Σκληρή αντιπαράθεση για την οικονομία στη Βουλή

Υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους επαγγελματικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη Βουλή.

Σκληρή αντιπαράθεση για την οικονομία στη Βουλή
Υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους επαγγελματικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της οποίας είχε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκο Πρακτορείο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν απαιτείται συμφωνία σε όλα, ωστόσο, "το 'όχι σε όλα' είναι αναντίστοιχο με τις προκλήσεις που δέχεται ο τόπος: "το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της πατρίδας μας εξαρτάται από τη σύγκρουση ανευθυνότητας και υπευθυνότητας. Η δική μας επιλογή είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Είναι οι πολιτικές που αποδεικνύουν υπευθυνότητα στην πράξη. Οι πολιτικές που μετριάζουν τις συνέπειες της παγκόσμιας καταιγίδας. Οι πολιτικές που υπηρετούν την ασφάλεια όλων των πολιτών" είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος προέβλεψε ότι "η παγκόσμια κρίση δεν θα ξεπεραστεί εύκολα και γρήγορα".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, (όλοι) οφείλουμε να αναπροσαρμόζουμε τις δράσεις μας, ανάλογα με τις εξελίξεις. "Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν, τις δυσμενείς επιπτώσεις. Οφείλουμε να συγκρατήσουμε τις διεκδικήσεις μας, αλλά και να ελέγξουμε τους τρόπους διεκδίκησης. Οφείλουμε να σκεφτούμε και το μέλλον. Γεγονότα, όπως οι βανδαλισμοί του Δεκέμβρη, αλλά και το κλείσιμο των δρόμων, τον περασμένο μήνα, πλήττουν σοβαρά την Οικονομία, βλάπτουν ολόκληρη την Κοινωνία, πληγώνουν την εικόνα της χώρας μας. Η πίεση του διεθνούς περιβάλλοντος εντείνεται. Οι δυσκολίες αυξάνονται".

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες των κοινωνικών ομάδων και ότι "η κυβέρνηση υιοθετεί κάθε γόνιμη και ρεαλιστική πρόταση, απ' όπου κι αν προέρχεται. Επιδιώκουμε σύνθεση απόψεων, μακριά από μονομέρειες και αγκυλώσεις. Δεν επιλέγουμε τις δράσεις μας, ούτε με ακραίες κρατικίστικες αντιλήψεις, ούτε με νεοφιλελεύθερες εμμονές. Δεν ωφελούν τα λόγια, παρά μόνο εάν εξειδικεύονται σε μέτρα και δράσεις" είπε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε μάλιστα ότι "Σχέδιο χωρίς κόστος δεν υπάρχει. Μαγικές και ανέξοδες λύσεις δεν υπάρχουν. Και βέβαια, δεν συνιστούν λύση οι προτάσεις εκείνων -επιχειρήσεων ή συνδικάτων- που δεν κάνουν τίποτ' άλλο, παρά μόνο να υποδεικνύουν τί πρέπει να κάνουν οι άλλοι γι' αυτούς".

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κρισιμότητα των περιστάσεων, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμπράξει ενεργά στην ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας, επεκτείνοντας τις πιστώσεις και μειώνοντας τα επιτόκια, από τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα προγράμματα που εφαρμόζονται για να διατηρήσουν το προσωπικό τους, από τα συνδικάτα να συνειδητοποιήσουν τα πραγματικά προβλήματα για τους εργαζόμενους, να αποφεύγουν δράσεις που τα επιδεινώνουν, και που αυξάνουν την ανεργία, από τους δημόσιους λειτουργούς να σταθούν δίπλα στους πολίτες και τους επενδυτές, και "προπάντων, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λειτουργούμε με υπευθυνότητα".

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η χώρα δεν αντέχει ανταγωνισμούς πλειοδοσίας, μετωπικές συγκρούσεις και επιπολαιότητες: "Δεν μπορούμε να επιδοθούμε σε πλειοδοσία παροχών. Θα ήταν εμπαιγμός στους πολίτες".

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι σε μια εποχή που ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε μια "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" απαιτούνται και "έκτακτες αποφάσεις" με την κυβέρνηση, να επιδιώκει την καλύτερη δυνατή ισορροπία στους άξονες της ανάπτυξης της δημοσιονομικής εξυγίανση και της στήριξης στους οικονομικά ασθενέστερους.

Αναφερόμενος στους άξονες αυτούς, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι, οι Τράπεζες οφείλουν να συμμορφωθούν στην τήρηση των υποχρεώσεών τους και ότι ο έλεγχος από την κυβέρνηση "θα είναι στενός, θα είναι συνεχής, θα είναι αυστηρός: Το πρόγραμμα αυτό δεν χαρίζει σε κανέναν, ούτε ένα ευρώ. Κάνουν λάθος όσοι προτίμησαν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Κάνουν ζημιά στην πραγματική οικονομία όσοι επέλεξαν την ανευθυνότητα και την επιπολαιότητα στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις".

Ειδικότερα για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών είπε ότι "περικόπτονται όλες οι ελαστικές δαπάνες και, πρώτ' απ' όλα, τα έξοδα για ταξίδια, δημόσιες σχέσεις, υπερωρίες, συμμετοχές σε επιτροπές. Σε όλα αυτά, είμαι απόλυτος. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Όλοι όσοι έχουν ευθύνη για την εφαρμογή του υποχρεούνται να τηρήσουν απόλυτα τις προβλεπόμενες πολιτικές. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παρεκκλίσεις. Ό,τι έχουμε πει θα γίνει. Ό,τι έχουμε δεσμευτεί θα εφαρμοστεί πλήρως" είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Γ. Παπανδρέου: Καταγγελία για πολιτική απαξίωσης

Η προσφυγή στις κάλπες μέχρι τις ευρωεκλογές (ή ταυτόχρονα μ’ αυτές) και η συναίνεση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αποτελούν την μόνη δυνατή προσφορά της Νέας Δημοκρατίας στον τόπο, καθώς το κυβερνόν κόμμα έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και αδυνατεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση - υποστήριξε στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σκιαγράφησε τις βασικές διαφορές που διακρίνουν την πολιτική του κόμματός του από εκείνην της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε πως η έξοδος από την κρίση, είναι εφικτή, με πολιτικές που αγκαλιάζουν το σύνολο της κοινωνίας και εξασφαλίζοντας την συναίνεσή της.

«Παντού αποτύχατε» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Παπανδρέου. «Μέσα σε πέντε χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε στο μισό - πριν απ’ την κρίση. Το κατά κεφαλήν εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο, θέτοντας τέρμα στην πραγματική σύγκλιση της οικονομίας. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 43%, επιβαρύνοντας με 80 δις συνολικά την ελληνική οικονομία. Η Αθήνα σκαρφάλωσε 40 ολόκληρες θέσεις στον πίνακα των πιο ακριβών πόλεων στην Ευρώπη. Δύο χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ, δεν έχει απορροφηθεί, ούτε ένα ευρώ».

« Ό,τι άγγιξε η κυβέρνηση της ΝΔ, έγινε αντικείμενο κακοδιαχείρισης, εκμετάλλευσης, διχαστικής και επικοινωνιακής πολιτικής, λεία για τους ''ημέτερους'' - και τώρα ζητά ο κος Καραμανλής να συναινέσουμε στο εθνικό του σχέδιο. Ποιο εθνικό σχέδιο;» αναρωτήθηκε ο κος Παπανδρέου, δίνοντας μόνος του την απάντηση:

«Δεν έχετε εθνικό σχέδιο. Δεν το λέω εγώ, αλλά υπουργοί και κορυφαία σας στελέχη. Το μόνο για το οποίο έχετε πείσει, είναι πως έχετε σχέδιο μικροκομματικό. Το ξέρουν πολύ καλά στη Ρηγίλλης, που καταρτίζουν λίστες ρουσφετολογικών προσλήψεων, για να εξαγοράσουν συνειδήσεις νέων ανθρώπων για μια μπουκιά ψωμί».

Έξοδος από την κρίση, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει με αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, με επενδύσεις στην παιδεία, το ανθρώπινο δυναμικό και την πράσινη ανάπτυξη. Ελλείμματα στην οικονομία, είναι δυνατόν να υπάρχουν, εφ’ όσον προκύπτουν από τις επενδύσεις αυτές - και όχι για την οικονομική τακτοποίηση των «ημετέρων». Συναινέσεις μπορούν να γίνουν, πάνω σε ένα πρόγραμμα που δεν θα αγκαλιάζει τους δυνατούς και τους ισχυρούς, αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας βγάλει απ’ την κρίση με αναμασημένες τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών. Αποτύχατε, αποτύχατε παντού. Η χειρότερη λύση για τον τόπο, είναι να παραμείνετε στην εξουσία» είπε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.

«Η χώρα δεν έχει κόστος για τις εκλογές. Εσείς δεν πήγατε σε εκλογές εν μέσω πυρκαγιών για να καταρτίσετε έναν Προϋπολογισμό που δεν μπορέσατε να καταρτίσετε επί δύο χρόνια; Η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο λαό, μέχρι, ή μαζί με τις ευρωεκλογές και η συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα κύριοι της ΝΔ. Μια νέα Ελλάδα με βούληση, αξιοπιστία και φερεγγυότητα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v