Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο σαφάρι για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σήμα για σαφάρι με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δίνει προς τις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών με σημερινή του εγκύκλιο.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Νέο σαφάρι για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών
Σήμα για σαφάρι με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δίνει προς τις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών με σημερινή του εγκύκλιο.

Με την εγκύκλιο δίνονται σαφείς οδηγίες για τη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (όσες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008).

Στη ρύθμιση δεν υπάγονται όσες οφειλές έχουν υπαχθεί σε πτωχευτικό ή εξωπτωχευτικό συμβιβασμό που δεν έχει ανατραπεί, τα χρέη υπέρ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα χρέη υπέρ τρίτων κρατών, όπως και πρόσωπα που ευθύνονται μαζί με τον οφειλέτη για την καταβολή μέρους οφειλής δεν δικαιούνται να ρυθμίσουν μόνο το μέρος αυτό της οφειλής.

Προκειμένου να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να υποβάλει αίτηση έως τις 27 Φεβρουαρίου στην εφορία ή στο τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και να καταβάλει παράλληλα την πρώτη δόση της ρύθμισης ή να εξοφλήσει εφάπαξ.

Το ποσό της πρώτης δόσης θα είναι αυξημένο κατά ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του υπαγομένου στη ρύθμιση κεφαλαίου, πλέον των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν στο ποσοστό αυτό, όπως αυτές διαμορφώνονται με την παρούσα ρύθμιση.

Με βάση τη ρύθμιση, παρέχεται στους φορολογούμενους δυνατότητα καταβολής των οφειλών που ρυθμίζονται εφάπαξ ή από 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα, οι ρυθμιζόμενες οφειλές καταβάλλονται:

α) Εφάπαξ με απαλλαγή ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και πενήντα τοις εκατό (50%) των πρόσθετων φόρων του Ν. 2523/1997 και των πάσης φύσεως πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων φόρου και φορολογικών προστίμων, που έχουν βεβαιωθεί με βάση είτε ισχύουσες είτε προϊσχύσασες διατάξεις και αφορούν στην κύρια οφειλή.

β) Από δύο (2) έως τρεις (3) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

γ) Από τέσσερις (4) μέχρι έξι (6) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού ενενήντα τοις εκατό (90%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

δ) Από επτά (7) μέχρι δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού ογδόντα τοις εκατό (80%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

ε) Από δεκατρείς (13) μέχρι δεκαοκτώ (18) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού εβδομήντα τοις εκατό (70%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

στ) Από δεκαεννέα (19) μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού εξήντα τοις εκατό (60%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v