Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αναθεωρείται το business plan 2009-14

Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος αναγκάζεται να συμπλεύσει με την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης, διαφοροποιώντας ακόμη και τη στρατηγική ανάπτυξη της επιχείρησης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Αναθεωρείται το business plan 2009-14
Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος αναγκάζεται να συμπλεύσει με την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης, διαφοροποιώντας ακόμη και τη στρατηγική ανάπτυξη της επιχείρησης.

Αντίθετα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θ. Πανάγος διαχωρίζει τη θέση του από το ΥΠΑΝ σε ό,τι έχει να κάνει με τον λιθάνθρακα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ για την αγορά ενέργειας, ανακοίνωσε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της Επιχείρησης για την περίοδο 2009 - 2014 θα αναθεωρηθεί ως προς το σκέλος των λιθανθρακικών επενδύσεων, προσαρμοζόμενο επί της ουσίας στην εξαγγελία του υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη ότι ο λιθάνθρακας δεν συμπεριλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες τόσο της κυβέρνησης όσο και του υπουργείου.

Αντίθετα, ο κ. Πανάγος τάχθηκε υπέρ των λιθανθρακικών επενδύσεων, καθώς είναι ανάγκη, όπως είπε, να εξεταστούν επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών αποθήκευσης.

«Κάθε πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της δεν μπορεί να αποδέχεται τη δαιμονοποίηση κάποιας τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας», υποστήριξε ο κ. Πανάγος.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο καύσιμο και για τον λόγο αυτόν δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και στο μέλλον το ίδιο πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα με τη ρωσο-ουκρανική διαμάχη.

Δεν υπάρχουν απεριόριστες επιλογές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτίμησε ο κ. Πανάγος. «Οι τεχνολογίες είναι συγκεκριμένες».

Ο ίδιος μίλησε για ποικίλες επιθέσεις κατά της Ρυθμιστικής Αρχής, χωρίς όμως να τις κατονομάζει, και ζήτησε όποιοι διαμαρτύρονται «να ψάξουν πρώτα τη δική τους αυλή».

Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ν. Χατζηαργυρίου ζήτησε να μετακυλιστεί το κόστος ρύπων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος τάχθηκε υπέρ μιας ορθολογικότερης τιμολογιακής πολιτικής που να συνυπολογίζει τόσο το κοινωνικό κόστος όσο και τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και, τέλος, ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ κ. Λεκατσάς υποστήριξε ότι η χονδρεμπορική αγορά δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη λιανική αγορά.

* Η ομιλία του προέδρου και του CEO της ΔΕΗ στην ημερίδα του ΕΒΕΑ, καθώς και ο χαιρετισμός προέδρου του ΕΒΕΑ στην ημερίδα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v