Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Στις 200.000 το αφορολόγητο όριο για κατοικία"

Επαναφορά αφορολογήτου των 10.500 για ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση φόρων σε τσιγάρα-ποτά, αλλαγή τρόπου υπολογισμού ΕΤΑΚ, μαχαίρι στις δαπάνες, σφιχτή εισοδηματική πολιτική ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΟ.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Στις 200.000 το αφορολόγητο όριο για κατοικία
Επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΤΑΚ, "μαχαίρι" στις δαπάνες, σφιχτή εισοδηματική πολιτική και πλαφόν στους μισθούς προέδρων και CEO του ευρύτερου δημοσίου τομέα ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπαθανασίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού:

1. Αφορολόγητο

Η κατάργηση του αφορολογήτου επί της ουσίας... καταργείται. Δηλαδή η κατάργηση του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ δεν θα εφαρμοστεί ούτε για τα εισοδήματα του 2008.

2. Τσιγάρα - ποτά

Αυξάνεται ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα από 75% σε 80% και κατά 20% αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ποτά και στην μπίρα, με εξαίρεση το κρασί.

3. ΕΤΑΚ

Καθιερώνεται αφορολόγητο 200.000 ευρώ ανά οικογένεια, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 35.000 ευρώ για όσους έχουν από 3 παιδιά και πάνω. Για τους άγαμους το όριο είναι στα 100.000 ευρώ, ενώ υπάρχει αποσύνδεση του τέλους από τετραγωνικά και πρώτη κατοικία.

Το ΕΤΑΚ θα επιβάλλεται με συντελεστή ένα τοις χιλίοις στην αξία με τη δυνατότητα αθροίσματος αυτής.

4. Τεκμήρια

Αναβάλλεται η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και μεταφέρεται για τα εισοδήματα του 2009 που θα δηλωθούν το 2010.

5. Αποκρατικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχιστούν με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ το 2009 δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου και παρέπεμψε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Ερωτηθείς σχετικά με την Ολυμπιακή, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς της MIG, είπε ότι όλες οι προτάσεις αξιολογούνται από την κυβέρνηση.

6. Μισθοί

Επιβάλλεται πλαφόν στους μισθούς προέδρων και CEO του ευρύτερου δημοσίου τομέα στο ύψος του μισθού του Γ.Γ. υπουργείου (6.000 ευρώ). Παράλληλα, ενοποιούνται οι θέσεις προέδρων και CEO ώστε ένα πρόσωπο να λαμβάνει έναν μισθό, ενώ κανένα Δ.Σ. δεν θα έχει πάνω από 9 μέλη. Η εισοδηματική πολιτική θα καλύψει τον πληθωρισμό.

7. Δαπάνες

Μειώνονται κατά 10% τα όρια πληρωμών όλων των κωδικών του προϋπολογισμού εκτός από τους κωδικούς των μισθών και των συντάξεων και τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όλες οι συμβάσεις έργου του 2009 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2008, οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα είναι λιγότερες από τις συνταξιοδοτήσεις, προβλέπεται ενοποίηση φορέων και οργανισμών αλλά και αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τις δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ενδεικτικά ο κ. Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι θα διακόπτεται η χρηματοδότηση φορέων που δεν συμμορφώνονται, ενώ με ειδική διάταξη θα προβλέπεται έκπτωση των μη αιρετών διοικήσεων που επίσης δεν συμμορφώνονται.

Ο κ. Παπαθανασίου χαρακτήρισε ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες τις προβλέψεις του ΠΣΑ, σημείωσε ότι οι περικοπές αρχίζουν από το κράτος και τόνισε "ότι δεν μπορούμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να ζητάμε αυτοσυγκράτηση αν το κράτος δεν συμμορφωθεί πρώτο".

* Το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008 - 2011 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v