Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση φέρνει απολύσεις (και) στην Ελλάδα

Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχωρούν σε απολύσεις, σε υποχρεωτικές άδειες σε σημαντικό αριθμό εργαζομένων τους και σε διαθεσιμότητα τμήματος του προσωπικού τους.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Η κρίση φέρνει απολύσεις (και) στην Ελλάδα
Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχωρούν σε απολύσεις, σε υποχρεωτικές άδειες σε σημαντικό αριθμό εργαζομένων τους και σε διαθεσιμότητα τμήματος του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου συνολικά 1.350 εργαζόμενοι έχουν αντιμετωπίσει αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη η FILKERAM - JONSON (πλακάκια - κεραμικά) (150 εργαζόμενοι συνολικά) προχωρά σε απολύσεις στο 2% του εργατικού δυναμικού της, δηλαδή 4 με 5 απολύσεις τον μήνα, ενώ η MORRIS (κλωστοϋφαντουργία) απέλυσε 45 εργαζομένους.

Σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, στις Σέρρες η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαβαλές προχώρησε στην απόλυση 80 εργαζομένων της. Πιο απογοητευτική πάντως είναι η εικόνα στην Κομοτηνή, όπου από τα 99 εργοστάσια τα οποία αριθμούν 17.000 εργαζομένους δουλεύουν μόνο τα 3 με 2.500 εργαζομένους.

Ειδικότερα, και πάντα με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, η κεραμοποιία ΒΕΑΚ απέλυσε 45 εργαζομένους, η ΒΕΤΑΝΕΤ (προκατασκευές) προχώρησε σε απολύσεις 22 εργαζομένων και η ΓΑΙΑ ΘΡΑΚΗΣ (προτηγανισμένη πατάτα) σε απολύσεις 19 εργαζομένων της.

Σε διαθεσιμότητα και υποχρεωτική άδεια έχουν θέσει μεγάλη μερίδα των εργαζομένων τους οι εταιρίες ALFIN (αλουμίνιο) με διαθεσιμότητα 67 εργαζομένων, ALOYMIN (αλουμίνιο) με άδειες σε 120 εργαζομένους της, SELMA (σανίδες - νοβοπάν) με άδεια 2 εβδομάδων σε 153 εργαζομένους της, ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑΣ (κόλλες) με άδειες σε 19 εργαζομένους της.

Ακόμα οι INTER PLAST (ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ) με απολύσεις 2% κάθε μήνα και άδειες σε 100 εργαζομένους της, ΑΡΚΑΔΙΑ (CD - ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ) με απολύσεις 2% κάθε μήνα και απλήρωτους εργαζομένους από τον Δεκέμβριο (140 εργαζόμενοι) και ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (Κομοτηνής) με επίσχεση εργασίας από 680 εργαζομένους.

Εν τω μεταξύ, η ΓΣΕΕ με χθεσινή της ανακοίνωση καταγγέλλει την εταιρία ΚΑΖΙΝΟ ΡΙΟΥ ότι έχει προαναγγείλει απολύσεις, άδειες, εκ περιτροπής εργασία, πάγωμα μισθών, επιδομάτων, ανατροπή της ΣΣΕ κ.λπ.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι η εταιρία απασχολεί 337 εργαζομένους και προαναγγέλλει απολύσεις των εργαζομένων που έχουν περισσότερα από έξι χρόνια υπηρεσίας. Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Απασχόλησης και Τουριστικής Ανάπτυξης να παρέμβουν άμεσα και να επιβάλουν στην πολυεθνική THEROS INTERNATIONAL GAMING ING, που εκμεταλλεύεται το ΚΑΖΙΝΟ ΡΙΟΥ και της ανατέθηκε και το ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, να ανακαλέσει το πακέτο των απολύσεων και να διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Σε διαφορετική περίπτωση η ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v