Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CS: Στο top 10 χωρών με αυξημένο ρίσκο η Ελλάδα

Στις χώρες με σοβαρά προβλήματα χρέους και δημοσίων οικονομικών συγκαταλέγει την Ελλάδα η Credit Suisse σε έκθεσή της με σημερινή (6/2) ημερομηνία.

CS: Στο top 10 χωρών με αυξημένο ρίσκο η Ελλάδα
Στις χώρες με σοβαρά προβλήματα χρέους και δημοσίων οικονομικών συγκαταλέγει την Ελλάδα η Credit Suisse σε έκθεσή της με σημερινή (6/2) ημερομηνία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση των πιο ευάλωτων χωρών στον πίνακα ρίσκου των ανεπτυγμένων χωρών, με βάση τους λόγους ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών προς ΑΕΠ (στο -11%), κυβερνητικού χρέους προς το ΑΕΠ (100%), χρέους του ιδιωτικού τομέα προς το ΑΕΠ (στο 83%), τραπεζικών δανείων προς καταθέσεις (στο 122%), καθαρού βραχυπρόθεσμου χρέους προς ΑΕΠ (-6%) και τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού προς ΑΕΠ (στο 208%). Οι ανωτέρω μετρήσεις αφορούν σε εκτιμήσεις της Credit Suisse για το 2009.

Στην πρώτη θέση των πλέον ευάλωτων χωρών, σύμφωνα με τον οίκο, βρίσκεται η Ισλανδία, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και την Εσθονία. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, στην 8η η Ρουμανία, ενώ τις τελευταίες θέσεις στην πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Αγγλία και οι ΗΠΑ.  

Ο οίκος, αναζητώντας ελκυστικές περιπτώσεις τραπεζών (τράπεζες με χαμηλή μόχλευση σε χώρες με χαμηλή μόχλευση), ξεχωρίζει τις κορυφαίες ανεπτυγμένες χώρες με βάση κριτήρια χαμηλής μόχλευσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, εμφανίζοντας χαμηλότερη μόχλευση σε σχέση με χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Σουηδία και η Γαλλία.

Ωστόσο, στη συνέχεια εξαιρεί την Ελλάδα λόγω των "σοβαρών προβλημάτων με το δημόσιο χρέος και τα οικονομικά της κυβέρνησης", δείχνοντας προτίμηση σε τράπεζες από το Βέλγιο (KBC), την Ιταλία (Intesa Sanpaolo), την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη.

Στην έκθεση σημειώνει ότι οι μετοχές των τραπεζών δεν έχουν υποχωρήσει ακόμη όσο θα έπρεπε, με βάση τις προηγούμενες τραπεζικές κρίσεις, σημειώνοντας ότι παραμένει "underweight", περιμένοντας περαιτέρω υποχώρηση. 

Προβλέπει ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν ακόμη 800 δισ. δολάρια. 

Τέλος, σημειώνει ότι το χαμηλό στις μετοχές των τραπεζών παραδοσιακά λαμβάνει χώρα δέκα μήνες περίπου πριν από το χαμηλό στις τιμές των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v