Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ πωλήσεων σε τράπεζες, 3Ε, ΟΤΕ

Απώλειες άνω του 5% στη Σοφοκλέους, μετά και το έντονα αρνητικό άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ισχυρότατες πιέσεις άνω του 10% στην 3Ε, "βουτιά" άνω του 8% στην ΕΤΕ, άνω του 6% στον ΟΤΕ, πιέσεις σε Πειραιώς, Eurobank.  

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σημαντικές απώλειες, τουλάχιστον στο άνοιγμα της συνεδρίασης, εμφανίζουν Dow Jones και S&P 500.

Επιδεινώνοντας έτσι, περισσότερο την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ στο ΧΑ βασικοί δείκτες και μετοχές επανέρχονται με ταχύτητα και μάλλον αυξημένες συναλλαγές προς τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου.

Από τεχνικής πλευράς, είναι αρνητική εξέλιξη η διαφαινόμενη υποχώρηση του Dow Jones προς τις 7.631 μονάδες και του S&P 500 οριακά στις 800 μονάδες, τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης στη Wall.

Εκτίμηση που ενεργοποιεί, όπως φαίνεται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο προγράμματα πώλησης μετοχών που βεβαίως στο ΧΑ περιλαμβάνουν… πολύ από τράπεζες.

Η Εθνική, που μέχρι τώρα τελευταίος των… Μοϊκανών υποχωρεί κατά 7,7% στα 11,6 ευρώ με συναλλαγές 35 και πλέον εκατ. ευρώ.

Σχεδόν ο μισός τζίρος της ημέρας πραγματοποιείται σε τιμές μέχρι και 7,7% χαμηλότερα στη μετοχή της Εθνικής.

Υψηλός τζίρος σε τιμές επίσης μέχρι 7,9% χαμηλότερα πραγματοποιείται στην 3E (10,18 ευρώ), στην Alpha Bank (5,16 ευρώ), Eurobank (4,46 ευρώ), Πειραιώς (4,52 ευρώ), ΜΡΒ (1,59 ευρώ), Κύπρου (2,00 ευρώ).

Η διαγραμματική απεικόνιση των τραπεζικών μετοχών του 20άρη, παρά τη μεγάλη έως τώρα διόρθωση εξακολουθεί να παραπέμπει επίμονα σε περαιτέρω διόρθωση, απαξίωση αποτιμήσεων.

Καλώς ή κακώς, και αυτό έχει τονιστεί επανειλημμένως, τα χρηματιστήρια λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί και τα διαγράμματα των μετοχών αποτελούν την κρυστάλλινη απεικόνιση των όσων συμβαίνουν, κυρίως όμως των όσων επέρχονται.

Κοντά στα χαμηλά Οκτωβρίου ο Γ.Δ. με συνολικούς πωλητές και σε μετοχές των ΟΠΑΠ (20,10 ευρώ), ΟΤΕ (10,46 ευρώ), ΔΕΗ (12,96 ευρώ).

Ενδεικτική της διάθεσης και της συνολικότερης εικόνας που επικρατεί, είναι το γεγονός πως για 160 και πλέον μετοχές σημειώνονται σημαντικές απώλειες.

Εύλογα, η βραχυπρόθεσμη τάση… επαφίεται στη διακύμανση των Dow Jones και S&P 500 στη σημερινή, το πολύ αυριανή συνεδρίαση.

Εάν ο DJIA αποφύγει σε αυτή τη φάση τη δοκιμασία και ενδεχομένως υποχώρηση χαμηλότερα των 7,5 χιλιάδων μονάδων και δώσει την «δικαιούμενη» ανοδική αντίδραση, τότε βραχυπρόθεσμα η παρτίδα μπορεί να σωθεί και για τις υπόλοιπες αγορές.

Αναφερόμαστε, όμως, πάντα στη βραχυπρόθεσμη τάση και σε τίποτε περισσότερο, καθώς εδώ και καιρό επιμένουμε πως μεσοπρόθεσμα τα χειρότερα έπονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v