Ευρω-αγώνας Παπαθανασίου για αποφυγή "επιτήρησης"

"Μάχη" με πενιχρά αποτελέσματα, προκειμένου να λάβει η Ελλάδα τριετή περίοδο χάριτος και να αποφύγει έτσι τη νέα επιτήρηση, έδωσε χθες στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου.       

Ευρω-αγώνας Παπαθανασίου για αποφυγή επιτήρησης
Συναντήσεις με τις οικονομικές "κορυφές" της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε χθες στο περιθώριο αλλά και εντός των εργασιών του Eurogroup ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου.

Στο κατώφλι μιας νέας επιτήρησης για την ελληνική οικονομία ο κ. Παπαθανασίου επιδίωξε να εξασφαλίσει τριετή περίοδο χάριτος σε ό,τι αφορά το ελληνικό έλλειμμα. Αυτό, αλλά και η προοπτική νέας επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα του μεγάλου ελλείμματος, απασχόλησαν τον Έλληνα υπουργό που είχε σχετικές επαφές με τον κ. Χ. Αλμούνια και τον κ. Ζ. Μπαρόζο.

Οι φόβοι της ελληνικής πλευράς, που πυροδοτούνται και από την αύξηση των ομολογιακών spreads, δεν είναι αβάσιμοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία- προβλέψεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν στα μέσα Ιανουαρίου η Ελλάδα το 2008 θα εμφανίσεi υψηλό έλλειμμα της τάξης του 3,4%, η Ισπανία στο 3,5%, ενώ αμφότερες βρίσκονται πίσω από το άλλοτε οικονομικό θαύμα, την Ιρλανδία της οποίας το έλλειμμα αναμένεται στο 6,3% και μπροστά από τη Γαλλία που πρέπει να αναμένει το έλλειμμά της στο 3,2%.

Με δεδομένη την έως τώρα απροθυμία των ιθυνόντων της Ε.Ε. για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας είναι πολύ πιθανό για τις χώρες αυτές να ξεκινήσει η «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος»- η άλλη ονομασία της «επιτήρησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων των Βρυξελλών, αυτές και άλλες αποφάσεις που σχετίζονται με την επιδεινούμενη κρίση θα παρθούν περί το τέλος Φεβρουαρίου, σε σύνοδο κορυφής που ήδη σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη βελγική πρωτεύουσα. Θα έχει εν τω μεταξύ μεσολαβήσει η σύνοδος του G7 στη Ρώμη (14 Φεβρουαρίου), αλλά και κάποιες κινήσεις από το στρατόπεδο Ομπάμα και τις τραπεζικές εξελίξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Χθες εξάλλου, ο κ. Παπαθανασίου συναντήθηκε ακόμη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ, στον οποίο εξήγησε τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση της κρίσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v