Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Moody΄s υποβαθμίζει ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης μακροπρόθεσμου χρέους των Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς σε Α2, Α1 και Α2 αντίστοιχα προχώρησε η Moody's, με αρνητικό outlook για όλες τις τράπεζες, όπως αναφέρει η Marfin Analysis.

Η Moody΄s υποβαθμίζει ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης μακροπρόθεσμου χρέους των EFG Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς σε "Α2", "Α1" και "Α2" αντίστοιχα (από "Α1", "Aaa3" και "Α1" προηγουμένως) προχώρησε η Moody's, με "αρνητικό" outlook για όλες τις τράπεζες.

Η υποβάθμιση των αξιολογήσεων των τριών ελληνικών τραπεζών σχετίζεται με την επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται, λόγω της κρίσης, ενώ ακολουθεί αντίστοιχες κινήσεις από τους υπόλοιπους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ειδικότερα, η S&P προχώρησε ήδη από τον Οκτώβριο σε υποβάθμιση των outlook των Alpha Bank και Πειραιώς, τον Δεκέμβριο προχώρησε σε υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, τον Ιανουάριο υποβάθμισε και την Εμπορική, ενώ η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου στις 3/11.  

Αντίθετα, η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση για τη Marfin Egnatia.  

Παράλληλα, η S&P σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες σημείωσε ότι ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση 8 δισ. ευρώ.  

Όπως σημειώνει η Moody's, το αρνητικό outlook για τις τρεις τράπεζες αντανακλά τις ανησυχίες της για τη χρονική διάρκεια και την ισχύ της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης και τις πιθανές επιδράσεις της στα θεμελιώδη των τραπεζών.  

Τράπεζα Πειραιώς

Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά τις προσδοκίες για επιδείνωση της οικονομικής ισχύος της τράπεζας λόγω:

1. Επιταχυνόμενης αδυναμίας των οικονομικών και λειτουργικών συνθηκών στις βασικές αγορές της τράπεζας. 

2. Έκθεσης σε κλάδους που η Moody's εκτιμά ότι θα εμφανίσουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως η ναυτιλία (η οποία καταλάμβανε το 3,8% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της τράπεζας τον Σεπτέμβριο του 2008), οι κατασκευές και ο τουρισμός. 

3. Πιέσεις στην κερδοφορία λόγω μικρότερης επέκτασης, πιέσεων στα επιτοκιακά περιθώρια και αύξησης στα κόστη δανεισμού.    

Eurobank

Η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Eurobank οφείλεται στην επιταχυνόμενη αδυναμία των οικονομικών και λειτουργικών συνθηκών στην Ελλάδα και στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης (κυρίως στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία) καθώς και στις πιέσεις στην κερδοφορία της τράπεζας από τη μικρότερη επέκταση, από πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια και από τα αυξημένα κόστη δανεισμού.

Alpha Bank

Στην περίπτωση της Alpha Bank η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη (κυρίως Ρουμανία), την έκθεση της τράπεζας σε τομείς που αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι κατασκευές, καθώς και τις πιέσεις στην κερδοφορία της από τη μικρότερη επέκταση, από τις πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια και από τα αυξημένα κόστη δανεισμού.

Ειδικότερα για τη ναυτιλία, το ποσοστό χορηγήσεων επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου δανείων της Alpha Bank  τον Σεπτέμβριο του 2008 ανερχόταν στο 3%, σημειώνει ο οίκος.

Αν και τα στοιχεία πιστωτικής ποιότητας της Alpha Bank εμφανίζουν βελτίωση στα τελευταία τρίμηνα, η Moody's περιμένει επιδείνωση λόγω των χειρότερων συνθηκών στις βασικές αγορές όπου δραστηριοποιείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v