Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σταθεροποίηση με τα βλέμματα στη Ρώμη

Στη Ρώμη, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G7 στρέφουν την προσοχή τους οι αγορές. Τέταρτη συνεδρίαση στο "κόκκινο" για τη Σοφοκλέους. Μεικτή εικόνα για τις τραπεζικές μετοχές. Κέρδη για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ συμπλήρωσε 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στην χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε με εβδομαδιαίες απώλειες του Δείκτη 1,91% οι οποίες από την αρχή του χρόνου φτάνουν στο 3,28%.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στην κατανομή του τζίρου και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με τους τίτλους του 20αρη να «απασχολούν» το 83% της μικτής αξίας συναλλαγών, το 11% σε μετοχές του 40αρη και το 6% στο υπόλοιπο, και μεγαλύτερο , κομμάτι του ταμπλό. 

Στηρίγματα στην ψυχολογία των επενδυτών προσφέρουν τα σενάρια για νέο «πακέτο» στις ΗΠΑ με στόχο τα στεγαστικά. Ωστόσο, η νηοπομπή των διεθνών αρνητικών ειδήσεων τόσο από το μακροοικονομικό μέτωπο (ΑΕΠ ευρωζώνης, καταναλωτική εμπιστοσύνη ΗΠΑ) όσο και από το εταιρικό (αποτελέσματα Lloyds) δεν αφήνει την αγορά να ανακάμψει.

Με δεδομένη την αργία τη Δευτέρα στη Wall Street (ημέρα Προέδρου) φαίνεται να ισχύει το «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη». Εκεί συναντώνται οι υπουργοί οικονομίας και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά ισχυρότερων χωρών (G7) για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, οι όποιες αρνητικές εκπλήξεις για το δείκτη ήρθαν στο τέλος αφού τότε «είδε» το χαμηλό ημέρας και το αρνητικό πρόσημο κυρίως λόγω του ΟΠΑΠ που μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, ενώ οι δημοπρασίες συρρίκνωσαν σημαντικά τα κέρδη της Εθνικής και γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (που συνεχίζουν να υποφέρουν από συναλλακτική άπνοια) κάτι που έδωσε τη δυνατότητα των ανοδικών μετοχών να διατηρήσουν την πρωτοπορία έναντι των πτωτικών στην τελική αναλογία.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE το γεγονός ότι διεσπάσθη καθοδικά η ζώνη 880-875 δεν αφήνει θετικά μηνύματα. Αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση πιθανότατα θα μπεί σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 859 μονάδες.

Επιστρέφοντας στον 20αρη και ξεκινώντας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, η χειρότερη ημερήσια μεταβολή για τον ΟΠΑΠ (-2,69%), αξιοσημείωτες απώλειες για τον ΟΤΕ, αρνητική μεταβολή για Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Κύπρου, ΜΡΒ και MIG.

Αντίθετα, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ο τίτλος της Βιοχάλκο και του 2% Ελλάκτωρας και Μυτιληναίος. Επίσης αξιοσημείωτα κέρδη για Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια και Intralot και απλά θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Τιτάνα, Αγροτική και Εθνική (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας).

Επίσης, και όσον αφορά το τραπεζικό ταμπλό, ξεχώρισε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής (+9,09%), όχι μόνο για τα ημερήσια κέρδη, αλλά πολύ περισσότερο για το εντυπωσιακό στέγνωμα της προσφοράς (διακινήθηκαν μόλις 12125 τεμάχια).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά είδε πάρα πολύ γρήγορα το υψηλό ημέρας των 1756,16 μονάδων (10:32), όμως από εκεί και περίπου μόνιμη πλαγιολισθητική κίνηση, στις 17:13 βρέθηκε στο χαμηλό των 1725,77 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 1727,98 με απώλειες 0,08%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας τη διολίσθησή του δεν ξεπέρασε τα 94 εκατομμύρια από τα οποία τα 7,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 103 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5% έως 21,78%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v