Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίαιο ξεφόρτωμα θέσεων σε τράπεζες, 3Ε

¨Εντονες ρευστοποιήσεις στη Σοφοκλέους με τον τραπεζικό κλάδο και την 3Ε στο επίκεντρο των πωλητών. Πτώση άνω του 6,5% για ΕΤΕ και 3Ε, απώλειες υψηλότερες του 3,5% για ΟΤΕ, Eurobank, Πειραιώς.

Προς τα τέλη Οκτωβρίου του 2008… επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης. Με σημαντικές, για τα δεδομένα των ημερών, πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές, αλλά και επιλεγμένα χαρτιά εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως στα πρώτα 45-50 λεπτά της συνεδρίασης είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων μιας και δυο εβδομάδων με το ζόρι προσέγγιζε τα 12-15 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης σε σταθερά καθοδική φορά, με ελάχιστο μέχρι τώρα στις 1.640 μονάδες, αλλά χωρίς να διαφαίνεται διάθεση ανάσχεσης – αντίστασης σε επιμέρους τίτλους.

Είναι ενδεικτικό πως το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, σχεδόν το 40%, είχε πραγματοποιηθεί πριν από λίγο στη μετοχή της Εθνικής που υποχωρεί μέχρι και 5,02% χάνοντας ενδοσυνεδριακά και τα 12 ευρώ.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2008 υπερισχύουν οι επιθετικοί πωλητές και στη μετοχή της Coca Cola που υποχωρεί μέχρι 6,4% προς τα 10,36 ευρώ.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως στον ΟΤΕ, που διορθώνει μέχρι 3,7% προς τα 10,44 ευρώ, πραγματοποιείται ο δεύτερος μεγαλύτερος, μετά την Εθνική, τζίρος, ενώ ακολουθεί η Coca Cola.

Καταγράφεται λοιπόν στην αρχή της συνεδρίασης «ξεφόρτωμα» θέσεων συνολικού τζίρου 11,5 εκατ. ευρώ σε σύνολο 20,5 εκατ. ευρώ σε μόλις 3 μετοχές (Εθνική, ΟΤΕ και Coca Cola) που πιέζονται μέχρι και 6,5% χαμηλότερα.

Σημαντικές απώλειες σημειώνονται για την μετοχή της Alpha Bank (2,3%) προς τα 5,18 ευρώ, της Eurobank (4,3%) που πλησιάζει επικίνδυνα τα χαμηλά των 4,40 ευρώ, αλλά και σε Κύπρου που απειλείται να χάσει και τα 2 ευρώ (!) και Πειραιώς στα 4,58 ευρώ.

Από τις μέχρι τώρα κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών, φαίνεται πως το «ξεφόρτωμα» έχει έκταση και βάθος αφού απειλούνται σημαντικότατες περιοχές στήριξης για μετοχές που τουλάχιστον μέχρι τώρα αντέχουν.

Αντεχε ο ΟΠΑΠ, που όμως υποχωρεί προς τα 20,08 ευρώ και εάν χάσει τα 19-19,4 ευρώ, θα άνοιγε τον δρόμο για μαζική εκποίηση θέσεων μεσοπρόθεσμων ξένων χαρτοφυλακίων.

Σημαντικές όμως είναι οι πιέσεις, με αυξημένες συναλλαγές, και σε μετοχές των Intralot προς τα 3,20 ευρώ, MIG προς τα 2,63 ευρώ, ΓΕΚ-Τέρνα προς τα 3,10 ευρώ, Alapis προς τα 0,62 ευρώ, Βωβός προς τα 4,82 ευρώ, ΕΧΑΕ προς τα 4,32 ευρώ, Μυτιληναίος προς τα 3,68 ευρώ.

Ακόμη βέβαια δεν μπορεί να αναφερθεί κάποιος σε έλλειψη ψυχραιμίας ή δημιουργία συνθηκών πανικού, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μαζική εκποίηση θέσεων και πιθανότατα αποσαφήνισης της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Όμως, ο τζίρος των 24 εκατ. ευρώ πριν από λίγο (11:10) με τον Γενικό Δείκτη στο -3,3%, τις Εθνική και Coca Cola να υποχωρούν μέχρι 6,6% χαμηλότερα η κάθε μία και τον ΟΤΕ στα 10,4 ευρώ, δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή ένδειξη.

Τα ανωτέρω θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με βάση και τα όσα αναφέρονται στον σημερινό Εκηβόλο, με τον εύγλωττο τίτλο ΧΑ: Αντιμέτωποι (;) με τα χαμηλά Οκτωβρίου…

Ωστόσο θα επιμείνουμε πως δυο είναι οι αναφορές που χρήζουν πιο ενδελεχούς εξέτασης, με αμφότερες να εστιάζονται στις τράπεζες. Τράπεζες στο τρίγωνο των… Βερμούδων του Γιώργου Παπανικολάου και Moody’s: Πιθανή υποβάθμιση τραπεζών στην Ανατολική Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v