Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Stress test από Deutsche Bank - UBS

Τα απολύτως χειρότερα σενάρια για την κρίση και πώς αυτά θα μπορούσαν να αποτυπωθούν στα στοιχεία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών περιγράφουν σε εκθέσεις τους οι διεθνείς οίκοι Deutsche Bank και UBS.

  • του Γιώργου Σαββάκη
Τράπεζες: Stress test από Deutsche Bank - UBS
* Οι αναλυτικοί πίνακες με τους δείκτες επικινδυνότητας των τραπεζών αλλά και τα stress tests της Deutsche Bank στα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Οι κυρίαρχοι παράγοντες ή τα σημαντικότερα στοιχεία της αβεβαιότητας για τα τραπεζικά μεγέθη της επόμενης διετίας είναι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL ratio) και τα ποσοστά των προβλέψεων ως προς τα δάνεια, με αποτέλεσμα η εικόνα για τα καθαρά κέρδη τα επόμενα χρόνια να είναι ιδιαίτερα θολή.

Την τελευταία πενταετία οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν συνεχή μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (non performing loans - NPL), ως αποτέλεσμα της βελτίωσης στη διαχείριση των κινδύνων αλλά και, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες στην εγχώρια και στην παγκόσμια οικονομία.

Η βασική ανησυχία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν «τεσταριστεί» σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, όπως αυτές που διαμορφώνονται σήμερα τόσο στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον όσο και στις περισσότερες χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

Όσον αφορά στη διετία 2009 - 2010, η καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων των αναλυτών για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών προέρχεται κυρίως από την αύξηση των προβλέψεων ως προς τα δάνεια σε επίπεδα άνω των 100 bps (ή 1% σε ποσοστιαίους όρους), ενώ για το 6μηνο του 2008 το αντίστοιχο μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 50 bps - 60 bps (δηλαδή 0,5% - 0,6% σε ποσοστιαίους όρους).

Στις πρόσφατες εκθέσεις της UBS και της Deutsche Bank κυρίαρχο στοιχείο ανάλυσης ήταν οι παραπάνω δείκτες αλλά και εκείνο το όριο των προβλέψεων στο οποίο τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών υπήρχε περίπτωση να μηδενιστούν.

Σαφέστατα και στις δύο εκθέσεις πρόκειται για ακραία σενάρια, από τα οποία για την ώρα οι ελληνικές τράπεζες απέχουν σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές των δύο διεθνών οίκων έδωσαν αρκετή βαρύτητα σε αυτά, περισσότερο όμως για λόγους σύγκρισης. Το θετικό στοιχείο που εξάγεται και από τις δύο εκθέσεις είναι ότι όλοι οι δείκτες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου αυτά να εμφανίσουν μηδενικά κέρδη ή και ζημίες ακόμα στα αποτελέσματα των ετών 2009 και 2010, θα πρέπει να επιδεινωθούν σε τέτοιο βαθμό που την παρούσα στιγμή είναι μάλλον απίθανο.

Το αρνητικό, ωστόσο, συμπέρασμα που εξάγεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολύ δύσκολα οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν τη σκληρή προσγείωση των μεγεθών τόσο το 2009 όσο και το 2010.

---Οι «αδύναμοι κρίκοι»

Σύμφωνα με τη UBS, το χειρότερο ποσοστό προβλέψεων ως προς τα δάνεια, το οποίο θα μηδένιζε τα κέρδη του 2009 και του 2010, το παρουσιάζει η ATEbank με 189 bps και 209 bps για τα δύο έτη, ενώ ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με 224 bps και για τις δύο χρονιές.

Σε πιο ασφαλή θέση, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της UBS, φαίνεται να βρίσκονται η Εθνική Τράπεζα και η EFG Eurobank, αφού για τη μεν πρώτη το ποσοστό των προβλέψεων ως προς τα δάνεια που θα μηδένιζε τα κέρδη του 2009 και του 2010 είναι 312 bps (ή 3,12%) και 296 bps (2,96%) αντίστοιχα και για την EFG Eurobank τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 2,89% και 2,66%.

Σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση φαίνεται να βρίσκεται και η Marfin Popular Bank.

Για το 2009 όσο και το 2010, πάντως, το υψηλότερο ποσοστό προβλέψεων ως προς τα δάνεια θα το εμφανίσει η EFG Eurobank με 166 bps για το 2009 και 191 bps για το 2010.

Όσον αφορά στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της UBS, η πιο επίφοβη τράπεζα είναι η ATEbank με 5,26%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα εμφανίσει τον μικρότερο δείκτη με 2,03%.

Από την πλευρά της Deutsche Bank, οι εκτιμήσεις της για τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με αυτές της UBS. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η EFG Eurobank με ποσοστό 6,64%. Το αντίστοιχο ποσοστό που προβλέπει ο ελβετικός οίκος για τη συγκεκριμένη τράπεζα είναι 3,49%, οπότε από τη διαφορά και μόνο των δύο ποσοστών μπορεί να υποθέσει κάποιος την αβεβαιότητα που εκφράζεται ακόμα και από τους ειδικούς για τα μεγέθη των ετών 2009 και 2010 για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Στο stress test που «τρέχουν» οι αναλυτές της Deutsche Bank, δηλαδή στο χειρότερο δυνατό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά: υποθέτοντας μηδενικό growth για την Ελλάδα και την Κύπρο, τόσο σε χορηγήσεις όσο και σε καταθέσεις, και μείωση από 0% - 10% για τις διεθνείς δραστηριότητές τους και αυξάνοντας τις προβλέψεις ως προς τα δάνεια γύρω στο 2% για την Ελλάδα και την Κύπρο και στο 4,5% για το εξωτερικό, ο οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλες οι τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες το 2009, πλην της Εθνικής Τράπεζας και της Marfin Popular Bank, ενώ το 2010 η EFG Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς επίσης θα καταγράψουν ζημίες, τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα, η Marfin P.B. και η Τράπεζα Κύπρου θα σημειώσουν κέρδη.

Ωστόσο, η Deutsche Bank αναλύει το stress test προσπαθώντας να οριοθετήσει με κάποιον τρόπο το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο για ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, δεν αποτυπώνει όμως το βασικό σενάριο που υιοθετεί.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τους δείκτες επικινδυνότητας των τραπεζών αλλά και τα stress tests της Deutsche Bank στα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

** Αναδημοσίευση από το 567ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 6 Φεβρουαρίου - 10 Φεβρουαρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v