Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Λεπτές ισορροπίες" στη Σοφοκλέους

Σε τεντωμένο σκοινί το ΧΑ, καθώς τεχνικά ο Γ.Δ. έχει ελάχιστα περιθώρια υποχώρησης, πριν επιστρέψουν τα αρνητικά σενάρια. Σε ιστορικό χαμηλό η ΑΤΕ, πτώση για ΟΠΑΠ (4,19%), ΕFG (3,24%). Κέρδη 1,54% για ΔΕΗ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
“Not enough”. Αυτός είναι ο τίτλος του νέου επεισοδίου στο σήριαλ διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου στις ΗΠΑ, που παίζεται από χθες το βράδυ και μετά τις εξαγγελίες του Αμερικανού υπουργού Οικονομίας που Αγορές και αναλυτές έκριναν ότι εμπεριείχαν τουλάχιστον έλλειψη νέων πρωτοβουλιών και σημαντικής “ορατότητας”.

Παρά ταύτα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεπέρασαν το αρχικό πτωτικό σοκ (είχαν κλείσει και με σημαντικές απώλειες χθες), όπως και τις ζημίες δ΄τριμήνου από Credit Suisse Peugeot, Citroen, και γύρισαν σε θετικό πρόσημο.

Αυτό θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είναι ένα ακόμα δείγμα ότι υπάρχουν ακόμα λίγες δυνάμεις στις Αγορές που αντέχουν υπομονετικά στο σφυροκόπημα των αρνητικών νέων και αυτό μπορεί κάτι να λέει, έστω και αν καθίσταται πασιφανές ότι σταδιακά η δυναμική των λίγων συγκρατημένα αισιόδοξων μειώνεται.

Εξάλλου, πτώση 51% σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο χρήσης τα έσοδα της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας πολυτελών κατοικιών, Toll Brothers, διαμορφούμενα στα 409,3 εκατ. δολάρια. Ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε πως διαθέτει επαρκεί ρευστότητα για να ανταπεξέλθει της υφιστάμενης οικονομικής αναταραχής.

Τέλος, το ενδιαφέρον συγκεντρώνει σήμερα η ακρόαση των CEO οκτώ μεγάλων Τραπεζικών ομίλων σε επιτροπή του Λευκού Οίκου. Οι CEO θα ερωτηθούν από βουλευτές για το πώς σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που θα λάβουν από το Τραπεζικό «πακέτο».

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους συνεχίζονται οι λεπτές ισορροπίες “τρόμου”, καθώς τεχνικά τόσο ο FTSE όσο και ο Γενικός Δείκτης έχουν ελάχιστα περιθώρια υποχώρησης, πριν επιστρέψουν τα έντονα αρνητικά σενάρια.

Έτσι ο πρώτος δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 880 - 875 και ο δεύτερος των 1714 μονάδων, καθώς αυτά τα όρια θεωρούνται επίπεδα “stop loss” για αρκετά χαρτοφυλάκια που επιδίδονται σε κινήσεις trading.

Αν παραβιαστούν επόμενες στηρίξεις για τον FTSE οι 856 και για τον Γενικό Δείκτη οι 1690 μονάδες.

Βεβαίως και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κάποιες διαθέσεις διατήρησης σχετικά ψύχραιμης στάσης διαφαίνονται στο Χ.Α., οπότε (με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση από τις διεθνείς Αγορές), το θέμα είναι αν τα ξένα χρηματιστήρια θα μας τραβήξουν, ή θα μας σπρώξουν χαμηλότερα (!)

Επίσης στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να καταχωρηθεί και η έλλειψη έντασης στην προσφορά ακόμα και όταν ο Δείκτης βρισκόταν στα χαμηλά ημέρας. Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από τους όγκους συναλλαγών, αφού από το σύνολο των τίτλων του 20αρη μόνο οι ΔΕΗ, Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, Alpha Bank, MPB, Eurobank, ξεπέρασαν το 1 εκατ. τεμάχια.

Αυξημένη και η μικτή αξία συναλλαγών περισσότερο λόγω απορρόφησης της μικρής προσφοράς και λιγότερο λόγω σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Μικρές διαφοροποιήσεις και στην κατανομή του τζίρου, με το 88% να αντιστοιχεί σε συναλλαγές μετοχών του FTSE, το 7% σε συναλλαγές τίτλων του FTSEM και το 5% για … όποιον πρόλαβε (!) από το υπόλοιπο ταμπλό.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό και από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους με αξιοσημείωτα κέρδη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ από υπόλοιπο ταμπλό θετικό πρόσημο για την Αττικής και αμετάβλητος ο τίτλος της Proton Bank.

Από τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους του FTSE με απώλειες μεγαλύτερες του 3% Alpha Bank και Eurobank, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική (νέο ιστορικό χαμηλό), Εθνική, MIG, Πειραιώς και απλά αρνητική μεταβολή για Κύπρου, ΜΡΒ.

Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους επέστρεψε σε θετικό πρόσημο η Intralot (+4,29%) και αξιοσημείωτα κέρδη για Coca Cola, Τιτάνα, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ.

Επίσης αξίζει ιδιαίτερης μνείας η συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ που στήριξε το δείκτη στα δύσκολα της ημέρας ευνοημένη και από τις εκθέσεις των Citigroup, Marfin Analysis, HSBC και National Securities-P&K.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% για τον ΟΠΑΠ και του 2% για Μυτιληναίο και Βιοχάλκο. Επίσης, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλάκτωρα και Ελληνικά Πετρέλαια και αρνητικό τελικό πρόσημο για τη Motor Oil.

O Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1721,45 μονάδες (11:20) και από εκεί και πέρα δίνοντας σχετική αντίδραση και ακολουθώντας τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισε στις 1744,46 μονάδες με απώλειες 1,06%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 112 εκατ. από τα οποία τα 1,8 αφορούσαν πακέτα.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές έναντι 144 πτωτικών. Παρά ταύτα 27 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 14,29%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v