Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δίνη διεθνών αρνητικών ειδήσεων το ΧΑ

Οι αρνητικές ειδήσεις δεν επιτρέπουν να “ψηλώσει” η καταβαραθρωμένη ψυχολογία των Αγορών. Και αν τα διεθνή χρηματιστήρια “δεν θέλουν”, το ΧΑ “δεν μπορεί”. Ισχυρές πιέσεις στην Alpha, πτώση για MPB, MIG.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι συνεχείς νηοπομπές αρνητικών ειδήσεων δεν επιτρέπουν να “ψηλώσει” η καταβαραθρωμένη ψυχολογία των Αγορών.

Και αν τα διεθνή χρηματιστήρια “δεν θέλουν”, η Σοφοκλέους “δεν μπορεί”, έστω και αν ελάχιστοι τίτλοι και σήμερα προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς Αγορές, ασφαλώς το πρώτο χτύπημα ήλθε από τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της Deutsche Bank, ενώ οι Αγορές προσπέρασαν αδιάφορα την νέα μείωση των επιτοκίων από την BoE κατά 50 μονάδες βάσης, που διαμορφώθηκαν στο 1% και είναι τα χαμηλότερα επιτόκια από το 1694 που δημιουργήθηκε η BoE.

Αντίθετα προβληματισμό και αρνητική απήχηση είχαν τα νέα από το μέτωπο ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα συμπληρώθηκαν 626.000 αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έναντι 588.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ελαφριά υποχώρηση (σημειώνεται ότι επίπεδα άνω των 400.000 δείχνουν ύφεση). Κατώτερες του αναμενομένου και οι βιομηχανικές παραγγελίες που κατά τον μήνα Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 3,9% (εκτ. -3,4%).

Επίσης τα λίγο καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Cisco “αναιρέθηκαν” από τις προβλέψεις της εταιρείας για μείωση έως 20% στις πωλήσεις του 2009.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το ενδιαφέρον της Αγοράς μονοπώλησε η είδηση ενδιαφέροντος της MIG για την Ολυμπιακή, καθώς οι “συγκινήσεις” στο ταμπλό ήταν περιορισμένες, κάτι που φάνηκε και από το σημαντικό “κάθισμα” του τζίρου.

Για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ούτε λόγος αφού το -2,24% του FTSE και το -2,32% του Τραπεζικού δείκτη δείχνουν εμφανώς ποιοι υστέρησαν διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα και διαθέσεις.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στην κατανομή του τζίρου, με τις μετοχές του 20αρη να “απασχολούν” το 84% της μικτής αξίας συναλλαγών, αυτές του FTSEM το 13% του τζίρου, ενώ μένει και ένα 3% για 80αρη και Περιφέρεια (!!!).

Σαφώς και λόγω έλλειψης ειδήσεων πολλά θα κριθούν και από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street όπου οι ανησυχίες για την πορεία της Οικονομίας ενδυναμώνονται και από τις επανερχόμενες ανησυχίες για τον Τραπεζικό κλάδο και δη για το μέλλον της Bank of America η μετοχή της οποίας ξεκίνησε σήμερα με απώλειες που ξεπερνούν το 15%, κινούμενη σε χαμηλά 25 ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την μετοχή της Citigroup που από τα υψηλά της καταγράφει απώλειες περίπου 94%, στη μετοχή της BoA οι απώλειες φθάνουν το 92% (!).

Κακή η εικόνα και στο εδώ Τραπεζικό ταμπλό όπου από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους με αξιοσημείωτα κέρδη διασώθηκε μόνο ο τίτλος της Eurobank και από τις υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές με κέρδη ή απλά θετικό πρόσημο οι Αττικής, Ελλάδος και Proton.

Κάποιες πρώτες τεχνικές ανησυχίες όσον αφορά τον FTSE που έχασε τις 880 μονάδες και οι οποίες θα ενταθούν αν κλείσει χαμηλότερα των 875 μονάδων, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 864 και 852 μονάδες.

Ξεκινώντας από τον 20αρη και από τραπεζικό ταμπλό τις πλέον αλγεινές εντυπώσεις απεκόμισε ο τίτλος της Alpha Bank που έκλεισε με απώλειες 4%, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν ΜΡΒ, MIG και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και των δύο ποσοστιαίων μονάδων Εθνική, Κύπρου και Πειραιώς, ενώ με απλά αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο τίτλος της Αγροτικής.

Στα υπόλοιπα μέλη του FTSE, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Intralot (+3,82%), αξιοσημείωτα κέρδη για Coca Cola και Ελλάκτωρα και αμετάβλητος ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Αντίθετα, τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τιτάνα (-3,65%) και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, ενώ με απώλειες 3,6% και επίσης κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες 2,79% ο ΟΠΑΠ, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΤΕ, ενώ με μικρότερες απώλειες τερμάτισε τη συνεδρίαση ο τίτλος της Μυτιληναίος (-1,02%).

Ο Γενικός Δείκτης λόγω και του χτεσινού αρνητικού κλεισίματος της Wall Street κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και εν μέσω διακυμάνσεων έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1715,57 μονάδες με απώλειες 1,63%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος μόλις και ξεπέρασε τα 103 εκατομμύρια από τα οποία μάλιστα πρέπει να αφαιρεθούν τα 12,2 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Λόγω αυστηρού αριθμού τίτλων που προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν δεν μπορεί να θεωρηθεί απογοητευτική η τελική εικόνα, με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 116 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5% έως 16,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v