Ν. Roubini: Το αγγλοσαξονικό μοντέλο απέτυχε

Το αγγλοσαξονικό μοντέλο επόπτευσης και ρύθμισης του χρηματοοικονομικού συστήματος έχει αποτύχει, δήλωσε στους "FT" ο Nouriel Roubini, που θεωρεί πιθανή την κατάρρευση κι άλλης μεγάλης τράπεζας.

Ν. Roubini: Το αγγλοσαξονικό μοντέλο απέτυχε
Το αγγλοσαξονικό μοντέλο επόπτευσης και ρύθμισης του χρηματοοικονομικού συστήματος έχει αποτύχει, δήλωσε ο κ. Nouriel Roubini, πρόεδρος του RGE Monitor και καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στους "Financial Times".

Απαντώντας σε ερωτήσεις των αναγνωστών του FT.com, ο καθηγητής κ. Roubini, που πρόβλεψε ορθώς την τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση δήλωσε ότι το σύστημα επόπτευσης επαφίεται στην αυτορρύθμιση, η οποία τελικά σήμαινε καθόλου ρύθμιση, στην αυτοεπόπτευση, που τελικά σήμαινε καθόλου επόπτευση, στην πειθαρχία των αγορών, η οποία δεν υπάρχει όταν υπάρχει ευφορία και παράλογη υπερβολή, στα μοντέλα εσωτερικής διαχείρισης κινδύνου, που αποτυγχάνουν επειδή (όπως είχε πει και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Citi) όταν η μουσική παίζει, πρέπει να σηκωθείς και να χορέψεις".

"Όλοι οι πυλώνες της Βασιλείας ΙΙ έχουν ήδη καταρρεύσει, πριν ακόμη εφαρμοστούν" προσθέτει, αναφερόμενος στις τραπεζικές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν σε διεθνές επίπεδο και επιβάλλουν στις τράπεζες να καταθέτουν περισσότερα κεφάλαια για να ανταποκριθούν στα τρέχοντα επίπεδα δανεισμού.

Ο καθηγητής κ. Roubini προβλέπει επίσης ότι είναι δυνατόν να καταρρεύσει κι άλλη μεγάλη τράπεζα, δηλώνοντας: "Σε πολλές χώρες οι τράπεζες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν, αλλά είναι και πολύ μεγάλες για να διασωθούν, αφού οι δημοσιονομικές - οικονομικές πηγές του κράτους ίσως δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να καλυφθεί τέτοιου μεγέθους ανεπάρκεια στο σύστημα".

Ο "γκουρού" επικρίνει επίσης την προσέγγιση των ΗΠΑ και της Βρετανίας έναντι των τραπεζικών διασώσεων, τις οποίες συγκρίνει με τις προσπάθειες που έκανε η Ιαπωνία στη δεκαετία του ’90 για να επιλύσει την τραπεζική κρίση. "Η προσέγγιση των ΗΠΑ και της Βρετανίας ίσως καταντήσει να δημιουργήσει τράπεζες-ζόμπι, όπως της Ιαπωνίας, που δεν εξυγειάνθηκαν ποτέ και τελικά γαλούχησαν το πιστωτικό κραχ", τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v