"Χρωστά" μια αντίδραση η Σοφοκλέους

Όσο δεν χάνονται κρίσιμες στηρίξεις, παραμένει ανοιχτό το σενάριο κίνησης του ΓΔ προς τις 1.850 μονάδες. Στα θετικά, η διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε small-mid caps. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στην παρατεταμένη συσσώρευση βασικών δεικτών, μετοχών αναφέρονται αρκετοί αναλυτές. Όπως επίσης, εκτίμησή τους πως αυτή η βραχυχρόνια παλινδρόμηση γύρω από τις 1725 μονάδες προοιωνίζεται σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας άμεσα.

Αυτό εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Εμπορικής Τράπεζας που σημειώνει πως για όσο παραμένει αλώβητη η στήριξη των 1710 μονάδων παραμένει ενεργό το ενδεχόμενο αντίδρασης προς τις 1850 μονάδες.

Κάτι ανάλογο εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης και η ομάδα της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Προς την ίδια κατεύθυνση κλίνουν τα παιδιά της EZMarket, αλλά και ο φίλος Zelis677.

Μένει να φανεί αν όλοι αυτοί οι διορατικοί παρατηρητές της αγοράς θα δικαιωθούν ή όχι. Από την πλευρά μας θα επιμείνουμε πως όσο ο ΓΔ δεν χάνει τις 1600-1620 μονάδες, δηλαδή όσο δεν δίνει ξεκάθαρο σήμα διόρθωσης και δοκιμασίας των 7500 μονάδων ο Dow το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Για να μην παρεξηγούμεθα αναφερόμαστε πάντα στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι και ποντάρισμα σε βασικούς δείκτες και μετοχές. Γιατί εάν θα θέλαμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους θα ασπαζόμασταν ανεπιφύλακτα το φοβικό θέμα του FT.com «Γιατί το πακέτο Obama δεν θα σώσει τις τράπεζες» (της 11ης/2).

Όμως μέχρις ότου έρθει η επόμενη μεγάλη διόρθωση οι αγορές, η Σοφοκλέους μπορούν να ξεγελάσουν, να εφησυχάσουν τους επενδυτές πως δήθεν τα δυσκολότερα πέρασαν. Να στηθεί έτσι η μεγαλύτερη «παγίδα εγκλωβισμού».

Όλα αυτά όμως σε επόμενο χρόνο καθώς ως βραχυπρόθεσμοι παίχτες κινούμαστε στο όριο της συνεδρίασης, το πολύ του Τ+3.

Εκτιμούμε πως στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα φανεί αν η Εθνική μπορεί να υπερβεί τα 13,14 ευρώ-2 κορυφές που έπιασε στις 13/2 και 9/2 για να συνεχίσει υψηλότερα προς τα 13,8-14 ευρώ.

Επιστρέφοντας έτσι σε επίπεδα 1ου δεκαημέρου του Ιανουαρίου. Με αυτή τη συνθήκη θεωρούμε εφικτή την αντίδραση του 20αρη από τις 873,9 μονάδες που έκλεισε χτες προς τις 944-966 μονάδες (12-13/1).

Βέβαια, ένα ικανό μέρος του ταμπλό διαμορφώνεται σε ορίζοντα μηνός πάνω από τις χαμηλές τιμές των 24-27/10/08. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας ικανός αριθμός μετοχών έχει διαμορφωμένη βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική φορά που υπό προϋποθέσεις μπορεί να συντηρήσει.

Ο Παρνασσός αντιδρά από τα προ μηνός χαμηλά των 1,13 ευρώ κατά 76% στα τρέχοντα επίπεδα των 1,91 ευρώ. Ανάλογα η ΑΤΤΙΚΑΤ από τα 0,21 βρέθηκε στα 0,34 ευρώ, οι Πειραιώς ΑΕΕΑΠ από τα 1,12 στα 1,67 ευρώ, η Centric από τα 1.04 στα 1,52, η ΕΛΒΑΛ από τα 0,90 στα 1,23, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ από τα 0,38 στα 0,48 ευρώ, ενώ ακολουθούν με απόδοση μεγαλύτερη του 10% άλλες 24 μετοχές.

Όμως και στη βραχυπρόθεσμη τάση, μιας εβδομάδας, μετοχές εταιριών όπως Μινέρβα, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΑΤΟ, Δρομέας, Eurodrip, ΣΙΕΝΣ, Profile, Λουκίνας-Λάππας, Sprider, Χατζηϊωάννου και αρκετές ακόμη μπορεί να συνεχίσουν εάν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος στα μεσαιομικρά συνεκτιμήστε τις αλλαγές που προωθούνται ειδικότερα στο θέμα των Ειδικών Χαρακτηριστικών.

Με βάση την προωθούμενη τροποποίηση μια μετοχή θα υπάγεται στα Ειδικά Χαρακτηριστικά ή θα βγαίνει από αυτή την κατηγορία σύμφωνα με τη μέση τιμή τριών ημερών και με μόλις ένα κλείσιμο πάνω από τα 0,40 ευρώ.

Δεδομένου ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν με την εφαρμογή του κανονισμού, δηλαδή θα μας πάρει σχετικός χρόνος υπολογίζεται πως θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές στην κατηγορία των 0,20-0,40 ευρώ.

-----------------

Όπως σημειώνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η διστακτικότητα της αγοράς σε συνδυασµό µε την αναιµική εικόνα των συναλλαγών στην παρούσα φάση λειτούργησε ανασταλτικά στην υποχώρηση των τιµών. Την ίδια στιγµή το ενδιαφέρον άρχισε να διαχέεται σε περισσότερους τίτλους δίνοντας αποδόσεις έως και 30% σε εβδοµαδιαία βάση.

Βέβαια, αν και η ποιότητα πολλών από τους τίτλους που πρωταγωνίστησαν στις θετικές αποδόσεις δεν θα µπορούσε να χαρακτηριστεί και η καλύτερη δυνατή, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί µια θετική διαφοροποίηση που µπορεί να αφυπνίσει µεγαλύτερο κοµµάτι της αγοράς το οποίο δραστηριοποιείται είτε βάση συγκριτικών αποτιµήσεων (κερδοφορία, µέγεθος, πάγια, φηµολογία) είτε µε αποκλειστικό κριτήριο την τάση και την τεχνική εικόνα των µετοχών.

Όσο κερδοσκοπικό και αν ακούγεται αυτό το φαινόµενο, άλλο τόσο είναι αναγκαίο αφού σε µια αγορά που οι τζίροι έχουν συρρικνωθεί στα 80 µε 100 εκ. ευρώ και πολλά από τα επενδυτικά εργαλεία είναι σε παροπλισµό ή σε αδράνεια (παράγωγα, CFD’s, ETF’s κλπ) η αδρεναλίνη των αποδόσεων διατηρείται, προσελκύοντας ρευστότητα µε διαφορετικούς ορίζοντες παραµονής.

Και δεν είναι τυχαίο ότι σταδιακά πληθαίνουν οι ενδιαφερόµενοι εν δυνάµει επενδυτές που διαπιστώνουν ότι οι προθεσµιακές καταθέσεις δεν έχουν την ίδια ελκυστικότητα λόγω αποκλιµάκωσης των επιτοκίων και αναζητούν εναλλακτικές µεσοπρόθεσµες επενδύσεις.

Επίσης, η χρηµατιστηριακή περίοδος που διανύουµε χαρακτηρίζεται από την κινητικότητα των επενδυτών που επιλέγουν µετοχές µε βάση την µερισµατική τους απόδοση η οποία καταγράφεται εντός των επόµενων τριών µηνών.

Οι δύο αυτές παράµετροι εξηγούν σε µεγάλο βαθµό την αµυντική στάση της αγοράς και την άρνηση να επιστρέψουν οι αποτιµήσεις σε νεότερα χαµηλά. Θα µπορούσε να υποτεθεί ότι και η αυξηµένη δραστηριότητα των insiders µε αυξηµένες τοποθετήσεις σε καθηµερινή βάση έχει δώσει ένα σινιάλο πυθµένα για πολλές εταιρίες και παρά την αρνητική άποψη που ακόµα πλειοψηφικά ισχύει ως επικρατούσα κατάσταση ο Γενικός ?είκτης δεν απέχει ιδιαίτερα από το άνοιγµα της φετινής χρονιάς (~1% -2%) αγοράζοντας πολύ χρόνο και ενσωµατώνοντας πολλά άσχηµα νέα.

Τεχνικά ο τριγωνικός σχηµατισµός οδεύει προς την λήξη του και η διάσπαση του θα τροφοδοτήσει µε µεγάλες πιθανότητες µια ανοδική εκτόνωση η οποία θα φέρει τον Γενικό ?είκτη τουλάχιστον µέχρι την περιοχή των τοπικών φετινών υψηλών (1940).

Η τετράµηνη διάρκεια της συσσώρευσης δίνει ακόµα υψηλότερο στόχο τιµών ωστόσο βασική προϋπόθεση παραµένει η αύξηση των συναλλακτικών όγκων οι οποίοι δεν µπορούν να υποστηρίξουν επίπεδα υψηλότερα των 1.900 – 1.950 µονάδων.

Η προεπισκόπηση των αποτελεσµάτων 12µήνου αναµένεται να εµπλουτίσει το περιεχόµενο ειδήσεων της επόµενης εβδοµάδας ενώ επισηµαίνεται ότι την Τρίτη η Coca Cola 3E ανακοινώνει τα οικονοµικά αποτελέσµατα της χρήσης 2008 πριν την έναρξη της συνεδρίασης".

--Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.727,98 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,91%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο -3,28%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 3,08%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 1,40%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,59% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, δέκα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με δύο εξ αυτών να εμφανίζουν άνοδο μεγαλύτερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι υπόλοιποι επτά υποχώρησαν, με έναν εξ αυτών να καταγράφει απώλειες άνω του 6%.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Χημικών (6,49%), ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισε οι κλάδοι των Κατασκευών (5,96%) και του Εμπορίου (+4,70%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Ταξιδιών και Αναψυχής (-6,31%), των Τραπεζών (-4,50%), των Μέσων Ενημέρωσης (-3,31%) και των Χρηματοοικονομικών (-2,87%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μινέρβα (39,53%), Κρητών Άρτος (36,54%), Ιντεάλ (28,21%), ΣΑΟΣ (26,67%), ΙΝΤΡΑΚΑΤ (26,32%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (25,93%), ΕΛΒΑΛ (24,24%), Olympic Catering (24,21%), Centric (21,60%) και Ικτίνος (20,93%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Compucon (-17,65%), Elmec (-15,48%), ΕΝΚΛΩ (-12,50%), Eurobank (-11,81%), Vivere (-11,43%), Τρία Άλφα (-11,24%), Euromedica (-10,80%), Εβροφάρμα (-10,11%), Mermeren FHL (-9,95%) και Ναυτεμπορική (-8,08%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v