Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κέρδη στο νήμα λόγω δημοπρασιών

Στις “καθυστερήσεις σκόραραν” ΟΠΑΠ και Alpha Bank, καθώς μέσω των δημοπρασιών γύρισαν σε θετικό πρόσημο, με τον πρώτο μάλιστα να κλείνει στο υψηλό ημέρας. Κέρδη για ΜIG (2,47%), Πειραιώς (2,37%), ΕΤΕ (2,36%),

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Στις “καθυστερήσεις σκόραραν” ΟΠΑΠ και Alpha Bank, καθώς μέσω των δημοπρασιών γύρισαν σε θετικό πρόσημο, με τον πρώτο μάλιστα να κλείνει στο υψηλό ημέρας (!)

Εύστοχες “στα πέναλτυ” Εθνική και Πειραιώς, αφού “είδαν” τις μετοχές τους, με την βοήθεια των δημοπρασιών να κλείνουν στην υψηλότερη ημερήσια διακύμανση, δίνοντας στον Δείκτη περίπου 13 μονάδες και κλείσιμο πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό (!)

Παρά ταύτα η Σοφοκλέους δείχνει να “ισορροπεί στην αδιαφορία” και περιορίζεται η θετική “ψαλίδα” με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το Χ.Α. σήμερα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον από κοντά τον θετικό βηματισμό των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Παρατείνεται η εικόνα αδυναμίας με διαφοροποιήσεις, ενώ συνεχίζουν να υφίστανται οι διιστάμενες απόψεις για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α.

Σαφέστατα λείπει η εσωτερική είδηση που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τάση και προσδοκίες.

Οι λίγοι συγκρατημένα αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι σαν πιθανό σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης με τους αγοραστές – πωλητές να τηρούν στάση αναμονής, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις, κάτι στο οποίο συνηγορούν ο περιορισμός των διακυμάνσεων και η σχετική ομαλοποίηση της εικόνας της Αγοράς.

Στο θετικό σενάριο μπορούν να προστεθούν οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας, τα χαμηλότερα επιτόκια και η σταδιακή αύξηση προσφοράς χρήματος.

Επίσης κατά την σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Σοφοκλέους έδειξε σχετική ψυχραιμία στις “εισαγόμενες” εκθέσεις και πιο συγκεκριμένα σε αυτή της Moody΄ς που υποβάθμισε την αξιολόγηση μακροπρόθεσμου χρέους των Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank.

Στην αντίθετη άποψη των καθαρά απαισιόδοξων (που είναι και σαφώς περισσότεροι) επισημαίνεται ότι αργά αλλά σταθερά ολοκληρώνονται τα αποτελέσματα των εισηγμένων στην πέραν του Ατλαντικού όχθη και έτσι ο πρώτος λόγος στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων μεταφέρεται στα μακροοικονομικά στοιχεία που μόνο θετικές διαθέσεις δεν δημιουργούν.

Αντίθετα μάλιστα θα μετατρέψουν εκ νέου τις Αγορές σε “θερμοκήπια μεταβλητότητας”, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση όσον αφορά την κατανομή του τζίρου στο Χ.Α. με τους τίτλους του 20αρη να αποσπούν το 86% της μικτής αξίας συναλλαγών και αυτούς του 40αρη το 11%.

Για το υπόλοιπο και συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό απομένει περίπου το 3%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την παρατεταμένη συναλλακτική “απονεύρωση”.

Ασφαλώς και πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street όπου μια πρώτη θετική έκπληξη ήρθε από το δείκτη ISM υπηρεσιών Ιανουαρίου και ο οποίος παρουσίασε αισθητή βελτίωση στις 42,9 μονάδες, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τον προέβλεπαν στις 40,3 μονάδες.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους και όσον αφορά την τεχνική εικόνα του 20αρη, πάρα πολλά θα παιχτούν αν αυτός επιβεβαιώσει σαν στήριξη της 880 μονάδες.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί μια γρήγορη κίνηση προς τις 920 μονάδες με πρώτο στόχο τις 936 μονάδες. Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 885 και 880-875 μονάδες.

Στους επιμέρους τίτλους και ξεκινώντας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές με απώλειες 2,03% ο τίτλος της Βιοχάλκο, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Τιτάνα, αρνητικό τελικό πρόσημο για την Coca Cola και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αμετάβλητοι οι τίτλοι των Μυτιληναίου και Eurobank.

Αντίθετα, με κέρδη 4,67% η μετοχή της Intralot, κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική , ΜΙG, Πειραιώς, αξιοσημείωτα κέρδη για ΜΡΒ και ΟΤΕ, με θετική μεταβολή Alpha Bank, Αγροτική, Ελληνικά Πετρέλαια, Κύπρου, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά με πολλαπλές προσκρούσεις στην περιοχή των 1744 μονάδων, βίαιη υποχώρηση μέχρι το χαμηλό ημέρας των 1706,79 μονάδων (13:56) και εκ νέου ανοδική αντίδραση που στις 17:00 έφερε το δείκτη στις 1731,24 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1744,05 με κέρδη 0,76%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος ξεπέρασε τα 128 εκατομμύρια από τα οποία τα 10,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Περίπου στα καλύτερα ημέρας η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών και 19 τίτλοι με κέρδη από 7% έως 19,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v