Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Μικτή υποδοχή από ΑΧΕ για λιθάνθρακα

Μικτές αντιδράσεις εκ μέρους των αναλυτών για την επίπτωση στη ΔΕΗ της χθεσινής τοποθέτησης του υπουργείου Ανάπτυξης περί παγώματος των σχεδιαζόμενων λιθανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας.

ΔΕΗ: Μικτή υποδοχή από ΑΧΕ για λιθάνθρακα
Μικτές αντιδράσεις εκ μέρους των αναλυτών για την επίπτωση στη ΔΕΗ από τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργείου Ανάπτυξης περί παγώματος των σχεδιαζόμενων λιθανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Η Εθνική - P&K επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Επιχείρηση καθώς: α) Ο λιθάνθρακας θα τη βοηθούσε να βελτιώσει το ενεργειακό ισοζύγιο μέσω της διαφοροποίησης του μίγματος παραγωγής μακροπρόθεσμα. β) Είναι άλλη μία απόδειξη για την εξάρτηση της ΔΕΗ από τις κρατικές αποφάσεις. γ) Το σωματείο εργαζομένων υποστηρίζει τα σχέδια της διοίκησης.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως το πρόσφατα εξαγγελθέν επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης περιλαμβάνει την κατασκευή δύο μονάδων λιθάνθρακα συνολικής ισχύος 1.600 MW.

Αντιστροφή της ενεργειακής στρατηγικής εκ μέρους της Πολιτείας καταδεικνύει μια τέτοια κίνηση, επισημαίνει η HSBC, ενώ η Eurobank Securities δεν βλέπει επιδράσεις βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Ο λιθάνθρακας θα μπορούσε να αποτελέσει τον διάδοχο του λιγνίτη, όταν τα σχετικά ελληνικά αποθέματα εξαντληθούν, κάτι που η χρηματιστηριακή υποθέτει ότι θα συμβεί σε 20 - 30 χρόνια από σήμερα.

Σταθερή διατηρεί την αποτίμηση για τη ΔΕΗ η Euroxx, επισημαίνοντας ότι οι βροχοπτώσεις και η χαμηλή τιμή των καυσίμων θα μειώσουν το κόστος παραγωγής για τον όμιλο υποστηρίζοντας την τιμή-στόχο των 15,46 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v