Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ και Alpha "βαραίνουν" το ΧΑ

Σε δοκιμασία ο πυθμένας των 1.710 μονάδων. Απώλειες πέραν του ΟΠΑΠ για Alpha Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο. Κρατούν η Eurobank, το "παλεύει" η Εθνική, προσπαθούν MIG, Marfin Popular, Κύπρου και Τιτάν. Στο «πράσινο» 65-70 μετοχές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Βαθαίνει η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Καθαρά εγγενής, αφού πριν από λίγο ο DAX στην Φρανκφούρτη αντιδρούσε μέχρι 0,5% υψηλότερα, ενώ τα συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500 παρέπεμπαν σε μικρή διόρθωση, για την αρχή της συνεδρίασης.

Στον ΟΠΑΠ, που υποχωρεί μέχρι 5,03% έχουν προστεθεί την τελευταία ώρα τόσο η Alpha Bank με -3,7% στα 5,76 ευρώ, όσο και η ΔΕΗ με -2,4% στα 12,76 ευρώ.

Για τον ΟΠΑΠ άκρως ενδιαφέροντα είναι αυτά που αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Χατζηεμμανουήλ στον Κώστα Κοντογεώργο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «ο ΟΠΑΠ θα παραμείνει στην κορυφή».

Ο Γενικός Δείκτης πιέζεται μέχρι και 1,4% χαμηλότερα προς τις 1.705 μονάδες, με τον 20άρη κατά 1,6% χαμηλότερα προς τις 875 μονάδες, καθώς έχουν «γυρίσει» και η Εθνική προς τα 12,52 ευρώ και η Eurobank προς τα 5,06 ευρώ, αλλά και η Πειραιώς προς τα 5,02 ευρώ.

Για την Πειραιώς σε σχετικό θέμα εκφράζεται η ανησυχία αναλυτών για «θαλασσοδάνεια», ενώ η HSBC αποτιμά την συμφωνία της τράπεζας με την DryShips του Γιώργου Οικονόμου. Περίπτωση ενδεικτική ενός επιπλέον μετώπου που έχουν ανοικτό αρκετές ελληνικές τράπεζες.

Οι πωλητές όμως υπερισχύουν, τα τελευταία 30-45 λεπτά και στον ΟΤΕ (11,56 ευρώ), ΕΧΑΕ (4,62 ευρώ), Βιοχάλκο (3,84 ευρώ).

Οι συναλλαγές πριν από λίγο έφθαναν τα περίπου 65 εκατ. ευρώ, ενώ καλά ενημερωμένη χρηματιστηριακή πηγή σημείωνε πως θέσεις σε μετοχές του 20άρη ρευστοποιούνταν και από χαρτοφυλάκιο ιδιωτικών συμφερόντων-εφοπλιστή, ο οποίος φέρεται να είχε εμπλακεί στην υπόθεση Madoff.

Πληροφορία που δεν επιβεβαιώνονταν, μέχρι πριν από λίγο, ωστόσο είναι εμφανής η επίμονη στάση πωλητή (ή πωλητών) σε συγκεκριμένες μετοχές του 20άρη.

Χωρίς να υπάρχει άλλος εμφανής λόγος που να εξηγεί την υποαπόδοση του ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Περίπου 65 μετοχών η τιμή διαμορφώνεται υψηλότερα (Vivere, Μαΐλλης, Eurobank Properties, Intralot, Intrakat, Centric, Τεγόπουλος, Lamda Development, Infoquest, Alapis, Intracom). Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες κατέγραφαν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, ο Παρνασσός, η Sciens, αλλά και Ιασώ, Βιοχάλκο, Βωβός, Folli Follie.

Για τη συνέχεια ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανή επιβεβαίωση (ή όχι) της ανθεκτικότητας των τοπικά χαμηλών τιμών για τον Γενικό Δείκτη. Μέχρι τώρα ενδοσυνεδριακός πυθμένας έχει σημειωθεί στις 1.706,8 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά μέχρι και 5-8 μονάδες υψηλότερα.

Ενδιαφέρον όντως το κατά πόσο θα κρατήσει και αυτή τη φορά αυτή η σημαντική περιοχή στήριξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v