Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Σοφοκλέους

Μισό βήμα πριν την… άβυσσο βρίσκονται οι αγορές. Χαμηλότερα της ονομαστικής η τρέχουσα αξία της Πειραιώς από χθες, ενισχύει τον προβληματισμό που επικρατεί για τις τράπεζες. Η ταν ή επί τας τα 11,40 ευρώ για την Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η ύφεση «γκρεμίζει» την Wall Street και στο Χρηματιστήριο Αθηνών όλα δείχνουν εξαιρετικά δύσκολα. Τόσο η υποχώρηση της τρέχουσας αξίας όλο και περισσότερων τραπεζών χαμηλότερα της ονομαστικής, όσο και τα μηνύματα που στέλνουν από χθες οι βιομηχανίες, μας προετοιμάζουν για είσοδο της οικονομίας μας, της αγοράς μας, ίσως στην τελική και δυσκολότερη φάση.

Χθες η μετοχή της Πειραιώς διαμορφώθηκε χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας, ακολουθώντας έτσι την Εμπορική, Proton Bank και Ασπίς,

Ειδικότερα, τέσσερις μετοχές τραπεζών διαπραγματεύονται πλέον κάτω και από την ονομαστική τους αξία, με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο της 17/2. Στις μετοχές των Proton (κλείσιμο στα 0,62 ευρώ, ονομαστική στα 4,49 ευρώ), Aspis Bank (κλείσιμο στα 0,76 ευρώ, ονομαστική αξία 2,71 ευρώ) και Εμπορική (κλείσιμο στα 4,58 ευρώ με ονομαστική στα 5,5 ευρώ) προστέθηκε και ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς, με ονομαστική αξία στα 4,77 ευρώ και κλείσιμο στα 4,52 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η Coca Cola 3E έδωσε δείγμα γραφής για το τι θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια.

Οι χρηματιστές (Marfin Analysis, Alpha Finance, Proton Bank) περιμένουν συνέχεια στην πτώση με τις τράπεζες και την 3E να παραμένουν στο προσκήνιο.

Κατά την εκτίμησή μας αρκετά είναι συνάρτηση και των προβλέψεων για… τσουνάμι στα κέρδη των εταιρειών, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Όμως σε αυτή τη φάση της κρίσης θεωρούμε εξίσου σημαντικό ότι έργα, επενδυτικοί σχεδιασμοί και προγράμματα με ενδεικτική την περίπτωση του διαγωνισμού για μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη, κινδυνεύουν να κηρυχθούν άγονοι.

Εάν σε αυτή τη φάση της κρίσης δεν υπάρξουν ούτε δημόσιες επενδύσεις, τότε…

Βραχυπρόθεσμα τα ενδεχόμενα περαιτέρω υποχώρησης και ανοδικής αντίδρασης έχουν κατά την εκτίμησή μας ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες. Ειδικά τώρα που οι αγορές βρίσκονται στο χείλος της… αβύσσου.

Πρακτικά μετράμε τις αντιδράσεις και ενδεχομένως τον μικροπανικό των πωλητών στην αρχή της συνεδρίασης, την ένταση των πιέσεων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, τις πιθανές αντιστάσεις και το… κουράγιο των ανθρώπων της Εθνικής και κινούμεθα με γνώμονα το ενδεχόμενο μη διάσπασης σε κλείσιμο των 7.500 μονάδων σήμερα για τον Dow Jones.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο ποντάρισμα, καθώς όπως επανειλημμένα σημειώνεται εδώ και εβδομάδες η μεσοπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών, μετοχών, διεθνώς είναι πτωτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v