Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πωλήσεις από Capital σε ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ

Σε επιθετικές πωλήσεις μετοχών Εθνικής, ΟΤΕ, ΔΕΗ προχωρά από χθες, σύμφωνα με χρηματιστές, μεγάλος ξένος τελικός επενδυτής, πιέζοντας «άτσαλα» τις αποτιμήσεις τους και συμβάλλοντας στο νέο χαμηλό 6ετίας που κατέγραψε το Χ.Α.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Πωλήσεις από Capital σε ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ
Σε επιθετικές πωλήσεις μετοχών Εθνικής και ΟΤΕ και δευτερευόντως ΔΕΗ προχωρά από χθες, σύμφωνα με χρηματιστές, μεγάλος ξένος τελικός επενδυτής, πιέζοντας «άτσαλα» τις αποτιμήσεις τους και συμβάλλοντας καίρια στο νέο χαμηλό εξαετίας που κατέγραψε το Χ.Α.

Τα desks ξένων των εγχώριων ΑΧΕ φωτογραφίζουν ως βασικό πωλητή στους προαναφερόμενους τίτλους τα funds της Capital, εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν και στελέχη ξένων brokers που βρέθηκαν από την πλευρά των αγοραστών χθες, στους τίτλους των ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Ο τίτλος της ΕΤΕ δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις με 5,6 εκατομμύρια μετοχές να αλλάζουν χέρια και την τιμή της να υποχωρεί στα 11,40 ευρώ, μια ανάσα από το χαμηλό των 11,30 ευρώ που έδωσε στις 23/1/09. Το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς εκδηλώθηκε από τα funds της Capital, ενώ σημαντικές πωλήσεις (άνω των 500 χιλ. τεμαχίων) για λογαριασμό άλλων πελατών εκδηλώθηκαν από δύο ακόμη ξένους brokers.

Μικρότερη ήταν η πίεση από τις πωλήσεις των funds της Capital στον τίτλο του ΟΤΕ, ο οποίος έκλεισε τη συνεδρίαση στα 10 ευρώ καταγράφοντας πτώση κατά 7,8%. Την πίεση στον ΟΤΕ επέτειναν οι αγορές trading που βγήκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, θέσεις που έκλεισαν άρον-άρον και με ζημίες στο τέλος της.

Τέλος, πολύ καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε ο τίτλος της ΔΕΗ χάρη σε Ευρωπαίο broker που αντίκρισε μέρος της προσφοράς από τα funds της Capital. Μικρότερες πωλήσεις εκδηλώθηκαν από funds της Capital σε σειρά άλλων τίτλων του Χ.Α., ενώ δεν διαφάνηκε σημαντική κινητικότητα στον τίτλο του ΟΠΑΠ στον οποίο αθροιστικά διατηρούν θέση υψηλότερη του 15%.

Η αγορά, σύμφωνα με στέλεχος ξένης ΑΧΕ, πιάστηκε απροετοίμαστη για τέτοιας έντασης προσφορά σε ΕΤΕ και ΟΤΕ, καθώς ως φαίνεται δεν είχε προηγηθεί διερεύνηση για «ματσάρισμα» μέρους των προς πώληση μετοχών με πακέτα.

Εφόσον οριστικοποιηθεί ότι ο μεγάλος χθεσινός πωλητής ήταν τα funds της Capital, τότε είναι εμφανές ότι πρόκειται για μείωση θέσεων στο Χ.Α., είτε λόγω της εκτίμησης ότι ο S&P θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα είτε εξαιτίας της αυξανόμενης ανησυχίας για την Αν. Ευρώπη και την έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v