Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα στις ξένες αγορές η Σοφοκλέους

Δεν χάνει έστω και με… ενέσεις το 8χίλιαρο ο Dow. Κρατά τα 12,8 ευρώ η Εθνική, τις 1.700 μονάδες ο ΓΔ και η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται από την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών. Ενθαρρυντική ένδειξη η μόχλευση στα μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με μια θεαματική ανατροπή προς το τέλος της συνεδρίασης σώθηκε η παρτίδα για Dow Jones και S&P 500. Κρατάμε όμως τόσο το τελικό κλείσιμο του δείκτη στις 7.932,7 μονάδες, όσο και το ενδοσυνεδριακά χαμηλό των 7.693,98ν μονάδων. Κρατάμε επίσης το χαμηλό της 21ης/11 στις 7.392,3 μονάδες για να έχουμε μια καλύτερη μεσοπρόθεσμη εικόνα της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς του κόσμου.

Αυτό γιατί οι υπόλοιπες αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής, κινούνται με βάση την Wall.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες, μετοχές, «κρατήθηκαν» χθες πάνω από τις 1.700 μονάδες. Και αυτό αναμφίβολα προσμετράται στα ενθαρρυντικά για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Όμως, όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης… ήταν στραβό το κλήμα, ήρθε και η κρίση για να αναδειχθούν αδυναμίες και διαρθρωτικά προβλήματα των εισηγμένων.

Την ίδια περίοδο και ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις συνολικά στον τραπεζικό κλάδο, η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται στην συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με τον Βούλγαρο ομόλογό του. Σημειωτέον πως το μεγαλύτερο μερίδιο στη βουλγαρική αγορά το κατέχει ο όμιλος της Εθνικής.

Η Εθνική από τη σειρά της αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ως η ισχυρότερη άμυνα όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και για τον FTSE 20. Χαμηλότερα από τα χαμηλά των 24-27/10 οι τιμές των περισσότερων τραπεζικών μετοχών, στα 12,80 ευρώ η Εθνική και σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από τα 11,2-11,4 ευρώ.

Σε αυτή τη φάση της αγοράς, όπου η ΔΕΗ έχει επωμισθεί ένα μεγάλο βάρος της στήριξης του 20άρη, έχει ενδιαφέρον το θέμα της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου με… το colpo grosso με τα κέρδη της Επιχείρησης. Αυτό γιατί η μετοχή της σε διάστημα 3 μηνών δίνει αντίδραση της τάξης του 46,4% από τα χαμηλά των 8,88 ευρώ.

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση «κρατηθούν» οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για Γενικό Δείκτη και FTSE 20, θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρχει συνέχεια από πλευράς επενδυτικών σχημάτων και ενεργών παικτών στη «μόχλευση» που επιχειρείται στον μεσαιομικρό χώρο. Και τουλάχιστον για χθες η… συγκομιδή ήταν ικανοποιητική, με 43 μετοχές να περνούν το 3% σε απόδοση και Intrakat, Centric, Αττικάτ, Intracom, News Phone, Profile, Γενική Τράπεζα, Ελτον, Κλουκίνας-Λάππας, Βωβός και Πήγασος να δίνουν κίνηση με αυξημένη εμπορευσιμότητα και συναλλαγές πάνω από 100.000 τεμάχια.

Και αυτό για εμάς που παραμένουμε επικεντρωμένοι κυρίως στα μεσαιομικρά και επιδιώκουμε την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, έχει τη σημασία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v