Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναλλαγές ...κλάφ΄ τα Χαράλαμπε στο ΧΑ

Ο δεύτερος χαμηλότερος όγκος συναλλαγών του 2009 καταγράφηκε σήμερα στο ΧΑ, με εμφανή τη διάθεση στάσης αναμονής εν όψει κρίσιμων ανακοινώσεων στις ΗΠΑ. Ξεχώρισε η Τιτάν, πιέσεις για Intralot, Eurobank.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Στάση αναμονής με το βλέμμα “νότια” και προσπάθειες ισορροπίας υψηλότερα των 1750 μονάδων.

Εν αναμονή της σημερινής ψηφοφορίας της Αμερικανικής Γερουσίας για το “πακέτο” ενίσχυσης της Αμερικανικής οικονομίας αλλά και καθοριστικών εξελίξεων αναφορικά με το νέο σχέδιο της Κυβέρνησης Ομπάμα για τη διάσωση των Τραπεζών, δείχνουν να κινούνται σήμερα οι Αγορές, με τα απαισιόδοξα σενάρια να επανέρχονται στο προσκήνιο και την αβεβαιότητα να περιδιαβαίνει στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Σύμφωνα με αυτά, λουκέτο θα βάλει μία στις οκτώ Τράπεζες στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, προειδοποιεί η RBC Capital Markets. Τουλάχιστον 1.000 Αμερικανικές Τράπεζες θα κλείσουν, εκτιμά η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της Royal Bank of Canada.

Επίσης σε εγρήγορση καλεί τις Κυβερνήσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς, όπως εκτιμά, η πιστωτική κρίση δεν δείχνει σημάδια τέλους ενώ ο αριθμός των μη ρευστοποιήσιμων assets στα books των Τραπεζών, πιθανότατα θα αυξηθούν.

Στο συνεχιζόμενο μπαράζ των αρνητικών ειδήσεων δεν θα μπορούσαν να μην καταχωρηθούν τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα της UBS και η είδηση σύμφωνα με την οποία η General Motors, θα καταργήσει 10.000 μισθωτές θέσεις εργασίας και θα μειώσει τις αποδοχές άλλων διοικητικών υπαλλήλων κατά 3% με 10%, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελάττωσης των δαπανών ώστε να λάβει κυβερνητικά δάνεια ύψους 13,4 δισ. δολ.

Και μέσα σε αυτά ήλθε σήμερα και η είδηση, ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΑΛΚΗ ΑΧΕ πήρε την απόφαση να προτείνει στη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας όσους εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι οι χρηματιστηριακές που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα πολλές, αν οι όγκοι συναλλαγών μείνουν για αρκετό καιρό καθηλωμένοι σε αυτά τα επίπεδα.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους παραμένει ζητούμενο η “απεξάρτηση” ενός σημαντικού κομματιού του ταμπλό από τον Τραπεζικό κλάδο και η ενεργοποίηση “δυνάμεων” προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν δείχνει σε μία τόσο Τραπεζοβαρή Αγορά όπως η Σοφοκλέους, όπου οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Επίσης θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι με την σημερινή συνεδρίαση η Σοφοκλέους κέρδισε χρόνο και έχασε τζίρο. Έτσι ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος για το 2009 συνοδεύτηκε με κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα από τις 1750 μονάδες, κάτι για το οποίο βοήθησαν και οι δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Τιτάνας, ΔΕΗ, Εθνική και Coca-Cola.

Από εκεί και πέρα μόνο θλίψη και κατήφεια (!). Και ποια άλλα συναισθήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει μία διεισδυτικότερη ματιά που θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει ότι περισσότεροι από 50 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 131 δεν ξεπέρασαν σε όγκο τα 5000 τεμάχια;

Τεχνικά δεν άλλαξε κάτι με τον FTSE να μην θέλει κλείσιμο χαμηλότερα των 880 και τον Γενικό Δείκτη κλείσιμο χαμηλότερα των 1715 μονάδων.

Όσον αφορά τους δεικτοβαρείς τίτλους μια ακόμη θετική συνεδρίαση για τη Βιοχάλκο (+2,46%) που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ικανοποιητική εικόνα από τη Motor Oil (+1,91%), θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Εθνική και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Ιδιαίτερη μνεία ίσως χρειάζεται και για το +5,51% του Τιτάνα, όμως αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας βοήθησαν σημαντικά και οι δημοπρασίες.

Από την άλλη αρνητικότερος πρωταγωνιστής ο τίτλος της Intralot (-5,78%) που διέκοψε το ανοδικό σερί πέντε συνεδριάσεων, ενώ δεύτερη μέρα σημαντικών απωλειών και για τον τίτλο της Eurobank (-4,26%).

Από εκεί και πέρα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για τα Ελληνικά Πετρέλαια, αξιοσημείωτες απώλειες για OTE, Alpha Bank, Αγροτική, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ με απλά αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Ελλάκτωρ, ΜΡΒ και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος μόλις 18 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1747,78 υψηλό 1765,93) και έκλεισε πολύ κοντά το υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1763,08 μονάδες με απώλειες 0,29%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17:00 ο Δείκτης βρισκόταν στις 1758,75 μονάδες.

Ο τζίρος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα 79 εκατομμύρια και μάλιστα από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 4,2 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αν ληφθεί υπόψη το γενικότερο κλίμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπό προϋποθέσεις ικανοποιητική η τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών και 21 τίτλους να κλείνουν με κέρδη από 5% έως 34,62%.

Υπενθυμίζεται το ντεμπούτο της «Κρητών Άρτος» που στην παρθενική της συνεδρίαση έκλεισε στα 1,40 ευρώ και στην πρώτη θέση των κερδισμένων ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v