Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη με χαμηλά και ονομαστικές αξίες

Περίπου 10% χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας η Πειραιώς, μόλις 7,5% απέχει η Alpha. Επιμένει ο αμερικανός πωλητής στην ΕΤΕ κάτω από τα 11 ευρώ. Δείτε τα χαμηλά 52 εβδομάδων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε αντίδραση κατά περίπου 0,5% παραπέμπουν τα συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500, προς τις 7.550 και 788 μονάδες αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο η «προεξόφληση» αυτή να θεωρείται αρκετή.

Στις ευρωπαϊκές αγορές σημειώνεται πτώση μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας, στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, σε αντίθεση με την εικόνα απαξίωσης που παρουσιάζεται στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί μέχρι τις 1570-1575 μονάδες (-1,8%), συγκλίνοντας περισσότερο προς τα χρηματιστήρια της… καταδυόμενης Ευρώπης.

Στην Εθνική συνεχίζεται η εκποίηση θέσεων κυρίως του γνωστού αμερικανικού χαρτοφυλακίου, που φαίνεται να έχει «ουρά» εντολών, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 10,78-10,80 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι πως για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν στο μισό του συνολικού τζίρου «απειλώντας» να ξεπεράσουν και το χθεσινό… ρεκόρ των 5,6 εκατ. μετοχών.

Κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο της Εθνικής σημείωναν πως η προσφορά που εκδηλώνεται από το γνωστό χαρτοφυλάκιο απορροφάται σχεδόν αποκλειστικά από εγχώρια θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στην Εθνική, που ούτως ή άλλως παρέδωσε τελευταία τα όπλα, αλλά σε τραπεζικές μετοχές του FTSE 20 που «χάνουν» πλέον και την ονομαστική τους αξία.

Μέχρι 10% χαμηλότερα από την ονομαστική αξία των 4,77 ευρώ υποχωρεί η Πειραιώς, η Alpha Bank απέχει μόλις 7,5% από την ονομαστική των 4,7 ευρώ, ενώ η Eurobank και η Κύπρου απέχουν ακόμη αρκετά από ανάλογες τιμές.

Εκτός όμως από τις τραπεζικές μετοχές του 20άρη, χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας διαμορφώνεται η τιμή της Εμπορικής, Aspis, Proton Bank.

Στον 20άρη τώρα, οι πωλητές επιμένουν στην Coca Cola 3E που «έπιασε» χαμηλό στα 8,96 ευρώ, ενώ πριν από λίγο διαμορφώνονταν στα 9,1 ευρώ με σημαντικές για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πωλήσεις και πίεση από ξένα χαρτοφυλάκια.

Εν τω μεταξύ, 29 μετοχές διαπραγματεύονται σε νέα χαμηλά -τουλάχιστον- 52 εβδομάδων. Δείτε τον αναλυτικό πίνακα.   

Εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης η «προεξόφληση» των αμερικανικών συμβολαίων βοηθήσει στην αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.600 μονάδες, τότε αυτή η κίνηση θα πρέπει να θεωρηθεί επιβεβαίωση της τεχνικότητας αυτής της ζώνης.

Με βάση και το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, οι 1.600 μονάδες παραμένουν στήριξη εάν και εφόσον η Wall «γυρίσει» και «τραβήξει» προς τις 7.700 μονάδες τον Dow Jones και ενδεχομένως τις ευρωπαϊκές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v