Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη πτώση -"Ζωντάνεψαν" τα mid caps

Οι δημοπρασίες απέτρεψαν το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, όμως τις εντυπώσεις κέρδισαν μάλλον οι πωλητές. Καλύτερη διαγωγή από τις ευρωαγορές για το ΧΑ και ενίσχυση ενδιαφέροντος σε mid και small caps.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι δημοπρασίες απέτρεψαν το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, όμως έστω και προς το τέλος τις εντυπώσεις τις κέρδισαν μάλλον οι πωλητές.

Διαθέσεις μη υποχώρησης ή άγνοια κινδύνου;

Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο ερώτημα θα καλούντο να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις στο Χ.Α, όμως λίγο μετά τις 16.00 οι πωλητές ανέλαβαν πρωτοβουλίες, λίγο πριν το τέλος έστειλαν τον Δείκτη στο χαμηλό ημέρας για να έλθουν οι δημοπρασίες και να δώσουν σχετική “ανάδυση”.

Οι λίγοι αισιόδοξοι εντοπίζουν την διάθεση “αναρχοαυτόνομης” κίνησης και την σχετική διεύρυνση του ενδιαφέροντος που συμπεριέλαβε αρκετούς τίτλους εκτός 20αρη.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στις 17.00 και παρά την αντεπίθεση των πωλητών η Σοφοκλέους έδειχνε σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Έτσι ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες 1,22%, ενώ ο DAX απώλειες 3,48%, ο CAC 40 απώλειες 2,95% και ο FTSE 100 απώλειες 2,19%.

Από την άλλη τα επιχειρήματα των απαισιόδοξων δείχνουν ισχυρά, αν όχι ακλόνητα.

Σύμφωνα με την HSBC τα spreads των εταιρικών ομολόγων σήμερα υποδεικνύουν συσσωρευμένους ρυθμούς μη αποπληρωμής χρεών στο 30% για τις εταιρείες με πιστοληπτική διαβάθμιση ( τα ασφαλή εταιρικά ομόλογα με άλλα λόγια), ενώ την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης ο ρυθμός έφτασε το 20%.

Αν και ο κίνδυνος έχει μειωθεί σημαντικά από τον περασμένο Νοέμβριο για αρκετές χρηματοοικονομικές εταιρείες, έχει αρχίσει και πάλι να αυξάνεται. Συγκεκριμένα τον υψηλότερο έχει η Morgan Stanley και ακολουθούν οι Goldman Sachs, American Express, UBS και Citigroup.

Επίσης σύμφωνα με την Euler Hermes (του ομίλου της Allianz), ο αριθμός των χρεοκοπημένων εταιρειών το 2009 θα αγγίξει ιστορικά επίπεδα ρεκόρ με τις αφερέγγυες εταιρείες να φτάνουν τις 200 χιλιάδες στην Ευρώπη μόνο, και στις ΗΠΑ “λουκέτο” εκτιμάται ότι θα βάλουν τουλάχιστον 62 χιλιάδες εταιρείες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τελευταία δημοσκόπηση του Bloomberg για την Αμερικάνικη Οικονομία.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, 0,5% περισσότερο απ’ ότι προβλεπόταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των 50 οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα μεταξύ 2 Φεβρουαρίου και 10 Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι ο Obama επιχειρεί να δημιουργήσει 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας με το σχέδιο για την οικονομία, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο δείκτης ανεργίας θα ξεπεράσει το 8% τον επόμενο χρόνο.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη υποχώρησε 2,6% τον Δεκέμβριο με «βουτιά» 12% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η Eurostat. Πρόκειται για ποσοστά ρεκόρ στην ιστορία της νομισματικής ενοποίησης. Η διολίσθηση ήταν μεγαλύτερη από το μηνιαίο 2,5% και το ετήσιο 9,9% που περίμεναν οι αναλυτές.

Αντίθετα η όποια θετική έκπληξη ήλθα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από επτά μήνες. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα μειωθούν 0,8% κατόπιν πτώσης 2,7% τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης ικανοποιητικά κρίθηκαν από τους αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Coca-Cola.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό ενδιαφέρον σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, άλλαξε κάπως την κατανομή του ημερήσιου τζίρου.

Έτσι το ποσοστό των συναλλαγών σε τίτλους του 20αρη μειώθηκε στο 83% επί της μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ το 11% αντιστοιχεί στον FTSEM και το 6% για το υπόλοιπο ταμπλό.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που μέσω των δημοπρασιών διασώθηκε σχετικά υψηλότερα από το κάτω εύρος της ζώνης στήριξης 880 – 875, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 859 και 840 μονάδες.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό στους μεν δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους με θετικό πρόσημο η Eurobank και αμετάβλητος ο τίτλος της Πειραιώς. Από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές με θετικό πρόσημο Marfin Egnatia και Εμπορική, ενώ με σημαντικά ημερήσια κέρδη (8%) και εκτίναξη των συναλλαγών έκλεισε ο τίτλος της Γενικής.

Επιστρέφοντας στα τραπεζικά blue-chips απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Τράπεζα Κύπρου και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, MPB και MIG και αρνητική μεταβολή για Εθνική, Αγροτική (νέο ιστορικό χαμηλό).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη με θετικό πρόσημο διασώθηκαν Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ. Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 3% για την Intralot και του 2% για Βιοχάλκο, Coca Cola και Μυτιληναίο.

Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΔΕΗ και αρνητικό τελικό πρόσημο για τον τίτλο του Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με καθαρά πτωτικές διαθέσεις φτάνοντας σχετικά γρήγορα στις 1724,06 μονάδες. Από εκεί και πέρα πλαγιοανοδική αντίδραση που τον έφερε μέχρι τις 1747,49 μονάδες και με θετικό πρόσημο για να ακολουθήσουν σημαντικές διακυμάνσεις, όμως λίγο μετά τις 16:00 και όταν επιβαρύνθηκε η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών η τάση μετατράπηκε καθαρά σε πλαγιοκαθοδική, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1721,04 μονάδες στις 17:00 βρέθηκε στις 1723,13 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1729,41 με απώλειες 0,86%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ελαφρώς μειωμένη προσγειώθηκε λίγο πάνω από τα 105 εκατομμύρια από τα οποία τα 4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αν ληφθούν υπόψη αφενός το γενικότερο αρνητικό διεθνές κλίμα και αφετέρου η σχετική υπεροπλία των πωλητών κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική με 90 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών, ενώ το ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε από τη μέση και χαμηλότερα επέτρεψε σε 28 τίτλους να κλείσουν με κέρδη από 5% έως 17,95%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v