Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική διαφυγή από τον ΚΜΟ 30 ημερών

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν μετοχές - "κλειδιά" του FT 20, με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.760 μονάδες, να δίνει σινιάλο αγορών καθώς διασπά ανοδικά τον ΚΜΟ 30 ημερών. Σημαντικά κέρδη για ΕΛΠΕ, MIG, Eurobank και για ΟΠΑΠ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Θετικά και μάλιστα στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας με τις δημοπρασίες να δίνουν τις απαιτούμενες βοήθειες. Είναι ενδεικτικό ότι στις 17:00 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν 10 μονάδες χαμηλότερα και συγκεκριμένα 1751,95 μονάδες για να κλείσουν με τις δημοπρασίες στο υψηλό ημέρας Εθνική, Eurobank, MIG, Coca Cola, Πειραιώς Ελλάκτωρας, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ με ότι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα για τον Δείκτη.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημερινή συνεδρίαση βοήθησε το Γενικό Δείκτη να δώσει οριακή ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ 30 ημερών που οριοθετείτο στις 1760 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές σαν τίτλος για τη σημερινή θετική εικόνα θα μπορούσε να τεθεί ότι «οι προσδοκίες νίκησαν τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία». Ασφαλώς και οι ειδήσεις από το μέτωπο της εργασίας στις ΗΠΑ για το μήνα Ιανουάριο μόνο θετικά συναισθήματα δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν. Ειδικότερα, χάθηκαν 598.000 νέες θέσεις εργασίας (η χειρότερη μέτρηση από το 1974) με τους αναλυτές να περιμένουν μείωση κατά 540.000 χιλιάδες θέσεις.

Η ανεργία ενισχύθηκε στο 7,6% που αποτελεί την υψηλότερη μέτρηση από το 1992. Σε αυτά τα στοιχεία οι αγορές ήρθαν να αντιπαρατάξουν τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης του τραπεζικού κλάδου που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών και τη διαφαινόμενη στήριξη από τη Γερουσία στο «πακέτο» Ομπάμα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ταλαιπωρημένος τραπεζικός κλάδος ηγείται της ανοδικής αντίδρασης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Wall Street με την Bank of America να καταγράφει κέρδη 17%, τη Citigroup 8% και τη JPMorgan 7,5%.

Αυτό δε σημαίνει ότι μειώθηκε ο αριθμός των απαισιόδοξων. Οι τελευταίοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα μερίσματα των εταιρειών που απαρτίζουν τον S&P 500 μπορεί ανά υποχωρήσουν το 2009 κατά 13,3% που είναι η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή από το 1942.

Επίσης, όσον αφορά τις διεθνείς αγορές με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της UBS (10/2) και Credit Suisse (11/2).

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους και για τους λάτρεις των στατιστικών η εβδομάδα με 2 πτωτικές και 3 ανοδικές συνεδριάσεις έκλεισε με απώλειες 1% ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του δείκτη φτάνουν στο 1,39%.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση όσον αφορά την κατανομή του ημερήσιου τζίρου με το 84% της μικτής αξίας συναλλαγών να αφορά τίτλους του 20αρη, το 14% του 40αρη και το υπόλοιπο 2% για 80αρη και περιφέρεια.

Τεχνικά και όσον αφορά το Γενικό Δείκτη αν οι 1760 μονάδες επιβεβαιωθούν σαν στήριξη και σημειωθεί και σχετική διάθεση αύξησης των συναλλαγών οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 1784, 1827-30 και 1845 μονάδες.

Όσον αφορά τους επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους με αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε η έκτακτη ΓΣ.

Αντίθετα, με κέρδη 5% η MIG και με κέρδη μεγαλύτερα του 4% Eurobank, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Τιτάνας και Εθνική και των δύο ποσοστιαίων μονάδων Coca Cola και Ελλάκτωρας.

Με μικρότερα κέρδη τερμάτισαν τη συνεδρίαση Intralot, Motor Oil, Alpha Bank, Αγροτική, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης αλλάζοντας διαθέσεις κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και όπως προαναφέρθηκε έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1761,69 μονάδες με κέρδη 2,69%, ενώ ο τζίρος οριακά ενισχυμένος έφτασε τα 106,7 εκατομμύρια από τα οποία τα 5,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 142 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών και 21 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7% έως 17,81%.

Για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις παραμένει ζητούμενο η συνέχεια και η συνέπεια του θετικού κλίματος, αλλά και η διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v