Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι προεξόφλησης ή ανοδική παγίδα;

Αποκτά ενδιαφέρον το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι στη Σοφοκλέους, με τους αναλυτές να ποντάρουν σε κίνηση προς τις 1.850 - 1.880 μονάδες. Προϋπόθεση, ανάλογη κίνηση στη Wall. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
«Ράλι» προεξόφλησης ή ανοδική παγίδα εγκλωβισμού, ρωτάμε.

Εν μέσω αντικρουόμενων γεγονότων, ειδήσεων και φημών οι αγορές επιχειρούν να βρουν ανοδική διέξοδο με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν τον πρώτο λόγο.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα έπαιζαν σχεδόν παράλληλα από τη μια η αρνητική μέτρηση στις νέες θέσεις εργασίας, η χειρότερη μέτρηση από το 1974.

Από την άλλη η προεξόφληση των λεπτομερειών για το κυβερνητικό «πακέτο» στήριξης που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές επαίρονταν πως η προεξόφληση αυτή ωθούσε ως και 15% υψηλότερα τη μετοχή της Bank of America και πάνω από τα 5 δολάρια.

Εδώ όμως μιλάμε για την… συντέλεια του κόσμου, καθώς μόνο τα διαγράμματα της BofA και του Citigroup παραπέμπουν σε κατάρρευση αξιών-θεσμών.

Άλλωστε δύο μόνο συνεδριάσεις πριν η υποχώρηση της BofA κάτω από τα 5 δολάρια ενεργοποιούσε αναγκαστικές πωλήσεις θεσμικών στη μετοχή της πάλαι ποτέ κραταιάς επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Βλέπετε, στη Wall υπάρχει νόμος που ορίζει πως σε περίπτωση, μετοχή, του μεγέθους και της σημασίας ενός Citigroup ή μιας BofA υποχωρήσει κάτω από τα 5 δολάρια, δηλαδή το όριο συναγερμού θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ρευστοποιήσεις από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Κατά συνέπεια ούτε εφησυχασμός ούτε ενθουσιασμός ούτε ανησυχία. Ενδελεχής παρακολούθηση των αγορών και για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα της συμπεριφοράς της μετοχής του Citigroup.

Αυτό γιατί η διαγραμματική απεικόνιση του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών είναι σχεδόν πανομοιότυπη, ταυτόσημη με αυτήν της μετοχής του Citigroup.

Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον μια απλή παρακολούθηση αυτών των δύο διαγραμμάτων που εν προκειμένω αξίζει όσο…χίλιες λέξεις. Τα δυο διαγράμματα δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Όμως, έχουμε πει πως όσο ο Dow Jones δεν υποχωρεί προς τις 7500 μονάδες και ο ΓΔ κάτω από τις 1620-1600 το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μπορεί να έχει ενδιαφέρον και συνέχεια.

Θα φανεί στις επόμενες 1-3 συνεδριάσεις εάν η αγορά μας κινείται προς τις 1850-1880 μονάδες και με ενδεχόμενη αύξηση των συναλλαγών σε επόμενη φάση προς τις 1950 μονάδες, όπως εδώ και καιρό υποστηρίζουν φίλοι αναλυτές.

Το υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης και η ομάδα του Πήγασου, ποντάρει σε αυτό ο Νίκος Κωστόπουλος της Εμπορικής, αλλά και άλλοι εκλεκτοί συναγωνιστές.

Ποντάρουμε και εμείς λοιπόν στην επιβεβαίωση της εκτίμησής τους και εφόσον έχουμε τις ανάλογες ενδείξεις από Δευτέρα έως Τετάρτη, συνεχίζουμε.

Στην περίπτωση όμως που η ανοδική αντίδραση του Dow Jones δεν εκταθεί πέραν των 8500 μονάδων τότε θα πρέπει να ξανασκεφτούμε το ενδεχόμενο λήψης «θέσεων πώλησης» στην αγορά παραγώγων από λίγο υψηλότερες τιμές.

Για παράδειγμα από την περιοχή των 930-950 μονάδων για τον FT.

---

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "το κλείσιμο της Παρασκευής έφερε το Γενικό Δείκτη ακριβώς πάνω στον ΚΜΟ των 30 ημερών, χρονοσειρά που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από την αγορά και είθισται να επιβεβαιώνει τα σήματα που ενεργοποιεί.

Αν και όπως έχει επισημανθεί οι συναλλακτικοί όγκοι δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην επιτάχυνση της τάσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, η μη πτώση των τελευταίων δύο μηνών έχει περισσότερο προβληματίσει όσους παραμένουν εκτός αγοράς αφού η ψυχολογία σε πλειοψηφικό επίπεδο παραμένει αρνητική.

Το περιεχόμενο των ειδήσεων της επόμενης εβδομάδας θα εμπλουτιστεί από τις ανακοινώσεις των χρηματοοικονομικών ομίλων (τραπεζών – ασφαλιστικών κλπ) οι οποίες κατά κύριο λόγο θα αποτελέσουν το βασικό καταλύτη των τάσεων στις αγορές, με τους αγοραστές πλέον να έχουν αντέξει υπομονετικά στο σφυροκόπημα των αρνητικών νέων και να δείχνουν έτοιμοι να αναλάβουν να οδηγήσουν υψηλότερα έστω και βραχυπρόθεσμα τις αγορές".

--Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.761,69 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,00%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο -1,39%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 1,95%, ο Mid 40 υποχώρησε 1,41%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,47% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, εννιά ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με δύο εξ’ αυτών να εμφανίζουν άνοδο μεγαλύτερη των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι υπόλοιποι οχτώ υποχώρησαν, με έναν εξ’ αυτών να καταγράφει απώλειες άνω του 6%.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Χημικών (6,49%), ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισε και ο κλάδος της Υγείας (4,57%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Κατασκευών & Υλικών (-6,52%), του Εμπορίου (-4,34%), των Τηλεπικοινωνιών (-3,53%) και των Ασφαλειών (-3,45%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (70,00%), Compucon (41.67%), Vivere (31.25%), Centric Πολυμέσα (28,87%), Παρνασσός (25,17%), ΑΕΓΕΚ (23,08%), Altius AEEX (20.00%), Κυριακίδης(19,35%), Λεβεντέρης Ν. (19,23%) και Paperpack Τσουκαρίδης (17,65%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Προοδευτική (-26,32%), Τρία Αλφα (-24,78%), ΚΑΕ (-13,04%), Τιτάν (-12,45%), Alpha Bank (-11.85%), Εμπορική Τράπεζα (-10,00%), Κεπένου Μύλοι (-9,46%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-9,34%), Πετζετάκις (-9,09%) και Rainbow (-9.00%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v