Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ερωτήματα για τη νομιμότητα της ΓΣ

Έντονα ερωτήματα για τη νομιμότητα της Γ.Σ. του ΟΤΕ προκύπτουν καθώς με διάφορα τερτίπια η διοίκηση του ΟΤΕ παραπλάνησε τους επενδυτές και εμπόδισε τους μικρομετόχους να συμμετάσχουν.

ΟΤΕ: Ερωτήματα για τη νομιμότητα της ΓΣ
Εντονότατα ερωτήματα για τη νομιμότητα της γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ προκύπτουν καθώς με διάφορα τερτίπια η διοίκηση του ΟΤΕ παραπλάνησε το επενδυτικό κοινό για τον τόπο διεξαγωγής της Γ.Σ. και εμπόδισε τους μικρομετόχους να συμμετάσχουν.

Ωστόσο, όπως προκύπτει έμμεσα από ανακοίνωση του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο, τελικώς η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Κάραβελ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, και όχι στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπως είχε διαρρεύσει, και όπου  μεταξύ άλλων είχαν παραταχτεί τα ΜΑΤ. Η μπλόφα σε όλο της το μεγαλείο! 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί πως σήμερα στο ξενοδοχείο Κάραβελ απαγορεύτηκε η είσοδος σε όσους δεν ήταν ένοικοι του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα μικρομέτοχοι, εργαζόμενοι που διαμαρτύρονταν και δημοσιογράφοι να κατευθυνθούν στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου διαπίστωσαν ότι εκεί δεν πραγματοποιείται καμία γενική συνέλευση.

Αυτό, όπως σχολιάζουν έγκριτοι νομικοί κύκλοι, εγείρει έντονα ερωτηματικά για τη νομιμότητα της συνέλευσης, καθώς οι συνελεύσεις συνιστούν "δημόσιο γεγονός" για το οποίο θα πρέπει να ενημερώνονται, αλλά να δίνεται και η δυνατότητα να συμμετάσχουν, σε όλους ανεξαιρέτως τους μετόχους (μικρούς και μεγάλους).

Ενδεικτικό του ενημερωτικού... τραγέλαφου είναι και το γεγονός ότι ο ΟΤΕ με νεότερη ανακοίνωσή του μας πληροφορεί πως η "γενική συνέλευση του ΟΤΕ" έλαβε αποφάσεις μόνο επί του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή:  Έγκριση τροποποίησης των άρθρων 8 (διοικητικό συμβούλιο), 9 (εκλογή σύνθεση και θητεία του διοικητικού συμβουλίου) 10 (συγκρότηση και λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου) και 12 (διευθύνων σύμβουλος) του ισχύοντος καταστατικού.

Επίσης, με άλλη ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το διοικητικό συμβούλιο μετά την παραίτηση 4 μελών του εξέλεξε 4 νέα μέλη. Το ζήτημα αυτό επρόκειτο να συζητηθεί στη Γ.Σ., αλλά αναβλήθηκε.

Στο θέμα παρενέβη και η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τους μετόχους, το ελληνικό δημόσιο, την Deutsche Telekom, τους ξένους θεσμικούς επενδυτές του ΟΤΕ και τη Νομαρχία Αθηνών να αποδείξουν εάν, πού και πότε νομίμως "έγινε και ολοκληρώθηκε" η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΤΕ .


*** "Η μυστική συνέλευση του ΟΤΕ

Το "παιχνίδι της... κρυμμένης συνέλευσης" παρακαλούθησε από κοντά η αρμόδια συντάκτρια του euro2day.gr, κ. Μάρω Τσαντήλα, η οποία και περιγράφει τα εξής: 

Στους χώρους του ξενοδοχείου Caravel πραγματοποιήθηκε τελικώς, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, σήμερα το πρωί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ.

Προφανώς σε συνεργασία με τους υπευθύνους του ξενοδοχείου η διοίκηση του ΟΤΕ "έστησε" την υπόθεση της μη διαθεσιμότητας της αίθουσας με στόχο να μην έχουν οι εργαζόμενοι τη δυνατότητα αυτή τη φορά να δημιουργήσουν προσκόμματα στην πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης όπως είχε γίνει τον προηγούμενο μήνα.

Έπειτα από ώρες "κυνηγητού" από εργαζομένους και δημοσιογράφους η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την πρόσκληση, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, η οποία ενέκρινε την αλλαγή του καταστατικού του Οργανισμού.

Να σημειώσουμε ότι από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι του Οργανισμού βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο Caravel με σκοπό να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ οι αποφάσεις της οποίας σηματοδοτούν την είσοδο της Deutsche Telekom στη διοίκηση του Οργανισμού.

Από τους υπευθύνους του ξενοδοχείου δεν επιτρεπόταν στους εργαζομένους του ΟΤΕ να εισέλθουν στους χώρους του ξενοδοχείου, ενώ στην είσοδο υπήρχε αναρτημένη ανακοίνωση η οποία απευθυνόμενη στους μετόχους του ΟΤΕ τους ενημέρωνε (;) ότι στους χώρους του ξενοδοχείου δεν διεξαγόταν η συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού. Μάλιστα, το ξενοδοχείο ήδη από τις 27 Ιανουαρίου με επιστολή του είχε ενημερώσει τον ΟΤΕ ότι δεν διέθετε αίθουσα για να φιλοξενήσει την εκδήλωσή του.

Το κρυφτούλι αυτό συνεχίστηκε ολόκληρo το πρωινό για όσο διάστημα χρειαζόταν προκειμένου να πραγματοποιηθεί τελικά, με πρωτοφανείς όμως μεθοδεύσεις, η γενική συνέλευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι του ΟΤΕ είχαν φροντίσει από χθες να "κλείσουν" αίθουσα και στο γειτονικό ξενοδοχείο Hilton, όπου όμως κανένα στέλεχος του ΟΤΕ δεν προσήλθε και όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου ξενοδοχείου η εκδήλωση που είχε οριστεί για σήμερα το πρωί ακυρώθηκε.

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδωσε: 

"Σε "κρυφτούλι" μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΤΕ εξελίσσεται η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ.

Η συνέλευση επρόκειτο αρχικώς να πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Κάραβελ, έξω από το οποίο είχαν μαζευτεί και εργαζόμενοι του ΟΤΕ, οι οποίοι πραγματοποιούσαν τρίωρη παναττική στάση εργασίας. Όμως, το ξενοδοχείο είχε ενημερώσει ήδη τον Οργανισμό ότι δεν διαθέτει αίθουσα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσής του, ενώ δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε μη ενοίκους του ξενοδοχείου.

Λίγο αργότερα, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ πληροφορήθηκαν ότι η γενική συνέλευση διεξάγεται στο γειτονικό ξενοδοχείο Hilton, στο οποίο και μετέβησαν.

Έξω από το Hilton βρίσκεται παραταγμένη μονάδα των ΜΑΤ, η οποία έως και αυτή την ώρα δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να εισέλθουν στους χώρους του ξενοδοχείου.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του Hilton αναφέρουν ότι χθες κλείστηκε όντως από τον ΟΤΕ αίθουσα για να πραγματοποιηθεί εκδήλωσή του σήμερα στις 10:30 το πρωί, ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι αυτή τελικά ακυρώθηκε.

Από τον ΟΤΕ έως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη της γενικής συνέλευσης".


**** Η ανακοίνωση του ΟΤΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιεύτηκε και με βάση τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού, ήταν παρόντες μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη συζητήθηκαν το πρώτο και το πέμπτο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Ειδικότερα, εγκρίθηκε η τροποποίηση των άρθρων 8 (διοικητικό συμβούλιο), 9 (εκλογή σύνθεση και θητεία του διοικητικού συμβουλίου) 10 (συγκρότηση και λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου) και 12 (διευθύνων σύμβουλος) του ισχύοντος καταστατικού και ανακοινώθηκε ο ορισμός του κ. Λεωνίδα Κορρέ ως ανεξάρτητου μέλους του διοικητικού συμβουλίου στη θέση του κ. Νικόλαου Στεφάνου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στις 26 Ιουνίου 2008.

*** Η ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τρίωρη παναττική στάση εργασίας στον όμιλο ΟΤΕ.
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χαιρετίζει το αγωνιστικό φρόνιμα των εργαζομένων που με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ανάγκασαν τη διοίκηση του ΟΤΕ να μην πραγματοποιήσει την έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων.

Θεωρεί ότι η ανακοίνωση του ΟΤΕ περί "πραγματοποιήσεως της συνέλευσης" δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια των γεγονότων και αδιάψευστος μάρτυς αυτών είναι:
1. Η ανακοίνωση του ξενοδοχείου Κάραβελ.
2. Το φωτογραφικό υλικό από την είσοδο του ξενοδοχείου.
3. Όλοι οι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ που βρίσκονταν στο Κάραβελ και στο Χίλτον.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ, πέραν της συνδικαλιστικής της δράσης, θα αναζητήσει ευθύνες, καλεί όμως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τους μετόχους, το ελληνικό δημόσιο, την Deutsche Telekom, τους ξένους θεσμικούς επενδυτές του ΟΤΕ, τη Νομαρχία Αθηνών να αποδείξουν εάν, πού και πότε νομίμως "έγινε και ολοκληρώθηκε" η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΤΕ.

**** Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και σε συνέχεια της υποβολής παραίτησης εκ μέρους των μελών των κ. Ηλ. Γούναρη, Λ. Κορρέ, Γ. Μπήτρου και Γ. Τζοβλά, αποφάσισε και εξέλεξε προσωρινά τέσσερα νέα μέλη σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων, για το υπόλοιπο της θητείας εκάστου αυτών και με την ιδιότητα εκάστου αυτών ως ακολούθως:

1. Μίχαλο Κωνσταντίνο του Χρήστου, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, σε αντικατάσταση του κ. Γούναρη Ηλία, με λήξη θητείας την ημερομηνία της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του έτους 2010.
 
2. Δρ Μπενόπουλο Ιωάννη του Βασιλείου, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, σε αντικατάσταση του κ. Κορρέ Λεωνίδα, με λήξη θητείας την ημερομηνία της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του έτους 2010

3. Dr Copp Kevin του Foy Donald, ως μη εκτελεστικό μέλος, σε αντικατάσταση του κ. Τζοβλά Γεωργίου, με λήξη θητείας την ημερομηνία της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του έτους 2010.

4. Dr Walter Martin του Josef, ως μη εκτελεστικό μέλος, σε αντικατάσταση του κ. Μπήτρου Γεωργίου, με λήξη θητείας την ημερομηνία της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του έτους 2009.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε εκ νέου σε σώμα ως εξής:

Βουρλούμης Παναγής Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος - εκτελεστικό μέλος
Δημητρίου Χαράλαμπος Αντιπρόεδρος - μη εκτελεστικό μέλος
Hamid Akhavan μη εκτελεστικό μέλος
Dr Copp Kevin μη εκτελεστικό μέλος
Dr Karl-Gerhard Eick μη εκτελεστικό μέλος
Dr Walter Martin μη εκτελεστικό μέλος
Ευαγγελίδης Λεωνίδας ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος
Μίχαλος Κωνσταντίνος ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος
Σκορίνη Ξένη Ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος
Δρ Μπενόπουλος Ιωάννης ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος
Ταμπούρλος Παναγιώτης ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό μέλος

BΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ

Κωνσταντίνος Μίχαλος
Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος γεννήθηκε το 1960, κατέχει πτυχίο Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Essex της Μ. Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of  Economics & Political Science σε θέματα Οικονομικών Εφαρμογών. Είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και από το 1988 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανικής - εξαγωγικής εταιρίας SWΑΝ Α.Ε. που εδρεύει στην Αττική. Από το 1993 εώς το 2005 ήταν εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, ενώ από το 1998 εώς το 2002 διετέλεσε και οικονομικός επόπτης της ίδιου επιμελητηρίου. Από το 2002 εώς το 2005 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Ανάπτυξης. Από το 2005 εώς το 2006 διετέλεσε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Το 2007 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Dr Martin Walter
Ο δρ Martin Walter γεννήθηκε το 1958 στο Castrop-Rauxel της Γερμανίας. Έχει πτυχίο στη Φυσική (1984) και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (1989). Την περίοδο 1989 - 1993 εργάστηκε στην εταιρία Thyssen-Krupp AG ως controller. Από το 1993 εργάζεται στην Deutsche Telekom AG σε διάφορες θέσεις. Έχει χρηματίσει επικεφαλής του Controlling και η τωρινή του θέση στην Deutsche Telekom είναι chief compliance officer.

Δρ Ιωάννης Μπενόπουλος
Ο κ. Ιωάννης Β. Μπενόπουλος γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ αποκτώντας bachelor από το Πανεπιστήμιο Clark (1986) και διδακτορικό δίπλωμα από το Columbia University (1991), µε εξειδίκευση στους τομείς της Βιομηχανικής Οργάνωσης, της Οικονομικής Θεωρίας και της Οικονομικής Στρατηγικής και Ανάπτυξης. Το 1994 ίδρυσε την Coffee Connection ΑΒΕΕ, εταιρία παραγωγής και εμπορίας καφέ και επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ταυ ομίλου που διαχειρίζεται σήμερα τα καταστήματα Coffeeway, Brazita, Street Cafe και Via Espresso. Από το 1999 έως το 2006 διετέλεσε µέλος του Δ.Σ. του ΣΕΛΠΕ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος). Από τον Σεπτέμβριο 2006 έως τον Οκτώβριο 2007 διετέλεσε γενικός γραμματέας εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Από τον Οκτώβριο 2007 έως τον Ιούλιο 2008 διετέλεσε πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ. Από τον Ιούλιο 2008 έως σήμερα είναι πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύµβουλας της εταιρίας ΡΑΝΤΗΕΟΝ AIRWAYS.

Dr Kevin Copp
O κ. Kevin Copp (43 ετών) ανήκει στο στελεχιακό δυναμικό της Deutsche Telekom από το 1995 και σήμερα είναι ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών της Deutsche Telekom, υπεύθυνος για την εταιρική ανάπτυξη του ομίλου της Deutsche Telekom παγκοσμίως. Πριν αναλάβει τη θέση αυτή ήταν επικεφαλής διεθνών νομικών υποθέσεων της Deutsche Telekom. Ο κ. Copp είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου νομικών επιστημών από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Waschington DC, καθώς και πτυχίο ξένων γλωσσών από το West Chester University της Pennsylvania.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v