Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Δύο σενάρια για ΑΕΠ-επισφάλειες

Αύξηση 57% στις επισφάλειεις των ελληνικών τραπεζών το 2009 και διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα το 2010 προβλέπει η ΕΤΕ. Ακομη και στο χειρότερο σενάριο, οι τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες, σημειώνει.

ETE: Δύο σενάρια για ΑΕΠ-επισφάλειες
Αύξηση 57% στις επισφάλειεις των ελληνικών τραπεζών το 2009 και διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα το 2010 προβλέπει η Εθνική Τράπεζα στη μηνιαία έκδοση "macroeconomic outlook". Ακομη και στο χειρότερο σενάριο, οι τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες, σημειώνει.

Όπως επισημαίνει η ισχυρή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που προβλέπεται για την περίοδο 2009-10 εγείρει ερωτηματικά αναφορικά με τις επιπτώσεις στις τράπεζες σε όλες τις χώρες, ιδίως στην ποιότητα ενεργητικού.

Σε μια προσπάθεια να εκτιμήσει την πιθανή επιδείνωση στην ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας το 2009-10, το τμήμα ανάλυσης της Εθνικής χρησιμοποίησε προηγούμενη εμπειρία της Ισπανίας, η οικονομία της οποίας εμφανίζει πολλές ομοιότητες με την Ελληνική. 

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, με την οικονομία να παραμένει στάσιμη, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σημαντική αύξηση στις προβλέψεις για επισφάλειες στην εγχώρια αγορά, της τάξεως του 57% (στις 122 μονάδες βάσης το 2009 από 78 μονάδες βάσης στοα πρώτα τρία τρίμηνα του 2008) και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα το 2010, με το ήμισυ της αύξησης να συνδέεται με τα στεγαστικά δάνεια. 

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 2% το 2009, οι προβλέψεις για επισφάλειες θα αυξηθουν κατά 230% φθάνοντας τις 177 μονάδες βάσης το 2009. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει η Εθνική, οι τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v