Το καρκίνωμα του πολιτικού κόστους

Εάν το ισχυρότερο όπλο μας απέναντι στην κρίση είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, όπως υποστήριξε ο ΥΠΟΙΟ, γιατί η κυβέρνηση δεν «ανοίγει τις πόρτες», ώστε να βρει τον δρόμο της αυτή η αναπτυξιακή προοπτική;

Το καρκίνωμα του πολιτικού κόστους
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Εάν το ισχυρότερο όπλο μας απέναντι στην κρίση είναι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, όπως υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, διερωτάται κανείς γιατί η παρούσα κυβέρνηση δεν «ανοίγει τις πόρτες», ώστε να βρει επιτέλους τον δρόμο της αυτή η αναπτυξιακή προοπτική.

Εάν προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, όπως επίσης σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου, διερωτάται κανείς γιατί ελλειμματικές εταιρίες, όπως ο ΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ ή ακόμη ο ΟΑΣΑ και ο ΗΣΑΠ, εξακολουθούν να παραμένουν εντός του δημόσιου τομέα.

Η πρόταση που υπέβαλε χθες η MIG, ένας ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος της χώρας, καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη ιδιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να «απαλλάξουν» τη χώρα από πηγές ελλειμμάτων, όπως η Ο.Α.

Είναι πρόθυμοι, σε καιρούς κρίσης, αφενός να δουν την επιχειρηματική ευκαιρία και αφετέρου να λύσουν ένα «επί της ουσίας» θέμα για την ελληνική οικονομία και τη χώρα ευρύτερα.

Ένα θέμα το οποίο πολλοί ανάγουν σε ζήτημα «εθνικής υπερηφάνειας».

Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος αποτελεί ή είναι δυνατόν να αποτελέσει τη συνέχεια του τελευταίου ιδιώτη ιδιοκτήτη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του αείμνηστου Αριστοτέλη Ωνάση.

Ίσως. Πιθανόν. Εν τέλει, η ιστορία θα δείξει.

Αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ανοίξει πραγματικά τον δρόμο για την ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Έχει τη δυνατότητα -όπως, φευ, η στήλη έχει επανειλημμένως υποστηρίξει- να απελευθερώσει την ελληνική οικονομία από τον σφιχτό κρατικό εναγκαλισμό που την περιβάλλει δεκαετίες τώρα.

Εν τέλει, έχει ή θα έπρεπε να έχει, σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία δύο εκλογικών αναμετρήσεων, τη δυνατότητα να κάνει πράξη τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Την ίδια ώρα, όπως εύστοχα και ο ίδιος, ή εν τέλει η MIG, έσπευσε να επισημάνει, ένα εγχείρημα αυτής της ολκής οφείλει να έχει διακομματική συναίνεση.

Οφείλει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να μη βρεθεί -εκ των πραγμάτων- στη δίνη μίας αντιπαράθεσης πολιτικού χαρακτήρα και ελάχιστης οικονομικής ουσίας.

Η παρούσα οικονομική και εν τέλει κοινωνική κρίση δεν παρέχει πολυτέλειες του είδους αυτού.

Αυτό που επιβάλλει, αντίθετα, είναι η επίδειξη πολιτικής υπευθυνότητας, εφόσον έγνοια των κύριων πολιτικών δυνάμεων είναι το καλό του τόπου και όχι το κομματικό όφελος ή το πολιτικό κόστος…

Ένα κόστος το οποίο δυστυχώς έχει και οικονομική πτυχή, την οποία εν τέλει καλούμεθα όλοι να επωμιστούμε…

[email protected]
 

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v