Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μάθημα από τα 3ετή ομόλογα!

Όταν όλα πάνε καλά, οι περισσότεροι τα βλέπουν άσπρα. Όταν το κλήμα στραβώσει, οι περισσότεροι τα βλέπουν μαύρα. Η πώληση των 3ετών ομολόγων δείχνει πόσο δίκιο είχαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Το μάθημα από τα 3ετή ομόλογα!
"Παν μέτρον άριστον" έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά οι νεότεροι δείχνουν να αγνοούν το ρητό σε καθημερινή σχεδόν βάση.

Μας το υπενθύμισε η διάθεση των 3ετών κρατικών ομολόγων όπου το Δημόσιο άντλησε 7 δισ. ευρώ περίπου, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ.

Μερικοί θα σταθούν στο γεγονός ότι η χώρα έχει κατορθώσει να μαζέψει 19 δισ. ευρώ μέσα σε 40 μέρες από την αρχή του 2009 που αντιστοιχεί στο 40% περίπου του εκτιμώμενου ετήσιου δανειακού της προγράμματος.

Αντίθετα, άλλοι θα σταθούν στο υψηλό spread των 190 μονάδων βάσης, περίπου πάνω από τα επιτόκια της χρηματαγοράς στην 3ετία όπου βγήκε το ομόλογο.

Κατά τον ίδιο τρόπο που στέκονταν στο spread των 5ετών κρατικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων προηγουμένως.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η παρατήρηση των τελευταίων δεν είναι σωστή.

Απλά, είναι μάλλον υπερβολικό να περιμένει κανείς ότι θα μπορούσε μια χώρα που προβλέπεται να έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος, το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, να βρει εύκολα τα λεφτά χωρίς να πληρώσει τσουχτερό spread.

Στην Ελλάδα έχουμε ήδη ξεχάσει ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφραζαν σοβαρές αμφιβολίες πριν από  λίγο καιρό αν η Ελληνική Δημοκρατία, που δυσφημιζόταν παγκοσμίως από τις σκηνές βίας οι οποίες εξελίσσονταν στο κέντρο της Αθήνας τον Δεκέμβριο με την ανοχή της έννομης τάξης και την απουσία ηγεσίας, θα τα κατάφερνε.

Παρ’ όλα αυτά, η θετική κατάληξη της διάθεσης των 3ετών ομολόγων δείχνει ότι οι αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα ήταν υπερβολικές, καθότι είχε υποτιμηθεί το γεγονός ότι η ευρωζώνη και η ΕΚΤ δεν θα άφηναν ποτέ μια χώρα-μέλος, έστω και μικρή, να καταρρεύσει.

Το μέτρο απουσίαζε από τις τότε εκτιμήσεις εκείνων που τις διατύπωναν.

Ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα, όπου διαπιστώνεται έλλειψη μέτρου, είναι η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΤΕ.

Aπό τη μια πλευρά ήταν οι συνδικαλιστές που προσπάθησαν ακόμη μία φορά να ματαιώσουν την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, έτοιμοι να μεταχειριστούν κλασικούς τρόπους - φυσικό επακόλουθο της ατιμωρησίας τους λόγω μη εφαρμογής των νόμων στο παρελθόν.

Από την άλλη ήταν το μάνατζμεντ και οι δύο βασικοί μέτοχοι του Οργανισμού, δηλαδή το Δημόσιο και η Deutsche Telekom, που βρήκαν μια αμφιβόλου νομιμότητας μέθοδο για σύγκληση της συνέλευσης με αποκλεισμό των υπόλοιπων μετόχων.

Η απουσία του μέτρου και ο τραυματισμός της νομιμότητας είναι εμφανή.

Θα μπορούσε επίσης κανείς να αναφερθεί σε άλλα παραδείγματα, με πιο προφανές τη φορολογική μεταχείριση διαφόρων ομάδων του πληθυσμού από το ελληνικό δημόσιο.

Από τη μια πλευρά έχουμε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να ξεφύγουν από την τσιμπίδα της εφορίας και από την άλλη τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές εταιρίες της χώρας όπου η φοροδιαφυγή πάει σύννεφο.

Το κράτος που έχει τεράστια ελλείμματα όχι μόνο δεν αγγίζει τις τελευταίες, αλλά τις εξαγνίζει κιόλας έναντι μικρού ποσού μέσω της πατέντας της περαίωσης.

Η διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση διαφόρων ομάδων του πληθυσμού από το κράτος δείχνει έλλειψη μέτρου, αν και κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει επίσης έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης και θρίαμβο του πολιτικού κόστους.

Η υπερβολή και η έλλειψη μέτρου χαρακτηρίζουν επίσης τη συμπεριφορά των περισσότερων Ελλήνων στη Σοφοκλέους.

Όταν οι μετοχές κάνουν ράλι, υπάρχει ενθουσιασμός και πολλοί σπεύδουν να τοποθετηθούν αδιαφορώντας για τις ακριβές αποτιμήσεις.

Όταν οι μετοχές καταβαραθρώνονται μαζί με τις αποτιμήσεις, λίγοι τις αγγίζουν γιατί φοβούνται.

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι το ίδιο:

"Το παν μέτρον άριστον" είναι σχεδόν άγνωστο τόσο στους περισσότερους Νεοέλληνες όσο και στο κράτος μας.

Ευτυχώς, λοιπόν, που υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως η επιτυχής διάθεση των 3ετών κρατικών ομολόγων, για να μας υπενθυμίζουν ότι οι υπερβολές ορισμένων ξένων και δικών μας θα πρέπει να αποφεύγονται.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v