Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαθανασίου: Αδικαιολόγητη η αύξηση του spread

Η αύξηση του spread των ελληνικών ομολόγων δεν δικαιολογείται και οφείλεται σε αβάσιμες εικασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο Γ. Παπαθανασίου. Τι δήλωσε για τραπεζικούς "γάμους".

Παπαθανασίου: Αδικαιολόγητη η αύξηση του spread
Η αύξηση της διαφοράς απόδοσης (spreads) των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά δεν δικαιολογείται και οφείλεται σε αβάσιμες εικασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου την Τετάρτη.

"Η αύξηση των spreads δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας", τόνισε ο Γιάννης Παπαθανασίου σε συνέντευξη τύπου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο Λονδίνο.

Παράλληλα απέδωσε την πρόσφατη αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά στην ψυχολογία της αγοράς και σε αβάσιμες εικασίες για την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει ένα πρόβλημα, αλλά η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την μειώσή του, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάπτυξη φέτος θα ξεπεράσει το 1%.

Η εφαρμογή του Προϋπολογισμού του 2009 θα στηριχθεί σε έσοδα όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας του 2008 στα νοικοκυριά (ο οποίος θα εισπραχθεί το 2009), μέρος των εσόδων από την περαίωση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μεταφέρονται στο 2009 και σε άλλες πηγές, όπως τα έσοδα από την αύξηση των φόρων στον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να παρέμβουμε δυναμικά και στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Συγκεκριμένα:

- Οι προσπάθειες ενοποίησης υπηρεσιών και οργανισμών θα ενταθούν. Ήδη, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, μειώσαμε τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία από 133 σε μόλις 13, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σημαντικές οικονομίες κλίμακας

- Θα δημιουργηθεί μία κεντρική υπηρεσία για όλες τις πληρωμές μισθών, προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Έτσι ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή, μια καθαρή εικόνα όλων των συνολικών απολαβών κάθε δημοσίου υπαλλήλου.

- Εξοικονομήσεις στις δαπάνες των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένονται επίσης από τη χρήση νέων τεχνολογιών και γραμμωτού κωδικού (bar code) σε φαρμακευτικά προϊόντα.

- Εφαρμόζουμε ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, που είναι ένας από τους πιο προβληματικούς Οργανισμούς της χώρας, με στόχο να μειώσουμε δραστικά το μεγάλο έλλειμμά του που επιβαρύνει το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

Από το 2009, θέτουμε σε εφαρμογή μια σειρά από επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, που συνιστούν παράλληλα και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

- Περικοπή των ελαστικών δαπανών, με την κατά 10% μείωση των ορίων πληρωμών όλων των κωδικών, με εξαίρεση τους κωδικούς για τις απόλυτα ανελαστικές δαπάνες, όπως οι αμοιβές για μισθούς, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων κ.α. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περικοπή των δαπανών, όπως ταξίδια, υπερωρίες, δημόσιες σχέσεις κ.α. Με το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται εξοικονόμηση πόρων από την εκτεταμένη χρήση leasing για τις δημόσιες προμήθειες συγκεκριμένων προϊόντων, όπως ο εξοπλισμός Η/Υ και τα αυτοκίνητα.

- Μειώνονται κατά 10% σε σχέση με το 2008 οι συνολικές δαπάνες για συμβάσεις (έργου και ορισμένου χρόνου) που θα υπογραφούν κατά το 2009 στο δημόσιο τομέα.

- Προχωρούμε στην ενοποίηση Φορέων και Οργανισμών του Δημοσίου και σε άλλα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν σχέση με την καλύτερη οργάνωση και παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών.

---Επωφελής εξέλιξη οι γάμοι τραπεζών

"Οι συγχωνεύσεις τραπεζών, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και χωρίς κρατική παρέμβαση, θα ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσε να είναι επωφελής σε μια μικρή αγορά όπως αυτή της Ελλάδας", δήλωσε ο Γ. Παπαθανασίου απαντώντας σε ερωτήσεις βρετανών δημοσιογράφων στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαθανασίου, μιλώντας στο πλαίσιο road show που διοργάνωσε στο Λονδίνο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, είχε εκτιμήσει ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς σήμα για συγχωνεύσεις.

Με τη διευκρινιστική του δήλωση, φαίνεται να επιχειρεί να αποφύγει ερμηνείες περί κρατικής παρέμβασης.


* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γ. Παπαθανασίου στο Λονδίνο δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v