Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Piraeus Sec.: Τα top picks του 2009

"Αμυντική" επενδυτική συμπεριφορά, τουλάχιστον μέχρι το β΄ 6μηνο του 2009, οπότε και αναμένεται βελτίωση της ορατότητας στην πορεία της οικονομίας και της εταιρικής κερδοφορίας, συνιστά η Piraeus Sec. Ποιες μετοχές προτιμά.

Piraeus Sec.: Τα top picks του 2009
 "Αμυντική" επενδυτική συμπεριφορά, τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2009, οπότε και αναμένεται βελτίωση της ορατότητας σχετικά με την πορεία της οικονομίας αλλά και στην κερδοφορία τραπεζών και λοιπών επιχειρήσεων, συνιστά η Piraeus Securities.

Η μειωμένη ορατότητα σχετικά με την οικονομική πορεία της Ελλάδας το 2009, με τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ να κυμαίνονται από ανάπτυξη 1,1% ως επιβράδυνση 0,9%, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή. 

Αναλυτικότερα, η Piraeus Securities συνιστά επιλεκτικές τοποθετήσεις και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Alapis, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Fourlis και ΕΥΑΘ αποτελούν τα top picks.

Όσον αφορά στον ΟΠΑΠ, η χρηματιστηριακή διατηρεί τα 28 ευρώ ως τιμή-στόχο της μετοχής, ενώ η σύσταση είναι "outperform" χάρη στις ισχυρές ταμειακές καθαρές ροές και στην υψηλή μερισματική απόδοση της εταιρίας.

Η Piraeus Securities αυξάνει την τιμή-στόχο της Εθνικής στα 17,9 ευρώ από τα 17,1 ευρώ, διατηρεί "outperform" τη σύσταση για τη μετοχή, τονίζοντας την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει αλλά και το γεγονός ότι το 34% των δανείων που έχει χορηγήσει αφορούν στη στεγαστική πίστη και ως εκ τούτου παρουσιάζουν περιορισμένο κίνδυνο.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ, η χρηματιστηριακή μειώνει στα 15,8 ευρώ από τα 18,3 ευρώ την τιμή-στόχο και η σύσταση της μετοχής παραμένει "outperform". Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο Οργανισμός έχει ισχυρές χρηματορροές, θα προχωρήσει σε περιορισμένη αναχρηματοδότηση του δανεισμού του το 2009, ενώ επίσης υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω περικοπές κόστους.

Η τιμή-στόχος της μετοχής της ΔΕΗ διατηρείται στα 17 ευρώ, όπως και η σύστασή της "outperform" αφού η Επιχείρηση αναμένεται να επιστρέψει δυναμικά σε κερδοφόρα πορεία το 2009, το momentum κρίνεται θετικό, ενώ όπως αναφέρεται σε λειτουργικό επίπεδο η ΔΕΗ έχει πιάσει "πάτο" με μόνο πιθανό σενάριο τη διόρθωση της κατάστασης.

Στα top picks της Piraeus Securities συμπεριλαμβάνεται και η Motor Oil της οποίας η τιμή-στόχος διατηρείται στα 15 ευρώ και η σύστασή της "outperform" χάρη στις στρατηγικές τοποθετήσεις της που θα της επιτρέψουν να αποκομίσει κέρδη από την έλλειψη πετρελαίου στην Ευρώπη.

Η Alapis θεωρείται, επίσης, ελκυστική, "outperform" μετοχή, με τιμή-στόχο τα 17 ευρώ, λόγω της χαμηλής της αποτίμησης και του ότι δραστηριοποιείται σε έναν αμυντικό κλάδο (φάρμακα) με υψηλά περιθώρια κέρδους.

Στις κορυφαίες επιλογές της Piraeus Securities συγκαταλέγεται και η Jumbo με τιμή-στόχο τα 7,80 ευρώ και σύσταση "outperform" λόγω του επιτυχημένου επιχειρηματικού της μοντέλου, της απρόσκοπτης ανάπτυξής της στην Ελλάδα, στηνΚύπρο και στη Βουλγαρία και της αδικαιολόγητα χαμηλής αποτίμησής της σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές της.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συμπεριλαμβάνεται επίσης στα top picks λόγω της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει, της προνομιακής θέσης που κατέχει στην αγορά αιολικής ενέργειας και του ελληνικού νομικού πλαισίου σχετικά με τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, που όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή θα εξασφαλίσει στην εταιρία μακροχρόνιες θετικές χρηματορροές. Η τιμή-στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διατηρείται στα 6,70 ευρώ και η σύσταση "outperform".

Το 1,5 δισ. ευρώ ανεκτέλεστων έργων - συμβολαίων δίνει στη ΜΕΤΚΑ μεγάλη ορατότητα κερδών σε σύγκριση με άλλες μετοχές του κλάδου, ο ισολογισμός της είναι καλός και η μετοχή της είναι διαπραγματεύσιμη με discount σε σχέση με τους τίτλους των ανταγωνιστριών της, με αποτέλεσμα η σύσταση της μετοχής να καθορίζεται ως "outperform" και η τιμή-στόχος στα 9 ευρώ.

Επίσης, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 1,9 δισ. ευρώ και σταθερές ταμειακές ροές από τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, σε αιολικά πάρκα και σε έργα παραχώρησης. Ως εκ τούτου, η σύσταση της μετοχής θεωρείται "outperform" από την Piraeus Securities, ενώ η τιμή-στόχος διατηρείται στα 8,20 ευρώ.

Αναφορικά με τη Fourlis, η τιμή-στόχος παραμένει στα 10,5 ευρώ και η σύσταση "overweight" χάρη στους ελκυστικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες της εταιρίας και στο γεγονός ότι είναι η μοναδική εισηγμένη - franchisee των καταστημάτων ΙΚΕΑ.

Τέλος, η ΕΥΑΘ αποτελεί ελκυστική επιλογή λόγω της μονοπωλιακής της θέσης σε έναν αμυντικό κλάδο (ύδρευση), της βελτίωσης στην αποδοτικότητά της και των θετικών οικονομικών δεικτών της. Η σύσταση της μετοχής διατηρείται "overweight" και η τιμή-στόχος στα 5,10 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v