Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Φθηνότερη και η ενοικίαση

Παράλληλα με την πτώση στις τιμές πώλησης των ακινήτων, μείωση παρουσιάζουν και τα ενοίκια που ήδη είναι χαμηλότερα κατά 8% και αναμένεται να «χάσουν» τουλάχιστον ακόμη 6% φέτος.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ακίνητα: Φθηνότερη και η ενοικίαση
Όχι μόνο οι τιμές πώλησης αλλά και τα ενοίκια των κατοικιών θα κινηθούν φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στο οικονομικό πεδίο κάνει επιφυλακτικά τα νοικοκυριά σε οποιαδήποτε αλλαγή της οικογενειακής στέγης αυτήν τη χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για μίσθωση κατοικιών να εμφανίζεται περιορισμένο και σε συνδυασμό με τη σαφώς μεγαλύτερη προσφορά να «πιέζει» προς τα κάτω τις τιμές ενοικίασης.

Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, κατά τη διάρκεια του 2008 και κυρίως το τελευταίο τετράμηνο του έτους το ύψος των μισθωμάτων μειώθηκε κατά περίπου 7% - 8%, ενώ εκτιμούν πως η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και φέτος.

Μάλιστα, υπολογίζουν πως το 2009 οι τιμές των ενοικίων σε ό,τι αφορά την κατοικία θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 6% μέσα στους προσεχείς μήνες. Φυσικά, δεν αποκλείεται η ποσοστιαία μείωση να είναι πολύ μεγαλύτερη σε περίπτωση που η κρίση ενταθεί και η «ακινησία» στην αγορά ακινήτων τραβήξει σε μάκρος.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ανάλογα με την περιοχή και την παλαιότητα του ακινήτου, το ύψος των μισθωμάτων διαμορφώνεται σήμερα μεταξύ 4 και 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ζητούν αναπροσαρμογή ενοικίου

Όπως στην περίπτωση των πωλήσεων, έτσι και στην ενοικίαση η ζήτηση έχει μειωθεί αισθητά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι δείχνουν προτίμηση κυρίως σε μικρά και μεσαίου μεγέθους ακίνητα.

Οι κτηματομεσίτες εκτιμούν πως η ζήτηση για την ενοικίαση κατοικίας έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο ενδιαφέρον που υπήρχε πριν από έναν χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως η ζήτηση αυτήν την περίοδο επικεντρώνεται κυρίως σε ακίνητα «ηλικίας» μέχρι 15 ετών, καθώς και ότι στην αγορά διατίθενται και αρκετά νεόδμητα διαμερίσματα.

Τα τελευταία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε κατασκευαστές που αδυνατούν να τα πουλήσουν και επιλέγουν να νοικιάσουν ορισμένα από αυτά τα διαμερίσματα προκειμένου να καλύψουν άμεσες οικονομικές τους ανάγκες.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η μείωση του ύψους των μισθωμάτων κατά τους τελευταίους μήνες έχει κάνει αρκετούς ενοικιαστές να ζητούν από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων την αναπροσαρμογή των συμφωνημένων τιμών.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις -ιδίως όταν πρόκειται για συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ενοικιαστές- οι ιδιοκτήτες δείχνουν κατανόηση και δεν διστάζουν να περιορίσουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις προκειμένου να διατηρήσουν σε ισχύ τη συμφωνία μίσθωσης τη δύσκολη αυτή περίοδο.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v