Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμανλής: Σχέδιο δράσης για ασφαλιστική αγορά

Την έναρξη διαβούλευσης μεταξύ ΕΑΕ, υπουργείου Οικονομίας και ΕΠΕΙΑ με στόχο τη διαμόρφωση ενός μακρόπνοου σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

  • του Χρίστου Κίτσιου
Καραμανλής: Σχέδιο δράσης για ασφαλιστική αγορά
Την έναρξη διαβούλευσης μεταξύ Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, υπουργείου Οικονομίας και επιτροπής εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης με στόχο τη διαμόρφωση ενός μακρόπνοου σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι διανύουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, με τις οικονομίες να περιδινίζονται σε έναν φαύλο κύκλο αλληλεπίδρασης μεταξύ χρηματοπιστωτικού συστήματος και πραγματικής οικονομίας. Η μόνη βεβαιότητα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τη διάρκεια και την έντασή της, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, δικαιολογώντας την αναθεώρηση προβλέψεων του προϋπολογισμού του 2009 και του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται καμία δημοσιονομική χαλάρωση, τονίζοντας ότι τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση αποσκοπούν στο να διέλθει η Ελλάδα την κρίση με τις χαμηλότερες δυνατές απώλειες.

Επανέλαβε, δε, την ανάγκη εθνικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της φερεγγυότητας και την αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι από την ΕΠΕΙΑ θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και την ίδια συνέπεια.

Κάλεσε δε τις ασφαλιστικές να συμβάλλουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της αγοράς, ελάχιστο προαπαιτούμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Σημείωσε, δε, με νόημα ότι απαιτείται πέραν της συνέπειας και ενότητα από τις ασφαλιστικές εταιρίες, καυτηριάζοντας έμμεσα τις αποσχιστικές τάσεις που δημιουργεί η λειτουργία συνδέσμου ελληνόκτητων ασφαλιστικών εταιριών εντός των κόλπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, κ. Φωκίων Μπράβος, είχε απευθύνει έκκληση για τη εκπόνηση εθνικής στρατηγικής 10ετούς ή 15ετούς ορίζοντα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του ρόλου της ασφαλιστικής αγοράς.

Βασικοί στόχοι μιας τέτοιας στρατηγικής θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, να είναι οι εξής:

1) Ανάπτυξη της συμμετοχής των ασφαλιστικών εργασιών επί του ΑΕΠ από 2,3% σήμερα στο 9%, που αποτελεί και τον μέσο όρο της Ε.Ε.

2) Αύξηση των ασφαλιστικών αποθεμάτων από το 5% του ΑΕΠ στο 60% που αποτελεί τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, νούμερο που στις σημερινές τιμές θα αντιστοιχούσε στα 150 δισ. ευρώ.

3) Ανάδειξη του συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική ασφάλιση.

4) Μαζική ασφάλιση έναντι καταστροφικών ζημιών για τα νοικοκυριά της χώρας με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

5) Ειδικά φορολογικά κίνητρα για ατομικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

6) Παροχή των προϋποθέσεων συνεργασίας των ασφαλιστικών με δημόσια νοσοκομεία, που σήμερα τεχνικά δεν είναι δυνατή.

7) Πάταξη της «βιομηχανίας» των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και σκαφών. Μόνο τα ανασφάλιστα Ι.Χ. υπολογίζονται στο 10% του κυκλοφορούντος στόλου.

8) Αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων για ηθική βλάβη.

9) Ρύθμιση του κανονιστικού πεδίου για διαμεσολαβούντες.

10) Επικαιροποίηση του πλαισίου για ταχύτερες εξαγορές συμβολαίων.

11) Άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που εγείρει ο Κανονισμός Solvency ΙΙ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v