Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήρια: Η υπομονή είναι χρυσός!

Αρκετοί θεωρούν ότι η ανάκαμψη των μετοχών θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2009, άλλοι νωρίτερα κι άλλοι έπειτα από χρόνια. Όμως, δεν μπορούν όλοι να έχουν δίκιο.

Χρηματιστήρια: Η υπομονή είναι χρυσός!
Η χθεσινή βουτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπενθύμισε σε πολλούς πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες αυτήν την περίοδο όπου πολλοί επενδυτές περιμένουν με το χέρι στη σκανδάλη κάποιο άσχημο νέο για να πυροβολήσουν.

Η Coca Cola 3E τους έδωσε έναν καλό λόγο να το κάνουν χθες, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2008 που αποδείχτηκαν κατώτερα των αναμενομένων.

Βοηθούντων του γενικότερου κλίματος και της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς, η μετοχή της εταιρίας που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές προϊόντων κόλα στον κόσμο βούτηξε 12,66%.

Ακόμη πιο συντριπτικό αποδείχτηκε το χτύπημα που δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές από τα νέα κύματα πωλήσεων τα οποία προκάλεσε η έκθεση της Moody’s για την πιθανή υποβάθμιση των τραπεζών με σημαντική παρουσία στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όλα αυτά δείχνουν ότι αφενός μεν υπάρχει νευρικότητα και αφετέρου παγιώνεται μια αντίληψη που έρχεται σε αντίθεση μ’ αυτήν που επικρατούσε πριν εκδηλωθεί η πιστωτική κρίση.

Όσες δυτικές τράπεζες έχουν παρουσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερους κινδύνους λόγω της ταχείας επιδείνωσης των οικονομιών της περιοχής.

Είναι σαφές ότι ανάκαμψη της Σοφοκλέους σε μονιμότερη βάση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν ανακάμψουν οι μεγάλες ξένες αγορές.

Όμως, η ιστορία δείχνει ότι η ανάκαμψη των τελευταίων είναι συνυφασμένη με το «πάτωμα» των επιχειρηματικών κερδών που είναι άμεση συνάρτηση της πορείας των οικονομιών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πέφτουν κατά μέσο όρο 38% σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και η διαδικασία από το υψηλότερο σημείο στο χαμηλότερο διαρκεί περίπου 22 μήνες.

Όμως, η σημερινή ύφεση δεν μοιάζει με εκείνες της δεκαετίας του 1970, του 1980 και του 1990 και των αρχών της δεκαετίας του 2000.

Φαίνεται να είναι βαθύτερη και επομένως τόσο η μείωση των κερδών ανά μετοχή όσο και η διάρκεια της προσαρμογής των κερδών προς τα κάτω αναμένεται να αποδειχτεί μεγαλύτερη.

Με δεδομένο ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έπιασαν κορυφή για τον τωρινό κύκλο στα τέλη του 2007 μέχρι τον Ιανουάριο του 2008, είναι πιθανό να βρεθούν στο χαμηλότερο σημείο του κύκλου το 4ο τρίμηνο του 2009 με το 1ο τρίμηνο του 2010.

Όμως, οι μετοχές προεξοφλούν μια τέτοια εξέλιξη ξεκινώντας την ανάβαση μερικούς μήνες νωρίτερα, μέχρι έξι το πολύ.

Υπό την προϋπόθεση ότι ο τωρινός οικονομικός κύκλος δεν θα εξελιχτεί σε επεισόδιο αποπληθωρισμού, μονιμότερη ανοδική πορεία των μεγάλων ξένων αγορών δεν φαίνεται πιθανή αν δεν περάσουν μερικοί ακόμη μήνες.

Ίσως αυτό εξηγεί γιατί ορισμένοι εκτιμούν ότι οι 1.600 μονάδες -ένα καλό σημείο εισόδου στην ελληνική αγορά- δεν θα είναι ο πάτος της τωρινής καθοδικής αγοράς.

Επομένως, το κατενάτσιο και η υπομονή ίσως είναι η καλύτερη τακτική των ταύρων απέναντι στις αρκούδες που επιτίθενται κατά κύματα εδώ και καιρό.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v