Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τράπεζες και 3Ε στραμμένα τα βλέμματα

Δείγμα γραφής για τα μεγέθη 2008 από την Coca Cola 3E. Παραμένουν στην πίεση οι τράπεζες με την ΕΤΕ να κρατά με… νύχια και δόντια τον κλάδο μακριά από νέα χαμηλά. "Κλειδί" η βραχυπρόθεσμη τάση των Dow Jones και S&P 500.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η σημερινή και αυριανή συνεδρίαση είναι, σύμφωνα με μερίδα παικτών, "όλα τα λεφτά" για τις αγορές. Τουλάχιστον για εκείνους που παρακολουθούν βραχυπρόθεσμα το χρηματιστήριο, σε ορίζοντα μιας και Τ+3 συνεδριάσεων.

Σε αυτό το διήμερο εκτιμούν πως Dow Jones και S&P 500 θα φανεί εάν οδηγούνται σε δοκιμασία των μεσομακροπρόθεσμων καθοριστικών στηρίξεών τους, ή μπορεί να στηθεί μια ανοδική αντίδραση προκειμένου να «ξεφορτωθούν» θέσεις σε τιμές καλύτερες από αυτές που φαίνεται να έρχονται.

Πριν από λίγο στην Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε υποχώρηση κατά 1,2% στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Ωστόσο, πάντα βραχυπρόθεσμα, η τάση δεν έχει χαθεί (όπως και δεν έχει κερδιθεί, προφανώς).

Όμως, αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση πως για την αγορά μας οι τράπεζες, κλάδος προβληματικός από πέρυσι τον Γενάρη-Φλεβάρη όταν άρχισε να πουλά το Citigroup, παραμένει υπό πίεση. Και όπως επανειλημμένα σημειώνουμε εδώ και καιρό, τα χειρότερα, κατά την εκτίμησή μας, είναι μπροστά μας.

Από αυτή την άποψη το σχετικό θέμα του Γιώργου Παπανικολάου «Τράπεζες: Το τρίγωνο των… Βερμούδων», εάν ειδωθεί με αυτό που αφορά στην πιθανή υποβάθμιση του τραπεζικού συστήματος στην Ανατολική Ευρώπη από την Moody’s, έχουμε μια καλή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί. Όπως επίσης και τον λόγο για τον οποίον οι ξένοι στην πλειονότητά τους ρευστοποιούν ακόμη και σε αυτές τις τιμές, παρά την σημαντικότατη διόρθωση των μετοχών, των αποτιμήσεων, ελληνικές τράπεζες.

Σήμερα όμως ένας από τους λίγους πλέον βιομηχανικούς ομίλους που έχουν έδρα, παραγωγή και δραστηριότητα και στη χώρα μας, η Coca Cola 3E, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματά του για το 2008. Για να έχουμε ένα επαρκές δείγμα, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα ακόμα 4-6 ομίλων από κατασκευές, ενέργεια, τσιμεντοβιομηχανία-υλικά οικοδομών και λιανεμπόριο, για να έχουμε έναν γνώμονα προς τα πού πηγαίνουμε κατ’ αρχήν για το 2009.

Βραχυπρόθεσμα τώρα οι αντοχές βασικών δεικτών και μετοχών είναι μάλλον περιορισμένες και όλα, κατά την εκτίμησή μας, εξαρτώνται από το εάν θα «γυρίσει» σήμερα-αύριο η Wall.

Σε αυτή την περίπτωση η αγορά «γλιτώνει» τα χειρότερα και ακόμη μια επιβεβαίωση ή όχι της ευρύτερης περιοχής των 1.600 μονάδων και δίνει μια αντίδραση, που χρωστά τεχνικά.

Ο Γενικός Δείκτης μετρά πέντε συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις, διορθώνοντας από τις 1.765,9 μονάδες στις 10/2, μέχρι τα χθεσινά χαμηλά των 1.689,6 μονάδων.

Δεδομένες όμως είναι και οι αντοχές της Εθνικής που σχεδόν μόνη της πλέον κρατά τον 20άρη. Αποδίδει 5,4% από τα χαμηλά των 11,94 ευρώ προ 30 ημερών, όταν για παράδειγμα η Eurobank υποχωρεί την ίδια περίοδο 9,4% και η Alpha Bank 8,6%.

Την ίδια περίοδο ο ΟΠΑΠ διορθώνει οριακά κατά 0,4%, ο ΟΤΕ κατά 8,3%, ενώ ΔΕΗ με 7,9% και Coca Cola 3E με 7,4% στηρίζουν όσο μπορούν την προσπάθεια της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v