Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πληγές από το ουκρανικό "κραχ"

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της Ουκρανίας, καθώς το τοπικό νόμισμα γνωρίζει ελεύθερη πτώση, της τάξης του 50%, έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Τράπεζες: Πληγές από το ουκρανικό κραχ
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της Ουκρανίας, καθώς το τοπικό νόμισμα γνωρίζει ελεύθερη πτώση, της τάξης του 50%, έναντι του ευρώ και του δολαρίου, το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει ξεφύγει, η οικονομία απειλείται με κατάρρευση λόγω αποκλεισμού και η πολιτική αστάθεια εντείνεται μέρα με την ημέρα.

Ενδεικτική της κατάστασης και ταυτόχρονα ανησυχητική είναι η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας κ. Viktor Pynzenyk, ο οποίος αποτελούσε τον «ισχυρό» κρίκο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συναγερμός στις ελληνικές τράπεζες

«Το τοπικό τραπεζικό σύστημα έχει στεγνώσει. Δεν λειτουργεί τίποτα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους, για παράδειγμα δεν ανοίγουν καταστήματα, δεν δανείζουν και προχωρούν σε διαγραφές δανείων. Έχει συντελεστεί απαξίωση των δανειακών χαρτοφυλακίων και αναμένεται καταγραφή ζημιών».

Έτσι περιγράφει το τέλμα του ουκρανικού τραπεζικού συστήματος Έλληνας τραπεζίτης και εκφράζει απερίφραστα την ανησυχία του για τις επενδύσεις των ελληνικών τραπεζικών ομίλων στην τοπική αγορά. Προσθέτει, ωστόσο, ότι η επέκταση των τραπεζών μας στην Ουκρανία καθυστέρησε χρονικά (μόλις την τελευταία διετία), γεγονός που θωρακίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως προς το μικρό μέγεθος της επένδυσης στη χώρα.

Παραδέχεται, επίσης, ότι οι θυγατρικές επί ουκρανικού εδάφους θα παρουσιάζουν ζημίες παρά τις όποιες παρεμβάσεις από τους μητρικούς τραπεζικούς ομίλους. «Ήδη προχωράμε σε διαγραφές δανείων με στόχο, τουλάχιστον, να προφυλάξουμε τους ισολογισμούς. Η αγορά βρίσκεται σε τέλμα, δεν υπάρχει καμία μακροοικονομική ισορροπία (μισθοί κ.ά.) και όλα εξαρτώνται από τη σύναψη του δανείου συνολικού ύψους 16,4 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Η ανησυχία του εστιάζεται στο βάθος και στη διάρκεια της κρίσης, καθώς εκτιμά ότι η ουκρανική οικονομία κατά πάσα πιθανότητα θα υποστεί, εντός του 2009, περαιτέρω -διψήφια- συρρίκνωση, ενώ το spread με το οποίο δανείζεται το ουκρανικό δημόσιο έχει φτάσει στις 3.000 μονάδες βάσης!

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών

Ο όμιλος της Eurobank έχει παρουσία στην Ουκρανία, μέσω της θυγατρικής Universal Bank. Η τράπεζα διαθέτει 165 καταστήματα retail και 7 wholesale banking. Το ενεργητικό στις 30/9/08 διαμορφωνόταν στα 935 εκατ. ευρώ, οι χορηγήσεις στα 781 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις στα 306 εκατ. ευρώ, τα οργανικά κέρδη στα 48 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μετά φόρων στα 21 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς δραστηριοποιείται στην ουκρανική τραπεζική αγορά μέσω της θυγατρικής Piraeus Bank ICB, η διοίκηση της οποίας αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά της. Η τράπεζα διαθέτει 85 καταστήματα και στις 30/9/08 το ενεργητικό της ανερχόταν σε 343 εκατ. ευρώ, οι χορηγήσεις σε 260 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 107 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Alpha Bank, η οποία απέκτησε τελευταία παρουσία στην τοπική αγορά μέσω της εξαγοράς της Astra Bank, διαθέτει 10 καταστήματα και πάγωσε τα σχέδια ανάπτυξης 50 καταστημάτων εντός του 2008. Η τράπεζα θεωρείται ιδιαίτερα μικρού μεγέθους και επί της ουσίας η επένδυση της Alpha Bank εξαντλήθηκε με την εξαγορά της λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος έχει χορηγήσει στην Ουκρανία δάνεια ύψους 40 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v