Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περισσότεροι πλέον οι υπόχρεοι του ΕΤΑΚ

Περισσότεροι θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να καταβάλουν φόρο για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε το ΤΕΕ αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Περισσότεροι πλέον οι υπόχρεοι του ΕΤΑΚ
Πολύ περισσότεροι απ’ ότι με το παλαιό σύστημα υπολογισμού του ΕΤΑΚ θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να καταβάλουν φόρο για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η μείωση του αφορολόγητου ορίου του ΕΤΑΚ από τις 300.000 αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου στις 100.000 ευρώ για τους άγαμους φορολογουμένους και στις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους, ουσιαστικά διευρύνει τη βάση των υπόχρεων καταβολής του φόρου.

Κατά το ΤΕΕ, το ΕΤΑΚ ασχέτως του τρόπου υπολογισμού, επιφέρει μεταφορά φορολογικών βαρών από τους ευπορότερους (όσοι δηλαδή υπάγονταν στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας) σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού που κατέχουν τουλάχιστον ένα ακίνητο. Η λογική του ΕΤΑΚ, υποστηρίζει το ΤΕΕ, υποθέτει ότι η κατοχή ακινήτων αποτελεί δείκτη της φοροδοτικής ικανότητας του φορολογούμενου, κάτι που όμως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει στη χώρα μας.

Πάντως, για τις νέες ρυθμίσεις το Τεχνικό Επιμελητήριο σημειώνει πως αποτελεί θετικό στοιχείο το γεγονός ότι στο αφορολόγητο όριο θα αθροίζεται πλέον η αξία όλων των κτισμάτων, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς το ΕΤΑΚ επιβαλλόταν σε κάθε ακίνητο πέραν της πρώτης κατοικίας ασχέτως αν αυτό παράγει εισόδημα ή όχι (εξοχικό ή ακίνητο που νοικιάζεται), αν χρησιμοποιείται ή όχι (μία κανονική κατοικία ή μία μισοκαταστρεμμένη παραδοσιακή κατοικία). Υπενθυμίζεται πως το ΕΤΑΚ έχει καθοριστεί στο ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

--Ποιοι χάνουν

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε το ΤΕΕ, από τις νέες ρυθμίσεις για τον ΕΤΑΚ βγαίνουν χαμένοι οι εξής:

-Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας, ιδίως νεόδμητων διαμερισμάτων και κυρίως όταν αυτά βρίσκονται σε ακριβές συνοικίες. Ιδιαίτερα πλήττονται οι άγαμοι φορολογουμένοι που κατέχουν κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία μία μόνο κατοικία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 100.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ.

-Οι έγγαμοι φορολογούμενοι που έχουν ένα ή δύο παιδιά και κατέχουν κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία μόνο μία κατοικία αντικειμενικής αξίας από 200.000 έως 300.000 ευρώ. Αυτές οι κατηγορίες φορολογουμένων δεν θα πλήρωναν ΕΤΑΚ με το παλαιό σύστημα, αλλά τώρα θα υποχρεωθούν να το καταβάλουν.

-Οι άγαμοι από το γεγονός ότι το αφορολόγητο για αυτούς μειώθηκε στα 100.000 ευρώ. Έτσι, πολλοί νέοι, στους οποίους οι γονείς τους έχουν μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία για φορολογικούς λόγους όταν δεν υφίστατο ο ΕΤΑΚ, θα κληθούν να πληρώσουν τέλος.

-Πολλά ζευγάρια που με τα χαμηλά επιτόκια των προηγούμενων ετών «ανοίχτηκαν» και απόκτησαν κατοικίες πολλών τετραγωνικών και σε σχετικά ακριβές περιοχές. Σε αυτή την περίπτωση, η μείωση του αφορολόγητου από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ θα τα επιβαρύνει φορολογικά.

--Ποιοι κερδίζουν

Ωστόσο, από τις ρυθμίσεις ορισμένοι ιδιοκτήτες βγαίνουν κερδισμένοι. Ειδικότερα, οφέλη από τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΤΑΚ είναι:

-Οι μικροϊδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερες από μία κατοικίες, αλλά με χαμηλές αντικειμενικές αξίες (παλαιά κτίσματα). Με το νέο σύστημα δεν απαλλάσσονται μόνο για την κύρια κατοικία τους, αλλά και για τις υπόλοιπες μέχρι να καλύψουν το όριο του αφορολογήτου (100.000 ή 200.000 ευρώ). Με το παλαιό σύστημα θα πλήρωναν ΕΤΑΚ για τις υπόλοιπες, πλην της κύριας κατοικίας, που κατείχαν.

-Οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι ιδιοκτήτες, καθώς για αυτούς ισχύουν προσαυξημένα αφορολόγητα όρια όχι μόνο για την κύρια, αλλά για το σύνολο των κατοικιών που έχουν στην κατοχή τους, ακόμη και εάν έχουν ψιλή κυριότητα.

--Τι πληρώνει ποιος…

Για να γίνει περισσότερο σαφές πόσο επιβαρύνονται τελικά από τις νέες ρυθμίσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις – παραδείγματα. Συγκεκριμένα:

-Ένας άγαμος φορολογούμενος που έχει ιδιόκτητη κατοικία 110 τετραγωνικών μέτρων στο Χαλάνδρι με αντικειμενική αξία 187.000 ευρώ, με το νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΤΑΚ θα καταβάλει φόρο 87 ευρώ το χρόνο. Με τον παλαιό τρόπο δεν θα πλήρωνε ΕΤΑΚ.

-Ένας έγγαμος φορολογούμενος με δύο παιδιά και ιδιόκτητη κατοικία 130 τ.μ. στον Χολαργό, αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει ΕΤΑΚ 30 ευρώ το χρόνο. Με το παλαιό σύστημα δεν θα πλήρωνε ΕΤΑΚ.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως τα καταστήματα δεν απαλλάσσονται του φόρου. Έτσι, αν ένας φορολογούμενος δεν έχει ιδιόκτητη κύρια κατοικία και παράλληλα είναι ιδιοκτήτης ενός καταστήματος, τότε θα πληρώσει ΕΤΑΚ.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v