Μετοχές: Η θέα από την αγορά κατοικίας

H αγορά ακινήτων είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, τελείως διαφορετική από τη χρηματιστηριακή αγορά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να στείλει σήμα για την επόμενη μέρα των μετοχών.

Μετοχές: Η θέα από την αγορά κατοικίας
Οι αγορές ακινήτων και δη της κατοικίας στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης και κυρίως στις ΗΠΑ και στη Βρετανία έχουν σημαντικές διαφορές από λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές όπως η ελληνική.

Μία απ’ αυτές είναι η παρουσία πολλών funds που επενδύουν στη συγκεκριμένη αγορά και ο συγκριτικά μεγαλύτερος βαθμός μόχλευσης, γιατί καθιστούν τα ακίνητα αυτών των χωρών πιο ευάλωτα στην εμφάνιση κάποιας φούσκας.

Η αμερικανική αγορά κατοικιών, η βρετανική, η ιρλανδική και άλλες αισθάνονται ήδη τις συνέπειες από τη δραστηριοποίηση αυτών των funds καθώς υποφέρουν από το σκάσιμο μιας τέτοιας φούσκας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ελληνική αγορά κατοικίας είναι στο απυρόβλητο, όπως αρκετοί πίστευαν ή τουλάχιστον υποστήριζαν μέχρι πριν από μερικούς μήνες.

Από τη στιγμή που η ψυχολογία είναι στα κάτω της και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προσγειώνεται ταχύτατα σε χαμηλότερα επίπεδα είναι επόμενο η ζήτηση να εξασθενεί.

Όταν μάλιστα κάτι τέτοιο συνδέεται με την ύπαρξη μεγάλου στοκ απούλητων διαμερισμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Επομένως, το μόνο που απομένει να δει κανείς είναι πού θα σταματήσει η μπίλια της διολίσθησης των τιμών που συνοδεύεται από υποχώρηση των συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πάθει πολύ μεγαλύτερη ζημιά.

Η κεφαλαιοποίησή του έχει πέσει κοντά στα 65 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί στο 25% περίπου του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) της χώρας.

Είναι δηλαδή χαμηλότερο από το αντίστοιχο της αγοράς κατοικίας ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όμως, παρόμοια εικόνα εμφανίζουν οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Η κεφαλαιοποίηση της βρετανικής χρηματιστηριακής αγοράς ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όμως η αγορά κατοικίας δεν έχει πέσει τόσο χαμηλά παρά τη σημαντική διόρθωση των τιμών.

Το ίδιο συμβαίνει με την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, που όμως δεν έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ως ποσοστό του αμερικανικού ΑΕΠ όπως η βρετανική. Από την άλλη πλευρά, η πτώση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τη βρετανική.

Ακόμη ίσως πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι των μετοχών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος την ίδια σύγκριση για την Ελλάδα λόγω μη διαθέσιμων στατιστικών σειρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των ακινήτων βρίσκονταν σε ανοδική τροχιά από τις αρχές της δεκαετίας μέχρι την εκδήλωση της πιστωτικής κρίσης το καλοκαίρι του 2007.

Από την άλλη πλευρά, οι χρηματιστηριακές αγορές έκαναν ράλι από την άνοιξη του 2003 μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2007 και μερικές μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, χωρίς όμως να μπορέσουν σε πολλές περιπτώσεις να ξεπεράσουν τα υψηλά επίπεδα της περιόδου 1999 - 2000.

Η Σοφοκλέους συγκαταλέγεται στις τελευταίες.

Αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κεφαλαιοποίηση των αγορών θα πρέπει να είναι ίση με το ΑΕΠ σε βάθος χρόνου. Υπό αυτή την έννοια, οι μετοχές θα πρέπει να προτιμηθούν έναντι των ακινήτων.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κάποιος αν εξετάσει την πορεία του λόγου της τιμής των ακινήτων και της τιμής των μετοχών.

Υπό αυτή την έννοια, οι μετοχές πλεονεκτούν έναντι των ακινήτων σ’ αυτή τη φάση.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v