Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκάνδαλο αλά... ελληνικά στη Wall Street

Ο Νίκος Στεφάνου, αναλυτής της UBS, ένας πρώην συνεργάτης του, ένας οικογενειακός φίλος και ένας πρώην συμμαθητής του, όλοι Έλληνες, συνελήφθησαν από το FBI, κατηγορούμενοι για εσωτερική πληροφόρηση.

Σκάνδαλο αλά... ελληνικά στη Wall Street

Ο Νίκος Στεφάνου, αναλυτής της UBS, ένας πρώην συνεργάτης του, ένας οικογενειακός φίλος και ένας πρώην συμμαθητής του, όλοι Έλληνες, συνελήφθησαν από το FBI, κατηγορούμενοι για εσωτερική πληροφόρηση που οδήγησε σε κέρδη άνω των 7 εκατ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", ο κ. Στεφάνου, investment banker της UBS που τελεί υπό κράτηση από τον Δεκέμβριο, κατηγορείται για συνωμοσία και χρηματιστηριακή απάτη.

Αντίστοιχες κατηγορίες βαρύνουν τον Ιωσήφ Κοντορίνη, πρώην διαχειριστή hedge fund της Jefferies και πρώην συνεργάτη του κ. Στεφάνου, τον Μιχάλη Κουλουρούδη, στενό οικογενειακό φίλο του κ. Στεφάνου, και τον Γιώργο Παπαρίζο, πρώην συμμαθητή του κ. Στεφάνου στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, οι οποίοι συνελήφθησαν από το FBI την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κατηγορίες αυτές επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών, εάν τελικώς τα στελέχη καταδικαστούν. 

Με βάση τις κατηγορίες που έχουν απαγγείλλει οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, ο κ. Στεφάνου εργάστηκε στην εξαγορά της Albertson's το 2006 και είχε πρόσβαση σε πληροφορίες για προτεινόμενη εξαγορά της ElkCorp από όμιλο private equity to 2006. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενημέρωσε και τους υπόλοιπους κατηγορουμένους για την εξέλιξη αυτή, ενώ ο ίδιος κατέγραψε "παράνομα" κέρδη 7,2 εκατ. δολαρίων για λογαριασμό hedge fund που ήλεγχε. 

Οι αρχές κατηγορούν τον κ. Κοντορίνη ότι έλαβε εσωτερική πληροφόρηση για την εξαγορά της Albertson's πριν από τη δημόσια ανακοίνωση του deal τον Ιανουάριο του 2006. 

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SΕC) απηύθυνε ξεχωριστές κατηγορίες σε 7 άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, μεταξύ των οποίων ο κ. Στεφάνου, ο κ. Κουλουρούδης, ο κ. Κοντορίνης και ο κ. Παπαρίζος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v