Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Μια Εθνική δεν φτάνει...

Με κλειστή σήμερα την Wall οι ευρωαγορές θα πρέπει να το «παλέψουν» μόνες τους. Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τις τράπεζες, με την ΕΤΕ να μένει ο τελευταίος… στυλοβάτης τους στο ταμπλό. Κρίσιμη συνεδρίαση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πυκνώνουν και άλλο τα σύννεφα πάνω από τις αγορές και το μόνο που απομένει βραχυπρόθεσμα είναι μια «χρωστούμενη» αντίδραση για να κατοχυρωθούν θέσεις σε τιμές καλύτερες από αυτές που έρχονται.

Κλειστή σήμερα η αμερικανική αγορά, που… φρόντισε ωστόσο από την Παρασκευή να στείλει Dow Jones και S&P 500 χαμηλότερα προς τις 7.850 και 826 μονάδες αντίστοιχα.

Από διαγραμματικής πλευράς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για τους δυο βασικούς αμερικανικούς δείκτες και αυτό αποτυπώνεται στην ενίσχυση των θέσεων πώλησης που λαβαίνουν διορατικοί παίκτες στα αμερικανικά παράγωγα.

Στην εγχώρια αγορά βέβαια εκτός όλων των άλλων έχουμε και τις εγγενείς αδυναμίες, προβλήματά μας.

Από τις κίτρινες κάρτες που δείχνουν στην ελληνική οικονομία Κομισιόν-ΤτΕ, σύμφωνα με σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη, τις προβλέψεις για… τσουνάμι στα κέρδη, όπως αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, μέχρι τα όσα προειδοποιεί για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Alpha Bank Ιωάννης Κωστόπουλος.

Τα όσα διαμορφώνουν την εικόνα της οικονομίας, κυρίως όμως όσων σκιαγραφούνται σε βάθος μηνών, ενισχύουν την επιφυλακτικότητα και ανησυχίες νουνεχών παραγόντων. Εκτίμησή τους, πως τα δύσκολα έπονται.

Ωστόσο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν στο ενδεχόμενο μιας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση σε μια φάση των αγορών που χρυσή λίρα και χρυσός διαμορφώνονται, όπως αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη, σε επίπεδα ρεκόρ.

Πιθανότατα μια αφορμή για βραχυπρόθεσμη αντίδραση θα μπορούσε να είναι η έγκριση από τη Βουλή του πακέτου των 787 δισ. δολαρίων, αλλά όλα αυτά θα φανούν για την Wall, προφανώς αύριο.

Μέχρι τότε οι ευρωπαϊκές αγορές θα πρέπει να κρατήσουν δυνάμεις, με ίδια μέσα, αν και νωρίτερα στην Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε άνοιγμα της συνεδρίασης χαμηλότερα κατά 1% περίπου.

Στο ΧΑ, πάντα όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, η συσσώρευση σε τιμές υψηλότερα των 1.700 μονάδων (από τις 27/1), φαίνεται να οδηγεί τον Γενικό Δείκτη σε κίνηση είτε προς τη μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Οι χαμηλές τιμές στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης των στηρίξεων έχουν σημειωθεί στις 1.695 (26/1) και 1.663 μονάδες (στις 23/1).

Εάν αυτές οι στηρίξεις επιβεβαιωθούν στην αρχή της συνεδρίασης, οπότε και εκτιμάται πως θα βγει προσφορά, τότε το ενδεχόμενο μιας ανοδικής εκτόνωσης, αύριο-μεθαύριο, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Όμως θα πρέπει να κρατήσει τα 12,6 ευρώ και στην χειρότερη περίπτωση τα 12,4 ευρώ και 11,9 ευρώ (27/1) η μετοχή της Εθνικής, καθώς από τις υπόλοιπες τραπεζικές δυνάμεις η Eurobank παλεύει να μην υποχωρήσει προς τα χαμηλά των 4,4 ευρώ, η Alpha Bank να μην χάσει τα 5 ευρώ, η Κύπρου να μην κάνει ακόμη ένα χαμηλό, κάτω και από τα 2,10 ευρώ.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε αυτή την τόσο τραγική, χρηματιστηριακά, κατάσταση, θα πρέπει να επιστρατευθεί το… σύμπαν για να μην δρομολογηθεί η εκ νέου υποχώρηση του FTSE 20 προς τις 850-845 μονάδες.

Ο ΟΠΑΠ διορθώνει τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές 33 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ εμφανίζεται σχετικά σταθερός τις τελευταίες επτά ημέρες, κοντά στα 11,4 με 11,5 ευρώ και η ΔΕΗ είναι η μόνη που αποδίδει θετικά την ίδια περίοδο. Με 3,8% από τα 12,62 ευρώ μέχρι τα 13,10 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Εάν εξισορροπηθεί η τάση από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης, ή πιθανόν αύριο, τότε η κινητικότητα που βραχυπρόθεσμα σημειώνεται σε αρκετές μετοχές του μεσαιομικρού χώρου, μπορεί να έχει συνέχεια.

Με βάση την απόδοση της 13ης Φεβρουαρίου, ΕΛΒΑΛ, Σάνυο, Τράπεζα Αττικής, Ελεύθερη Τηλεόραση, Rainbow, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Ικτίνος Ελλάς, Κυριακίδης, είχαν αντιδράσει από 5% και πάνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v