Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις τακτικής γύρω από τις 1.710 μονάδες

Κρατούν βασικοί δείκτες τις ισχυρές στηρίξεις τους. Πιθανή η συντήρηση της μόχλευσης για Εθνική, Eurobank, Marfin Popular, ΔΕΗ, αλλά και επιλεγμένες μετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Ζητούμενη η κατοχύρωση των 1.710 μον.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Για ακόμη μια φορά η Wall Street δεν παραδίδεται στις διαθέσεις των πωλητών. Οι δυο βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν χθες σε κλείσιμο ο μεν Dow Jones στις 8.078 μονάδες (1,78%), ο δε S&P 500 στις 838,5 μονάδες (1,58%).

Διορατικοί παίκτες και αναλυτές υποστηρίζουν πως όσο η Νέα Υόρκη δεν μας δίνει ξεκάθαρο σήμα σημαντικής υποχώρησης και δοκιμασίας των 7.500 μονάδων, η «μόχλευση» και το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μπορεί να έχουν συνέχεια και τύχη.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον είναι το θέμα που από χθες έχει «ανεβάσει» το Marketwatch, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ψάχνοντας για τον πυθμένα».

Οσον αφορά στην αγορά μας, ορισμένοι φίλοι του euro2day.gr και του Εκηβόλου παραθέτουν από τις 2/2 την δική τους άποψη, προσέγγιση για την αγορά μας.

Στα καθ’ ημάς, το ότι δεν χάθηκαν χθες οι 1.710 μονάδες ως ευρύτερη περιοχή εννοούμενη, αποτελεί πλεονέκτημα στα χέρια των βραχυπρόθεσμων αγοραστών.

Βεβαια, η Moody’s έρχεται να υποβαθμίσει και μάλιστα την αξιολόγηση μακροπρόθεσμου χρέους των EFG Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, κάτι που δεν φαίνεται να εμποδίζει σημαντικά όσους ακολουθούν την τάση.

Λίγο ως πολύ την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο την γνωρίζουν οι παροικούντες τω ΧΑ. Αλλωστε μια… γεύση όσον αφορά στο μείζον θέμα των επισφαλειών, προβλέψεων, μας έδωσε χθες η Αναστασία Παπαϊωάννου στο εξαιρετικό της θέμα.

Πορευόμεθα όμως, για να μην παρεξηγούμεθα, με οδηγό την βραχυπρόθεσμη τάση. Είναι αυτή που μπορεί να δικαιολογεί πιέσεις σε Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, αν και η πρώτη έδωσε χθες μια καλή αντίδραση με 4,9% προς τα 5,10 ευρώ, υψηλή τιμή που είχε να ξαναπιάσει η μετοχή από τις 16/1, σε κλείσιμο.

Οι παίκτες επιμένουν στην Εθνική, που χθες κράτησε τα 12,48 ευρώ, έκλεισε στα 12,70 ευρώ και θα πρέπει για να έχει συνέχεια η βραχυπρόθεσμη τάση να προσεγγίσει τα 13,18 ευρώ. Τουλάχιστον ενδοσυνεδριακά να τα υπερβεί.

Με την προϋπόθεση πως ο 20άρης θα κινηθεί με βάση τις 880 μονάδες και θα επιχειρηθεί να προσεγγίσει εκ νέου τις 900, μετοχές εταιρειών όπως Παρνασσός, ΟΛΠ, Sato, ΓΕΒΚΑ, Alco, Αεροπορία Αιγαίου, ΑΝΕΚ, Reds και λίγων ακόμη από αυτή την κατηγορία, μπορεί να έχουν συνέχεια, σήμερα. Όπως επίσης από την Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση οι Eurobank, Marfin Popular Bank, Εθνική, ΔΕΗ, Σιδενόρ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ορισμένων ακόμα από αυτή την ομάδα μετοχών.

Πριν από λίγο τα συμβόλαια του DAX στην Φρανκφούρτη παρέπεμπαν σε ανοδική αντίδραση κατά 0,8% για την αρχή της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v