Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eλληνική "bad bank" με ξένο άρωμα!

Oι ελληνικές τράπεζες λένε ότι δεν έχουν τοξικά προϊόντα. Έχουν όμως αρκετά δάνεια σε καθυστέρηση. Η δημιουργία μιας ελληνικής bad bank είναι πρόκληση, αρκεί όλοι να συμφωνήσουν στον κοινό τόπο.

Eλληνική bad bank με ξένο άρωμα!
Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τράπεζας από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, στην οποία θα μαζεύονταν πολλά από τα "τοξικά" επενδυτικά προϊόντα που έχουν οι τράπεζες των ΗΠΑ στο χαρτοφυλάκιό τους, επανέφερε στο προσκήνιο μια παλιά ιδέα:

Τη δημιουργία μιας bad bank κατά τα πρότυπα της αμερικανικής Resolution Trust Corporation (RTC) ή την αντίστοιχη της Σουηδίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Φυσικά, η δημιουργία μιας τέτοιας "κακής" τράπεζας στην Ελλάδα ισοδυναμεί με παραδοχή ότι το πακέτο στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας και των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ είτε δεν επαρκεί είτε δεν μπορεί να αξιοποιηθεί εξ ολοκλήρου για διάφορους λόγους.

Αυτό έχει σημασία γιατί όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του πακέτου των 28 δισ. ευρώ - υπουργείο οικονομίας και κεντρική τράπεζα- δεν θα ήθελαν να τους κλέψουν τη δόξα.

Είναι λοιπόν, επόμενο, να υποθέσει κανείς ότι δεν θα είναι θερμοί υποστηρικτές της ιδέας για τη δημιουργία μιας ελληνικής bad bank πριν τουλάχιστον οι τράπεζες αντλήσουν τα περισσότερα λεφτά του πακέτου στήριξης.

Σε κάποιον βαθμό έχουν δίκιο γιατί δεν μπορεί να προβλέψει κανείς με ακρίβεια αυτή τη στιγμή ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του πακέτου στην πιστωτική επέκταση και στην εθνική οικονομία μερικούς μήνες αργότερα.

Εκτός όμως από την πιθανή ψυχρή υποδοχή της ιδέας από τις επίσημες αρχές, υπάρχουν επίσης οι δυσκολίες αυτού καθεαυτό του εγχειρήματος.

Τα logistics όπου ο διάολος κρύβεται συχνά στις λεπτομέρειες.

Αν η "κακή" τράπεζα πάρει προίκα δάνεια σε καθυστέρηση από τις συμμετέχουσες τράπεζες, με ποια κριτήρια θα επιλεγούν τα τελευταία, πόσο χρόνο θα πάρει, πώς θα τιμολογηθούν και ποιοι θα διαχειρίζονται την "κακή" τράπεζα είναι μερικά από τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του κράτους σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ένα άλλο σημαντικό ερώτημα.

Κι αυτό γιατί είναι πιθανόν η λύση μιας κακής κρατικής τράπεζας να ξεσηκώσει ποικίλες αντιδράσεις από εκείνους που θα επισείουν το επιχείρημα "πάλι λεφτά δίνετε στις τράπεζες".

Εξίσου σημαντικό, ίσως μάλιστα πιο σημαντικό από όλα, είναι το ερώτημα αν οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να αποκαλύψουν ένα μεγάλο μέρος των δανείων τους που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90 μέρες.

Η ιστορία δείχνει ότι οι τράπεζες δεν ήθελαν κάτι τέτοιο για διάφορους λόγους.

Όμως, το μέγεθος των προβλημάτων που εκτιμούν ότι θα προκύψουν τους επόμενους μήνες ίσως τις πείσει να αλλάξουν στάση σε αυτό το ζήτημα υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Μία από αυτές θα ήταν τα δάνεια σε καθυστέρηση που θα πουληθούν στην "κακή" τράπεζα να αφορούν σε έναν ή δύο κλάδους με προβλήματα, π.χ. στον ναυτιλιακό, και όχι στο σύνολο του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Όμως, όλες οι τράπεζες δεν έχουν ούτε την ίδια έκθεση ούτε την ίδια διάρθρωση και ποιότητα χαρτοφυλακίου σε ναυτιλιακά δάνεια.

Επομένως, κάποια ίσως δεν βρει ενδιαφέρον την κλαδική προσέγγιση των προβληματικών δανείων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιδέα για τη δημιουργία μιας "κακής" τράπεζας είναι άσχημη.

Σε μια περίοδο όπου οι ανησυχίες για μεγάλη αύξηση των επισφαλών δανείων στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης εντείνονται, η δημιουργία μιας ελληνικής bad bank, που θα συγκέντρωνε μεγάλο μέρος των δανείων σε καθυστέρηση από αυτή την περιοχή θα συνιστούσε διέξοδο.

Πρώτον, οι τράπεζες θα είχαν μικρότερους ενδοιασμούς να μοιραστούν με τις ανταγωνίστριές τους στοιχεία για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται σε αυτές τις χώρες.

Δεύτερον, θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα των τοπικών κυβερνήσεων για παροχή νέων πιστώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις αυτών των χωρών από τη στιγμή που θα ξεφορτώνονταν τα προβληματικά δάνεια.

Τρίτον, θα δινόταν η ευκαιρία στο ελληνικό δημόσιο να συνεισφέρει στην ανάκαμψη αυτών των οικονομιών που αποτελούν σημαντικό χώρο προορισμού για τις ελληνικές εξαγωγές και επενδύσεις.

Αν λοιπόν παρακάμψει κάποιος τον πιθανό εφιάλτη των logistics για τη δημιουργία μιας ελληνικής bad bank και τις πιθανές πολιτικές αντιδράσεις σε περίπτωση κρατικής συμμετοχής ή πλήρους ιδιοκτησίας, υπάρχει ένας κοινός τόπος όπου τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζών συναντιούνται:

Τα δάνεια σε καθυστέρηση από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v