Πανωλεθρία στην περιφέρεια

Η συνέχιση των πιέσεων στον ΟΤΕ, η αποβίβαση από μετοχές με ”παλιά stories” και οι ισχυρότατες ρευστοποιήσεις στην περιφέρεια χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση. Στο στόχαστρο των πωλητών οι τίτλοι του ομίλου Λαναρά, ενδοσυνεδριακή διακύμανση 14% για Γιαννούση.

Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορεί να πει κανείς για τη σημερινή συνεδρίαση που να έχουν θετική χροιά.

Κι αν μπορούμε να εξαιρέσουμε από τον υπό δημιουργία ”κανόνα” της πτώσης τον ΟΤΕ (-3,8%), αλλά και να αποτιμήσουμε την αντίδραση των Cosmote και κυρίως της Vodafone Hellas (2%) υπό το πρίσμα των καλών θεμελιωδών – στην περίπτωση της πρώτης – και του... story στην περίπτωση της δεύτερης, αυτό που μένει στο τέλος είναι μια εξαιρετικά πικρή γεύση.

Η σχέση 9 πτωτικών για κάθε μία ανοδική μετοχή δεν αφήνει άλλωστε πολλά περιθώρια αμφισβήτησης, ούτε καν για τους ”αισιόδοξους”.

Την Παρασκευή δε, υπήρχε η πρόφαση της εξαέρωσης, σήμερα δεν υπήρχε τίποτα, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ για να αιτιολογηθεί η κίνηση. Οι διεθνείς αγορές καλπάζουν, οι συμμετέχοντες στην συντριπτική τους πλειοψηφία επέστρεψαν, εκροές παρατηρούνται από τα ομόλογα κ.ο.κ.

Ή μήπως υπάρχει; Εξετάζοντας με προσοχή την κίνηση συγκεκριμένων τίτλων, όπως λ.χ. Αττικής (-7,4%), Φοίνιξ και Ασπίδα, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι μετοχές που είχαν ”story” το τελευταίο δίμηνο έχουν περιέλθει σε τροχιά οξείας πτώσης, με βάση την υπό διαμόρφωση τάση σε πολιτικό επίπεδο.

Αν μη τι άλλο, η σημερινή συνεδρίαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Πως το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να αξιοποιήσει το Χρηματιστήριο για την εξαγωγή πολιτικού οφέλους, αφενός διότι δεν μπορεί να ελέγξει την συμπεριφορά συγκεκριμένων επενδυτικών δυνάμεων – όπως στον ΟΤΕ – ακριβώς επειδή η Διοίκηση του Οργανισμού εκτιμάται ευρέως στο εξωτερικό πως διέπεται από έλλειμμα αξιοπιστίας (και δεν πείθουν τα περί παρανόησης), αφετέρου καθώς η πλειονότητα της αγοράς φαίνεται να επιθυμεί ή την επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας, ή σε αντίθετη περίπτωση να σταματήσουν οι ασύστολες διαρροές για επικείμενα deals και να υπάρξουν επιτέλους έργα, αφού στα λόγια έχουμε μείνει εδώ και τρεις μήνες.

Αυτό που ενοχλεί ακόμα περισσότερο, είναι οι μεγάλες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις τίτλων ευρείας κατοχής της Περιφέρειας, η συμπεριφορά των οποίων παραπέμπει σε ξεφόρτωμα a-la 1999.

Κλασσικές οι περιπτώσεις των Γιαννούση (-18%, ενδοσυνεδριακή διακύμανση 24,12%), Κορδέλλου (-18%), ΕΧΑΕ (-18%) κ.ο.κ., ενώ συνολικά 45(!) τίτλοι εμφανίζουν ενδοσυνεδριακή διακύμανση ίση ή μεγαλύτερη του 15%.

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή που ελάχιστοι αναφέρουν. Αν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, θα παρατηρήσετε ότι μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι εισηγμένες ή οι μεγαλομέτοχοι που προαναγγέλλουν πώληση μετοχών.

Αυτό, το insider selling δηλαδή, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό δείγμα μιας αγοράς όπου οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι δρουν ευκαιριακά και με γνώμονα την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ήτοι, εκλαμβάνουν την άνοδο όχι σαν φυσικό αποτέλεσμα της υπερπίεσης που είχαν δεχθεί κατά το α’ τρίμηνο του έτους ή της βελτίωσης των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων τους, αλλά ως ένα jackpot που πρέπει να το εκμεταλλευτούν προκειμένου – εάν ξεκινήσει μια νέα πτώση – να έχουν τουλάχιστον αυτή τη φορά ρευστότητα.

Όλη αυτή η λογική δεν συνάδει με την έννοια της ανόδου και της αγοράς που πιστεύει στις δυνάμεις της. Μπορεί μεθαύριο να υπάρξουν 2-3 deals. Μπορεί η Σοφοκλέους να ακούσει έστω και ετεροχρονισμένα τα κελεύσματα των διεθνών αγορών. Μπορεί χίλια-δύο πράγματα.

Αλλά με αυτές τις συμπεριφορές, αν ο στόχος των ιθυνόντων είναι να ”ανοίξει η παρτίδα”, τους βεβαιώνουμε ότι αποτυγχάνουν οικτρά. Συν τοις άλλοις, δεν πείθουν – πρωτίστως ελέω ΟΤΕ – ότι έχουν καν τον έλεγχο.

Για να επιστρέψουμε στα καθ΄ ημάς, με βάση την τεχνική ανάλυση ο Γενικός Δείκτης (2.196,94, 0,62%) φαίνεται διατεθειμένος να δοκιμάσει την στήριξη στις 2.180 μονάδες άμεσα, με το upside να περιορίζεται στις 2.220 μονάδες.

Σε επιμέρους μετοχές όμως, η απώλεια των 19 ευρώ στην Alpha, των 15 στην Eurobank και των 20 στην Εθνική (δεν έχει σημασία που μεσοσταθμικά έκλεισε πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο, ο πρώτος πωλητής είναι στα 19,96 ευρώ) σηματοδοτεί περαιτέρω αδυναμία, ενώ με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε πώς θα προσκρούσει στα 10 ευρώ ο ΟΤΕ.

Τέλος, να βάλουμε στην εξίσωση και τα παράγωγα, όπου το reverse arbitrage καλά κρατεί, αφού το ”εύκολο” χρήμα από την λήψη long θέσεων δεν υπάρχει πια, αντ’ αυτού όσοι είχαν μάθει να ζούνε από το ”σκάσιμο” short θέσεων, λαμβάνουν σήμερα την ίδια μεταχείριση.

Απλά, λόγω των υπέρμετρων προσδοκιών που είχαν τιμολογηθεί σε συγκεκριμένα ΣΜΕ – όπως λ.χ. ΟΤΕ, Intracom – αυτοί που πουλάνε την υποκείμενη αγορά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αντίδρασης, αξιοποιώντας την τάση σε υπερθετικό βαθμό και στην αγορά παραγώγων.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 167 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 26,43% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 35.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 17,18 ευρώ, ένα πακέτο 500 τεμάχια της Μαϊλλης στα 3,72 ευρώ, ένα πακέτο 104.000 τεμάχια της Ελγέκα στα 5,96 ευρώ, ένα πακέτο 665.840 της Τράπεζας Πειραιώς στα 9 ευρώ και ένα πακέτο 812.000 τεμάχια της Πειραιώς Leasing στα 7,38 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 18,70 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v