Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alapis: Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ στη Γερολυμάτος

Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ προγραμματίζει στη Γερολυμάτος η Alapis με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της, προκειμένου να παράγει το σύνολο των generics που παράγει και διαθέτει ο όμιλος.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Alapis: Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ στη Γερολυμάτος
Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ προγραμματίζει στην ΠΓΝ Γερολυμάτος η Alapis με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της, προκειμένου να παράγει το σύνολο των generics που παράγει και διαθέτει ο όμιλος στην ελληνική αγορά.

Μέχρι σήμερα η Alapis κατασκευάζει τα generics φάρμακα με ανάθεση παραγωγής σε τρίτους, εξασφαλίζοντας κόστος πωληθέντων που αντιστοιχεί στο 20% - 25% του ετήσιου τζίρου της σε generics. Το κόστος ιδιοπαραγωγής στη Γερολυμάτος ανέρχεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σήμερα, με τις νέες όμως επενδύσεις που θα πολλαπλασιάσουν την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας το κόστος αναμένεται να μειωθεί έως και κατά 40%.

Έτσι το σύνολο της παραγωγής και τυποποίησης των φαρμάκων generics που διακινεί ο όμιλος θα μεταφερθεί στη μονάδα της ΠΓΝ Γερολυμάτος, ενώ η μονάδα στην Παλλήνη θα μετασχηματιστεί σε Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (Business Development Center) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Σημειώνεται ότι στις 16/2 δόθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το πράσινο φως στην Alapis για την εξαγορά του υπόλοιπου 50,66% της Γερολυμάτος και εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες μεταβίβασης. H Alapis ενοποιεί την ΠΓΝ Γερολυμάτος ήδη από τον Νοέμβριο του 2008 και αυτό θα έχει μικρή θετική επίδραση στα αποτελέσματά της

Η έγκριση της Ε.Α. δόθηκε κατόπιν ανάληψης δεσμεύσεων από την πλευρά της Alapis ότι θα αντιμετωπίσει την ολιγοπωλιακή θέση που προκύπτει στα κτηνιατρικά φάρμακα από την απόκτηση της Γερολυμάτος. Ο όμιλος προτίθεται να διακόψει την παραγωγή και διάθεση κάποιων φαρμάκων της Alapis με μικρό μερίδιο αγοράς.

Η Alapis ξεκίνησε πρόσφατα τη μεγαλύτερη διάθεση νέων γενόσημων (generics) φαρμάκων στην Ελλάδα λανσάροντας 130 νέα φάρμακα σε 11 θεραπευτικές κατηγορίες. Με δεδομένο ότι η διείσδυση των generics στην ελληνική αγορά είναι μικρή και μέχρι το κάθε φάρμακο να πιάσει μερίδιο αγοράς της τάξης του 5% η τιμολόγησή του είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, η Alapis θα επιδιώξει να διεκδικήσει ισχυρό μερίδιο στο ανθρώπινο φάρμακο ενισχύοντας και τις δαπάνες marketing.

Από την πρόσφατη παρουσίαση της εταιρίας από το νέο management team σε 24 τελικούς επενδυτές πελάτες της Sal Oppenheim προκύπτει ότι η Alapis αναμένει πως το μερίδιο των generics στη συνολική αγορά φαρμάκων θα αυξηθεί το 2010 στο 20% από 12% σήμερα

Η εστίαση των νέων πωλήσεων της Alapis στα generics στην ελληνική αγορά θα οδηγήσει στην αύξηση της συμμετοχής των φαρμάκων στο συνολικό χαρτοφυλάκιο εργασιών της εταιρίας όπως βέβαια και τη συμμετοχή των generics στον κύκλο εργασιών του health care.

Το ανθρώπινο φάρμακο θα αποτελέσει και το 2009 μοχλό ανάπτυξης του ομίλου Alapis Α.Ε., αφού προβλέπεται να αντιπροσωπεύσει περίπου το 73% των αναμενόμενων ενοποιημένων (συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΝ Γερολυμάτος) πωλήσεων.

Η συνεισφορά του τομέα του κτηνιατρικού φαρμάκου θα κυμανθεί ως ποσοστό επί του τζίρου κοντά στο 8% - 10% και του τομέα των απορρυπαντικών, καλλυντικών και βιολογικών στο 19% των πωλήσεων του ομίλου κατά την τρέχουσα χρήση.

Ο κλάδος των βιολογικών προιόντων εμφανίζει μείωση της ζήτησης που ξεπερνά και το 50%, ενώ εμφανής είναι η πτώση της ζήτησης και στα απορρυπαντικά λόγω της μεταφοράς από τις πολυεθνικές της παραγωγής σε χώρες εκτός Ελλάδος αλλά και της κάμψης της ζήτησης γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v