Στους ”πωλητές” το... πάνω χέρι

Κατά κύματα επιτίθενται οι ”πωλητές” στην αγορά με αιχμή τις μετοχές της Alpha και Εθνικής, ωθώντας σε ακόμη χαμηλότερες τιμές για τον FT-20. Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση στην ”ακραία περιφέρεια” όπου και σήμερα παρατηρείται δυσκολία στην απορρόφηση της υπερβάλουσας προσφοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Ξεσπαθώνουν” στη σημερινή συνεδρίαση οι ”πωλητές” σε δεικτοβαρείς μετοχές, επιτυγχάνοντας σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση του γενικού δείκτη (ακόμη και) προς τις 2.150 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε μετοχές, κυρίως της Alpha και Εθνικής, πωλούνται τίτλοι στην αγορά μετοχών από παίκτες που τοποθετούνται ”πτωτικά” σε συμβόλαια του FT-20.

Ποντάρουν σε περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, γνωρίζοντας πολύ καλά πως ενδεχόμενη αναστροφή της τάσης επηρεάζει πολλαπλασιαστικά μετοχές της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για ορισμένους αναλυτές η υποχώρηση της αγοράς αμέσως μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου αποτελεί ”παράσταση φαρσοκωμωδίας”.

Αυτό γιατί αφήνεται να καταρεύσει η αγορά τη στιγμή που για ένα ικανό δείγμα υγιών εταιριών τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, αλλά και συνολικά του εξαμήνου είναι σαφώς βελτιωμένα και προϊδεάζουν για διέξοδο από την ύφεση.

Οι ”ασκήσεις πανικού” που επιδίδονται οι ισχυροί παίκτες έχουν δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου επικρατεί πολεμική ατμόσφαιρα.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών είναι πλασματική. Αυτό οφείλεται στο ότι η μεν τιμή στο ταμπλό είναι αυτή που είναι, οι πραγματικοί όμως αγοραστές τοποθετούνται πολύ χαμηλότερα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη χθεσινή συνεδρίαση η εμπορευσιμότητα 34 μετοχών δεν ξεπέρασε τα 1.000 τεμάχια, ενώ για 58 τίτλους οι απώλειες υπερέβησαν το 6%.

Παρατηρείται, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες συνωστισμός στην έξοδο που επιτείνεται από την απροθυμία των επενδυτών να απορροφήσουν την υπερβάλλουσα προσφορά.

Εξαιρέσεις βέβαια και σήμερα υπάρχουν, πρόκειται όμως για μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών που για διαφορετικούς λόγους αντιδρούν.

Μετά την πρόσφατη κατάρρευση της μετοχής της αντιδρά σήμερα η μετοχή του Κορδέλου, νέο υψηλό 52 εβδομάδων σημειώνει η Ηλεκτρονική Αθηνών με κέρδη συνεχίζει ο Ικτίνος (και λόγω διάδοχης κατάστασης), σταθερός στα 8,8 ευρώ ο Μπενρουμπή, συνεχίζουν η Νεοχημική και Newsphone, ο Παρνασσός, Ριντένκο

Πραγματοποιήθηκαν 2 πακέτα (5.625.000 τεμάχια) στην τιμή 3,62 ευρώ που αποτελόύν το 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Πήγασος. Σημειώνεται ότι χθες η Burda RCS ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση του 16% της Πήγασος, διατηρώντας ποσοστό 4%.

Σημείωση: ”Σημαδεμένη τράπουλα” μοιάζει το παιχνίδι που γίνεται τις τελευταίες ημέρες που γίνεται στη μετοχή της ΕΧΑΕ. Διένειμαν την τράπουλα στα υψηλά, κυκλοφόρησαν στη συνέχεια εκθέσεις υποβάθμισης, αναλύσεις για υποτίμηση της μετοχής για να αντιδράσει και πάλι από σήμερα ο τίτλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Αφού ενδιάμεσα είχε τρομοκρατήσει και τους τελευταίους με ένα –16%.

Οι τράπεζες πάντως αποκόμισαν σημαντικότατες υπεραξίες από την αντίδραση της μετοχής. Προφανώς αγοράζοντας στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι ίδιες προσβλέπουν σε ένα νέο κύκλο υπεραξιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v