Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκια Προβόπουλου για τράπεζες-οικονομία

"Οι προοπτικές για την ποιότητα χαρτοφυλακίου των τραπεζών το 2009 δεν διαγράφονται ευοίωνες", τονίζει ο Γ. Προβόπουλος. Υπό προϋποθέσεις, εφικτή η πιστωτική επέκταση 10%. Ζητά μείωση ελλείμματος κάτω του 3% το 2009.  

  • της Έλενας Λάσκαρη
Καμπανάκια Προβόπουλου για τράπεζες-οικονομία
Προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,5% για το 2009 προβλέπει με την έκθεση νομισματικής πολιτικής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, χαρακτηρίζοντας υποτονική την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 3% για το σύνολο του 2008.

Προβλέπει επίσης αύξηση της ανεργίας και υποχώρηση του πληθωρισμού στο 1,8%, χαρακτηρίζει υψηλό το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, διαπιστώνει σημαντική επιβράδυνση στα στεγαστικά δάνεια και περιορισμό στα καταναλωτικά δάνεια.

Ακόμη, εκτιμά ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις η πιστωτική επέκταση μπορεί να διαμορφωθεί γύρω στο 10% φέτος.

Κρίσιμη παράμετρος θεωρείται η υιοθέτηση από την πλευρά των τραπεζών ρεαλιστικής πολιτικής προβλέψεων και ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.

"Οι προοπτικές για την ποιότητα χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών το 2009 δεν διαγράφονται ευοίωνες", αναφέρει στην έκθεσή του ο κεντρικός τραπεζίτης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Τράπεζα της Ελλάδος παροτρύνει τις τράπεζες να κάνουν ορθολογική χρήση των πόρων του κυβερνητικού σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας.

Παράλληλα, έχει ζητήσει από αυτές να συγκρατήσουν τις παροχές (bonus) προς τα υψηλόβαθμα στελέχη τους και να περιορίσουν σημαντικά τα μερίσματα που διανέμουν, προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και τις προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων.

Η πορεία υλοποίησης του πακέτου

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου έξι τράπεζες άντλησαν περίπου 3,4 δισ. ευρώ από το πακέτο.

Δέκα ακόμη τράπεζες έχουν υποβάλει αιτήσεις για την άντληση περίπου 1 δισ. ευρώ.

Δύο τράπεζες έχουν λάβει έγκριση για να κάνουν χρήση του μέτρου για παροχή εγγυήσεων έως 1 δισ. ευρώ και δύο ακόμη έχουν αιτηθεί έγκριση για λήψη εγγυήσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών, οι γενικές συνελεύσεις 12 τραπεζών έχουν εγκρίνει την άντληση κεφαλαίων 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 που αφορούν σε οκτώ τράπεζες έχουν ήδη εγκριθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Τι ζητά στο μέτωπο της οικονομίας

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της ζητά, μεταξύ άλλων, τον άμεσο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ φέτος και την περαιτέρω μείωσή του κατά περίπου 1% του ΑΕΠ ετησίως για την επόμενη τριετία, ώστε να μηδενιστεί το 2012. 

Όπως αναφέρει, η μείωση αυτή είναι εφικτή εάν συλληφθεί μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής και, κυρίως, εάν επιτευχθεί ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και αύξηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών.

Από ερευνητική εργασία της ΕΚΤ προκύπτει ότι στη χώρα μας η ίδια παροχή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με δαπάνες μικρότερες κατά 30%.
 
Παράλληλα, ζητά εφαρμογή πλέγματος μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την ταχύτερη υλοποίηση της στρατηγικής της Λισσαβώνας, την τόνωση του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, την ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό του προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.

    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v