Σοκ και δέος στη Σοφοκλέους!!!

Ισχυρότατες ρευστοποιήσεις, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο (-3,25%), που, ωστόσο, επεκτάθηκαν σε όλο το φάσμα του ταμπλό, έπληξαν σήμερα τη Σοφοκλέους, παρά τον καλλωπισμό του τελευταίου ημιώρου. Υψηλότερος ο τζίρος στο ΧΠΑ από αυτόν της Σοφοκλέους.

Το μάζεμα του τελευταίου ημιώρου άμβλυνε τις αρνητικότατες εντυπώσεις που αφήνει η αγορά, και θέτει σημαντικά διλήμματα. Ας τα συνοψίσουμε, με βάση αυτά που είδαμε το έτος 2000, διότι η τάση είναι πλέον εξαιρετικά παρεμφερής:

Σενάριο 1: Ο καλλωπισμός του τελευταίου ημιώρου συντελείται από συγκεκριμένους παίκτες προκειμένου – με τον ερχομό μιας αντίδρασης στις ερχόμενες συνεδριάσεις – να συνεχιστεί το ξεφόρτωμα σε καλύτερες τιμές.

Το έχουμε ξαναδεί, και με δεδομένο πως η αγορά είναι ούτως ή άλλος ”ρηχή”, το σενάριο δεν κινείται εξ’ ορισμού στη σφαίρα της φαντασίας. Οι τίτλοι που γράφουν απώλειες 30-50% από τα υψηλά τους, δεν θα ξαναδούν αυτά τα επίπεδα, λόγω της δημιουργίας μιας νέας ”φουρνιάς εγκλωβισμένων”, κι αν για να φτάσει τα υψηλά έτους μια μετοχή χρειάζονταν να πραγματοποιήσει λ.χ. 1 εκατ. μετοχές, τώρα θα χρειαστούν διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι όγκοι, για να ”σπάσουν” όλοι αυτοί που εγκλωβίζονται και που με την πρώτη ευκαιρία της αντίδρασης θα εφαρμόσουν το stop-losss.

Σενάριο 2: Η αποκόμιση κερδών έχει συντελεστεί με βίαιο τρόπο, και όπως στην άνοδο, έτσι και στην πτώση ”ξέφυγε” ο έλεγχος της αγοράς, τουλάχιστον όσον αφορά τις δεικτοβαρείς μετοχές.

Η αντίδραση του τελευταίου ημιώρου, έστω εν τέλει ημιτελής, καταδεικνύει το διακριτικό μάζεμα από μέρους χαρτοφυλακίων που είχαν ”χάσει” την άνοδο, και σταδιακά θα ανεβρεθούν επίπεδα τιμών όπου θα επιτευχθεί μια νέα συσσώρευση. Οφείλουμε να παράσχουμε και μια θετική πτυχή, διότι όσο οι διεθνείς αγορές δεν υποχωρούν, ίσως μια μέρα ακολουθήσουμε.

Εκ των δύο σεναρίων, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υποστηρίζουμε σε μεγαλύτερο βαθμό το πρώτο. ”Υποστηρίζουμε”, όχι επειδή μας χαροποιεί, αλλά γιατί τα δεδομένα αυτό μας δείχνουν.

Δεδομένα όπως:

1) Η market εντολή πώλησης στην Εθνική, ύψους 30.000 τεμαχίων, ένα δίλεπτο πριν από το πέρας των συναλλαγών. Ο τραπεζικός δείκτης στις 15.20 έγραφε απώλειες 3,71%, έφτασε στις 15.45 να τις έχει μειώσει στο 2,58%, κι αντί να συνεχιστεί η ζήτηση, η πρόσκαιρη ανάκαμψη οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις και τράβηγμα των αγοραστών, με συνέπεια οι απώλειες να ξεπεράσουν εκ νέου το 3% στο κλείσιμο (3,25% για την ακρίβεια).

2) Ο ΟΤΕ. Μέχρι και τις 15.55, ”έπαιζε” το σενάριο του να κρατήσει τα 10 ευρώ. Δεν τα κράτησε, έστω και οριακά (9,98 ευρώ), αλλά το στήσιμο στο κλείσιμο προκαλεί πονοκεφάλους. 15.000 τεμάχια ζήτηση στο χαμηλό ημέρας, 27.000 τεμ. στους πωλητές στα 10 ευρώ. Άρα, δύσβατη η περιοχή.

3) Η ενίσχυση του όγκου συναλλαγών σε μετοχές υψηλού ειδικού βάρους. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Alpha Bank (740.000 τεμ.), έντονα δείγματα δυνητικής προσφοράς, χωρίς να μπορεί να γίνει λόγος για διακριτικό μάζεμα. Απλώς, διότι δεν υπήρχαν στημένες εντολές ζήτησης, άξιας αναφοράς.

4) Η καταβαράθρωση της Περιφέρειας. 3,12% οι απώλειες για τον FTSE Small Cap, με ”μάζεμα” στο κλείσιμο που δεν πείθει ούτε τον πλέον αδαή. 107 τίτλοι με απώλειες μεγαλύτερες του 5% (ενδοσυνεδριακά ήταν 146), μόλις 8 μετοχές κατάφεραν το αντίθετο.

Εξ αυτών, εκπλήσσει η συμπεριφορά των Μύλων Κεπενού, Εικόνα Ήχος, Κορδέλλου και ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, που έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 10%. Στην περίπτωση του Κορδέλλου, επισημαίνουμε απλώς το σημερινό split.

Τεχνικά, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω στο βραχυχρόνιο επίπεδο στήριξης των 2.150 μονάδων (-2,11%), έστω κι αν αυτή αποτέλεσε προιόν μεσοσταθμικής διαμόρφωσης, αφήνει ελπίδες αντίδρασης, αν και πλέον το upside περιορίζεται αισθητά, με πρώτο σημείο αναφοράς τις 2.180 μονάδες.

Κι όσο ο πήχης κατεβαίνει, μειώνονται και οι προσδοκίες της αγοράς. Το είδαμε άλλωστε αυτό σήμερα με την αδυναμία επανάκτησης των 2.200 μονάδων, που ουσιαστικά οδήγησε στο μπαράζ ρευστοποιήσεων.

Τέλος, οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στην αγορά παραγώγων, όπου ο τζίρος ξεπέρασε αυτόν της υποκείμενης αγοράς κατά πολύ. Εδώ, όσοι είχαν long θέσεις δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, ενώ οι ευκαιρίες για arbitrage είναι τέτοιες που ο μέσος διαχειριστής ”βολεύεται” με το να πετάξει κομμάτια στην υποκείμενη αγορά, γράφοντας κέρδη, και αν θέλει αγοράζει το ΣΜΕ της μετοχής ή του δείκτη με σημαντικό discount.

Με άλλα λόγια, το όφελος προκύπτει από την πώληση. Αρχή, που επί τρεις μήνες δεν ίσχυε, εδραιώνεται όμως τώρα. Μοναδικός τρόπος να γυρίσει εκ νέου η τάση; Να βγουν αγοραστές στην spot αγορά, όπως έκαναν προ διμήνου, και να ”σκάσουν” κυρίως όσοι έχουν short θέσεις κερδοσκοπικά, διότι αυτοί που τις έχουν για αντιστάθμιση, υπό τις παρούσες προϋποθέσεις, δεν τις αποχωρίζονται πλέον εύκολα.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 209 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 25,15% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 30,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν 2 πακέτα (5.625.000 τεμάχια) στην τιμή 3,62 ευρώ που αποτελούν το 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Πήγασος. Σημειώνεται ότι χθες η Burda RCS ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση του 16% της Πήγασος, διατηρώντας ποσοστό 4%.

Επίσης, ένα πακέτο 1.500 τεμάχια της Εγνατίας Τράπεζας στα 3,58 ευρώ και ένα πακέτο 300 τεμάχια της ΕΛΑΙΣ στα 16,20 ευρώ, πέντε πακέτα των 100.000, 100.000, 65.000, 2.480 και 50.000 τεμαχίων της Alpha Bank στα 18,50 ευρώ, 18,64 ευρώ, 18,64 ευρώ, 19,50 ευρώ και 18,34 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 40.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 17,18 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 93.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 10,78 ευρώ και ένα πακέτο 120.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 18 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v