Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall ακύρωσε τις απόπειρες ανάκαμψης

Το σαφώς αρνητικό άνοιγμα της Wall Street στέλνει και τη Σοφοκλέους στο "κόκκινο" ακυρώνοντας τις ενδυσυνεδριακές απόπειρες αντίδρασης. "Κρατά" η ΕΤΕ. Καλύτερη εικόνα στον Mid 40 με κέρδη για ΓΕΚ-Τέρνα, Βωβό, ΕΛΠΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζεται η υπεραπόδοση βασικών δεικτών, μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έναντι της πλειονότητας των ευρωπαϊκών.

Με αιχμή την Εθνική, που «παλεύει» και πάλι τα 13 ευρώ, ο FTSE 20 κυμαίνεται στις 885 μονάδες με οριακά αρνητική απόδοση.

Ο Γενικός Δείκτης σταθερά στην περιοχή των 1.735-1.745 μονάδων, μετρά απώλειες 0,10% έναντι 2% για τον DAX. Την ίδια στιγμή τα συμβόλαια για Dow Jones και S&P 500 παρέπεμπαν σε πτώση έως και 1% για το άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall.

Πέραν της Εθνικής όμως, η επαναφορά της Eurobank προς τα 4,82 ευρώ, η επανάκαμψη της Alpha Bank προς τα 5,5 ευρώ, οι βοήθειες από Marfin Popular (1,68 ευρώ), ΟΤΕ (11,60 ευρώ), Πειραιώς (4,94 ευρώ), εξηγούν την υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Οι συναλλαγές στα περίπου 53 εκατ. ευρώ, με… πλεονέκτημα της Σοφοκλέους το ότι ο έλεγχος ενός μεγάλου μέρους του 20άρη έχει περάσει στα χέρια Ελλήνων.

Είναι ενδεχομένως στα «συν» της αγοράς μας πως τα περισσότερα επιθετικά, βραχυπρόθεσμα και κερδοσκοπικά ξένα κεφάλαια, έχουν κατοχυρώσει το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους.

Εχουν τη δυνατότητα, και αυτό φαίνεται συχνά στο ταμπλό, η Εθνική και οι φιλικά προσκείμενες προς αυτήν δυνάμεις, αλλά και ισχυροί ιδιωτικοί επενδυτικοί κύκλοι, να κρατούν τουλάχιστον μετοχές εταιρειών – επιλογές τους.

Αυτό φαίνεται για ακόμα μια φορά στην Εθνική, αλλά και στην πορεία της μετοχής της Jumbo, της ΓΕΚ-Τέρνα.

Εμφανώς βελτιωμένη η εικόνα και για το υπόλοιπο της αγοράς, με την σχέση ανοδικών προς καθοδικές στο περίπου 1 προς 1.

Συντονισμένη αντίδραση των μετοχών της Αττικάτ-Παρνασσού προς τα 0,34 και 2,18 ευρώ αντίστοιχα, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Η με υψηλό τζίρο αντίδραση της Profile προς τα 0,80 ευρώ, της Centric προς τα 1,40 ευρώ, της Ελτον προς τα 0,47 ευρώ, της Infoquest στα 1,29 ευρώ, της Sprider στα 1,33 ευρώ, της Sato στα 0,46 ευρώ, του Κλουκίνα-Λάππα στα 1,39 ευρώ, της Lavipharm στα 0,91 ευρώ και άλλων 42 μετοχών με απόδοση μεγαλύτερη του 2%, ενισχύει την εικόνα «μόχλευσης» που επιχειρείται από μικρότερα επενδυτικά σχήματα και ενεργούς παίκτες. Και αυτό κρατάμε ως μια από τις παραμέτρους, που διαφοροποιούν, έστω και βραχυπρόθεσμα, έστω και σε αυτή τη φάση της αγοράς μας, τη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v